Hoe vaak gaat u naar de supermarkt?

Hoe vaak doe jij boodschappen? Eens per week? Of bijna dagelijks? Hoe vaker je naar de supermarkt gaat, hoe gezonder je vermoedelijk eet. Australisch onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die meerdere malen per week een supermarkt bezoeken meer groente en fruit kopen dan mensen die in één keer de hele weekvoorraad inslaan. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Australische brancheorganisatie van groente- en fruittelers.

De supermarkt is onze koelkast

Van oudsher was het heel gewoon om één keer in de week naar de supermarkt te gaan en daar je karretje vol te laden met alles wat je de week erop nodig dacht te hebben. Tegenwoordig leven we anders en gaan we twee of meer keer in de week boodschappen doen. Veel supermarkten hebben hun openingstijden in de loop der jaren flink verruimd en zo zijn de supermarkten als het ware een verlengstuk van onze eigen koelkast geworden. We hoeven niet meer alles voor dagen in te slaan, want we kunnen elke dag vrijwel om de hoek verse waren inslaan. En dat is precies wat er gebeurt, want per extra supermarktbezoek in dezelfde week kopen de Australiërs gemiddeld 3,8 porties groente en fruit extra. Ze kiezen voor gezond en vers, maar willen de bereiding van het eten wel graag in eigen hand houden. Mede daardoor zijn in Australië, net als bij ons, de zogenoemde versboxen sterk in opkomst. Dergelijke boxen blijken een gat in de markt te zijn. Ze worden samengesteld op basis van een aantal gerechten, alle benodigdheden en de bijbehorende recepten zitten erin. Zo spelen de initiatiefnemers van dergelijke versboxen goed in op de vraag naar gezond en gemakkelijk. Supermarkten doen dat op hun manier. Zij verkopen bijvoorbeeld steeds vaker kleine komkommers of porties worteltjes als gezonde snacks.