De enige manier om vitamine B12 buiten suppletie en injecties binnen te krijgen is via de voeding. De grote vraag is dus, welke voeding bevat B12?

Welke voeding bevat B12?

Vitamine B12 komt alleen in dierlijke voedingsmiddelen voor. Plantaardig voedsel bevat deze vitamine dus niet. Vlees, vis, zuivelproducten en eieren bevatten vitamine B12. De hoeveelheid vitamine B12 in deze producten verschilt echter onderling sterk. Zo bevat een stuk zalm veel meer vitamine B12 dan een ei. Algen en zeewieren bevatten een stof die sterke overeenkomsten vertoont met vitamine B12, maar niet dezelfde werking heeft in ons lichaam. Door de juiste voeding te kiezen kan de benodigde hoeveelheid vitamine B12 gemakkelijk worden ingenomen. Een schaaltje magere kwark en een hardgekookt ei bevatten samen al ongeveer tweederde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12. Op de onze redactie kom de vraag regelmatig aan bod, welke voeding bevat B12?

Bijwerkingen bij teveel vitamine B12

Wanneer ons lichaam teveel vitamine B12 krijgt, zal dit nauwelijks gevolgen hebben. Vitamine B12 behoort tot de wateroplosbaren vitamines en een teveel wordt eenvoudig via de urine afgevoerd. Overigens kan het wel schadelijk zijn om een overdosis van vetoplosbare vitamines (de vitamines A, D, E en K) binnen te krijgen. Vitale organen kunnen erdoor beschadigen. Bij het gebruik van vitamine B12 geldt in feite geen beperking. Er zijn gevallen bekend van lichte acnevorming tijdens het slikken van vitamine B12 tabletten, maar die verschijnselen verdwenen direct weer na het verlagen van de dosis. Welke voeding bevat B12? Mocht je deze vraag nog steeds hebben en wil weten welke voeding bevat B12, stel deze vraag aan onze redactie, wij helpen u graag verder.

Foliumzuur en vitamine B12

Wanneer er sprake is van een langdurig tekort aan vitamine B12 zal ook de hoeveelheid foliumzuur in het lichaam afnemen. Foliumzuur behoort eveneens tot de groep B-vitamines en wordt ook wel aangeduid als vitamine B11. Een tekort ervan kan leiden tot bloedarmoede, maar ook darmstoornissen, vermoeidheid en afwijkingen bij de geboorte worden vaak toegeschreven aan een gebrek aan foliumzuur. Bij diverse andere gezondheidsklachten lijkt een tekort aan foliumzuur ook een rol te spelen, al zijn daar nog geen wetenschappelijke bewijzen voor. Voordat er foliumzuur kan worden toegediend moet eerst duidelijk zijn dat het tekort niet wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12.