Vitamine zijn kleine voedingsstoffen die door organismen, zoals de mens, worden gebruikt om bepaalde inwendige processen te kunnen laten plaatsvinden. In enkele gevallen zijn organismen zelf in staat om deze vitamines aan te maken, maar verreweg de meeste vitamines kunnen alleen door middel van voeding in het lichaam worden opgenomen. De naam ‘vitamine’ is in 1912 bedacht door de Poolse scheikundige Casimir Funk en vormt in feite een samentrekking van de woorden ‘vita’ (van ‘vitaal’) en ‘amine’, een scheikundige term voor een verbinding van stikstof-, koolstof- en waterstofatomen. Overigens bevatten niet alle vitamines stikstof, maar dat werd pas later ontdekt. De naam ‘vitamines’ was toen al zodanig ingeburgerd dat die werd behouden.

Waarom hebben we vitamine nodig?

Vitamine stimuleren de celgroei in je lichaam en de aanmaak van enzymen en hormonen. Ook reguleren ze de chemische reacties in het lichaam die zorgen voor de benodigde energie. Er zijn vitamine die elkaars werking bevorderen. Wanneer je van de ene vitamine niet voldoende voorraad hebt, wordt de werking van de andere vitamine beïnvloed of zelfs onmogelijk. Een gebalanceerd voedingspatroon is daarom essentieel voor een optimale gezondheid. Behalve een essentieel onderdeel voor de reguliere processen in het lichaam zijn vitamine in sommige gevallen ook stoffen die helpen om bepaalde ziektes te voorkomen. Het lichaam is in staat om vitamines in beperkte hoeveelheden te kunnen opslaan. Om te voorkomen dat we een gebrek aan vitamines krijgen, is het van belang dagelijks vitamines via ons voedsel binnen te krijgen. Immers, een gezond lichaam wil toch iedereen?

Welke zijn er?

Er zijn dertien soorten vitamine, waarvan er vier vet oplosbaar zijn en negen wateroplosbaar. De vet oplosbare vitamine zijn  A, D, E en K. Deze  komen voor in vette voedingsmiddelen en kunnen door ons lichaam in het vetweefsel worden opgeslagen. Hierin schuilt echter ook een gevaar, want wanneer het lichaam vetweefsel verbruikt komen de opgeslagen vitamine weer vrij. Wanneer dat een (te) grote hoeveelheid betreft, kan deze overdosis ervoor zorgen dat processen in het lichaam worden ontregeld. De opslag van water oplosbare vitamines in het lichaam is zeer beperkt. Het overschot van deze vitamine wordt door het lichaam via de urine afgevoerd. Ze moeten daarom dagelijks opnieuw worden aangevuld via de voeding.