Het is een mineraal dat zich bevindt in elke cel van ons lichaam en dat een cruciale rol speelt bij de energieproductie, de werking van onze spieren en zenuwen en voor de kwaliteit van onze botten. Bovendien speelt het een rol van betekenis bij de werking van enzymen in ons lichaam en de reacties die deze enzymen veroorzaken. Ook is het van belang bij de aanmaak van hormonen. Daarmee is magnesium één van de belangrijkste mineralen die ons lichaam nodig heeft.

Magnesiumoxide

Magnesiumoxide ontstaat bij de verbranding van magnesium. Het is een wit poeder dat zich niet laat oplossen in water en dat gebruikt wordt voor diverse toepassingen, onder meer als vulstof bij het produceren van papier. Ook wordt het gebruikt in diervoeders en als kunstmest. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat het innemen van magnesiumoxide een eventueel tekort aan magnesium in het lichaam compenseert, maar dat is meestal nauwelijks het geval. De stof wordt in deze vorm namelijk nauwelijks door het lichaam opgenomen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hooguit een kwart van het magnesiumoxide daadwerkelijk in het lichaam terecht komt, dat is veel minder dan bij magnesiumcitraat, -lactaat en -bisglycinaat het geval is. Magnesiumoxide wordt daarom afgeraden als effectief medicijn of voedingssupplement.

Magnesiumcitraat

Magnesiumsulfaat is het magnesiumzout dat zich bevindt in citroenzuur. Het komt van nature voor in citrusvruchten, hoewel de hoeveelheid van deze stof in ons fruit wel steeds verder is afgenomen. Dit komt onder meer door het gebruik van meststoffen, die van invloed zijn op de samenstelling van het fruit. De sulfaatversie van het mineraal is goed door ons lichaam op te nemen en kan daardoor goed worden toegepast in voedingssupplementen en medicatie. Magnesiumcitraat is één van de bestanddelen van Optimalmagnesium, een voedingssupplement dat uitkomst biedt bij een tekort aan deze stof in het lichaam.

Magnesiumtauraat

Magnesiumtauraat is een combinatie van dit mineraal  en de aminozuurachtige verbinding taurine. Ons lichaam bevat grote hoeveelheden taurine, de stof wordt gebruikt voor het goed laten functioneren van diverse vitale organen, zoals de hersenen, het hart, de zenuwen, de ogen, de galblaas en ons spierstelsel. Wanneer het gebonden wordt aan magnesiumtauraat is het goed door het lichaam op te nemen. Vervolgens valt het weer uiteen en kunnen de beide stoffen elk goed hun werk doen. Dat maakt magnesiumtauraat tot een zeer geschikte en veel gebruikte component van voedingssupplementen.

Magnesiummalaat

Magnesiummalaat is een combinatie van het mineraal magnesium en appelzuur. Appelzuur is een zwak organisch zuur dat zijn naam dankt aan het feit dat het in appels voor komt. Dit is het zuur dat (vooral groene) appels hun zure smaak geeft. Door het te binden aan magnesiummalaat ontstaat een stof die goed door het lichaam is op te nemen. Het in de verbinding aanwezige magnesiummalaat wordt door het lichaam gebruikt voor tal van belangrijke processen die ervoor zorgen dat ons lichaam voldoende in balans blijft. Magnesiummalaat is daarom een geschikte basis voor medicatie en voedingssupplementen.

Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is een combinatie van het mineraal magnesium en het aminozuur glycine. Glycine is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren, ons lichaam kan het zelf aanmaken maar we krijgen het ook dagelijks in bepaalde voedingsproducten binnen. Door magnesium te binden aan glycine ontstaat een stof die in zeer hoge mate door ons lichaam kan worden opgenomen. Dat maakt het tot de meest geschikte variant van magnesiumverbindingen om te verwerken in medicatie en voedingssupplementen. Optimal-magnesium bevat voor een belangrijk deel dit werkzame magnesiumbisglycinaat.

Magnesiumlactaat

Magnesiumlactaat is een stof die zowel het mineraal magnesium als het mineraal calcium. Beide mineralen spelen een cruciale rol in het optimaal laten functioneren van ons lichaam. Waar magnesiumlactaat met name een rol speelt bij de energiehuishouding, het spierstelsel en het zenuwstelsel, is calcium vooral belangrijk voor de versterking van onze botten. Wie voldoende calcium binnenkrijgt zal op hogere leeftijd minder vatbaar zijn voor osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. De combinatie van magnesium en calcium in één verbinding maakt de stof tot een zeer geschikt voedingssupplement. Optimalmagnesium is voor een belangrijk deel gebaseerd op dit werkzame magnesiumbisglycinaat.

Taurine

De bioactieve stof taurine is een stof die verwantschap vertoont met aminozuren. In feite is het in wetenschappelijke zin geen aminozuur, maar een zogenoemd aminoethaansulfonzuur. De stof speelt in ons lichaam een rol bij het onderhouden van orgaan- en celfuncties. Zo draagt het onder meer bij aan een regelmatige werking van de hartspier. Omdat het bovendien de galstroom stimuleert levert het een positieve bijdrage aan het verlagen van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Wanneer taurine wordt gebonden met magnesium ontstaat magnesiumtauraat.

Calcium

Het mineraal calcium, veelal kalk genoemd, is belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de spieren hun werk goed kunnen doen en het speelt een rol bij de geleiding van prikkels naar de zenuwen. Ook is het mineraal van belang in de processen bloedstolling, celgroei en hormoonstofwisseling. Kortom, een gebrek aan calcium in het lichaam kan voor heel wat ongemakken zorgen. Volwassenen hebben gemiddeld 1 gram calcium per dag nodig. Ter vergelijking, deze hoeveelheid krijg je binnen door vijf à zes glazen melk te drinken. Optimalmagnesium bevat magnesiumlactaat, hetgeen een verbinding is van magnesium en calsium.

Vitamine B6

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, behoort tot de wateroplosbare vitamines. Deze vitamine is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering, maar speelt ook een rol bij de vorming van rode bloedcellen. De algehele energiehuishouding in ons lichaam en de werking van ons zenuwstelsel worden er ook mee gereguleerd. Tekorten in het lichaam kunnen leiden tot klachten, maar een tekort kan eenvoudig worden aangevuld door de juiste voeding of het innemen van voedingssupplementen. Wanneer de inname van vitamine B6 wordt gecombineerd met de inname van dit mineraal, wordt het effect ervan versterkt.