Het najaar heeft voor veel mensen een negatief imago. Het weer wordt slechter, de blaadjes vallen van de bomen en het blijft minder lang licht. Griep en verkoudheid liggen op de loer en gevoelens van depressiviteit steken her en der de kop op. Toch is dat laatste helemaal niet nodig. Wie gezond leeft en zich tijdig wapent tegen de ongewenste bijeffecten van de herfst kan dit seizoen prima overwinnen!

Het toverwoord bij dit alles is weerstand. Wie voldoende weerstand opbouwt, geeft schadelijke indringers geen kans. Een goede conditie vormt daarbij het uitgangspunt. Immers, hoe fitter je bent, hoe hoger je weerstand is. De meest ideale combinatie is om dezer dagen veel te bewegen in de buitenlucht. Maak dus wat vaker een wandeling, stap wat vaker op de fiets of ga bijvoorbeeld hardlopen. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt. Het daglicht is in de ochtend het sterkst, dus probeer vooral dan zoveel mogelijk buiten te zijn. Door veel te bewegen maakt je lichaam ook meer serotonine aan, het gelukshormoon, dat depressieve gevoelens onderdrukt.

Pas ook je voedingspatroon aan op het seizoen. Breng de hoeveelheid koolhydraten (die zitten bijvoorbeeld in brood, pasta en aardappelen) terug. Deze stoffen zorgen er namelijk sneller voor dat je vermoeid raakt, waardoor de kans op een winterdip juist weer toeneemt. Let ook goed op je leefritme. Sta op vaste tijden op en eet ook met voldoende regelmaat. Probeer te voorkomen dat je midden op de dag even gaat slapen. Dat ontregelt namelijk je slaapritme en dat is zeker in dit jaargetijde geen goed idee! Structuur in je dagritme zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen allerlei herfstkwaaltjes.

Denk ook aan je persoonlijke verzorging. Met name je huid is juist nu snel vatbaar voor uitdroging. Met een goed gehydrateerde huid geef je het griepvirus minder kans om toe te slaan. Sta niet te lang onder de douche, drie minuten is voldoende! Zet de douche niet te heet, want juist daarmee werk je uitdroging van je huid in de hand. Wanneer je kiest voor huidverzorgende producten, let er dan op dat ze geen alcohol of parfum bevatten, want ook die stoffen drogen de huid uit. Wil je de huid extra verwennen? Eet dan eens wat vaker vette vis, walnoten of een avocado. De stoffen in deze voedingsmiddelen zijn een weldaad voor je huid. Voor de lippen geldt, hoe verleidelijk het ook is, dat je er niet aan moet likken. Het is beter om cacaoboter of karitéboter te gebruiken voor de verzorging van je lippen.