Vitamine B12 is de meest recent ontdekte van alle vitamines. Eigenlijk hebben we pas sinds 1948 een duidelijk beeld van wat deze vitamine precies doet. Het is, net als de andere vitamines, een essentiële voedingsstof die door ons eigen lichaam niet wordt aangemaakt. Bepaalde bacteriën, schimmels en algen zorgen voor de productie van vitamine B12. Deze vitamine zorgt voor een aantal processen in het lichaam. Wanneer iemand er tekort van heeft zal er sprake zijn van een geremde celdeling, wordt het zenuwstelsel aangetast en kunnen mentale stoornissen optreden. Het is dus van belang om de voorraad van deze vitamine altijd op peil te houden.

Hoeveel vitamine B12 hebben we nodig?

Gemiddeld heeft een volwassen mens per dag voldoende aan 2 microgram vitamine B12. Ons lichaam heeft zelf in normale omstandigheden een natuurlijke voorraad van maar liefst 3.000 microgram, voldoende om het een tijdje mee te kunnen redden. Wanneer er echter geen regelmatige aanvulling van buitenaf komt, raakt die voorraad in drie tot tien jaar uitgeput en kunnen gezondheidsklachten optreden. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om vitamine  tot ons te nemen, zowel in reguliere voeding als in losse supplementen.

Welke voedingsmiddelen deze vitamine?

Alleen dierlijke producten bevatten vitamine B12. Veel dieren hebben de bacteriën die zorgen voor de productie van vitamine in hun lichaam. In sommige gevallen, zoals bij koeien, zijn deze dieren zelf in staat om deze vitamine in het lichaam op te nemen. Dit hangt af van de plaats in het lichaam waar zich de bacteriën bevinden. Andere dieren kunnen vitamine B12 alleen opnemen door consumptie van andere dieren (prooien) of door het opeten van de eigen ontlasting, zoals chimpansees en konijnen doen. Mensen die regelmatig vissoorten als zalm of kabeljauw op het menu hebben staan krijgen daarmee een goede hoeveelheid van deze vitamine naar binnen. Ook in producten als hamburgers, kwark en een ei zit vitamine, zo ook B12 , zij het in minder hoge concentraties.