Wanneer er sprake is van een magnesiumtekort, kunnen er lichamelijke klachten optreden. Wie niet altijd even gezond eet, kan hiermee te maken krijgen. In principe zou er voldoende van het mineraal in ons lichaam aanwezig moeten zijn bij een gebalanceerd voedingspatroon. Omdat de klachten die ontstaan bij een magnesiumtekort nogal uiteenlopend zijn, is niet altijd direct vast te stellen wat de oorzaak van deze klachten is. Magnesium kan ook door middel een voedingssupplement, zoals Magnesium Pro, worden toegediend. Belangrijk is echter om de maximaal aanbevolen dosis niet te overschrijden.

Oorzaken van magnesiumtekort

De belangrijkste oorzaak van een magnesiumtekort schuilt doorgaans in een slecht eetpatroon. Onderzoek heeft uitgewezen dat 20% van de mensen in West-Europa niet voldoende van het mineraal binnen krijgt via de voeding. In de Verenigde Staten, waar het eetpatroon te boek staat als minder gezond dan bij ons, ligt dat percentage zelfs op 60%. Het is een duidelijke indicator voor de relatie tussen magnesiumtekort en slechte voeding. Maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen, zoals het gebruik van bepaalde medicijnen en de anticonceptiepil. Ook stress is een belangrijke factor. Mensen met veel stress hebben namelijk bovengemiddeld veel magnesium nodig, het voedingspatroon dient daarop te worden afgesteld. Gebeurt dat niet, dan kan er snel een magnesiumtekort ontstaan.

Te weinig magnesium

Wanneer we te weinig magnesium via de voeding binnen krijgen, heeft dit lichamelijke klachten tot gevolg. Dat is niet zo vreemd, wanneer men zich realiseert dat dit mineraal betrokken is bij meer dan 300 enzymatische processen. Al deze processen worden verstoord wanneer er niet voldoende magnesium beschikbaar is. Niet voor niets wordt het ook wel het wondermineraal genoemd! Magnesium activeert de enzymen in het lichaam, die op hun beurt weer zorgen voor een chemische reactie in het lichaam. Maar magnesium doet nog meer. Het reguleer ook nog eens het gehalte aan calcium, koper, zink, kalium en vitamine D in ons lichaam. Het is dus in feite een onmisbare tandwieltje in de machine die ons lichaam in feite is. Veel aandoeningen ontstaan doordat er te weinig magnesium in het lichaam aanwezig is.

Langdurig magnesiumtekort

Een langdurig magnesiumtekort kan leiden tot ernstige lichamelijke klachten, omdat ons lichaam als het ware naar een soort energiebesparende modus overschakelt. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen die gedurende een langere periode onvoldoende magnesium binnen krijgen meer zuurstof verbruiken bij lichamelijke activiteiten. Ook de hartslag is aanmerkelijk hoger in vergelijking tot mensen zonder magnesiumtekort. Uiteindelijk kan het tekort leiden tot het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) waarbij de lichaamsfuncties langzamer gaan werken en een sloom gevoel ontstaat. Iemand met een langdurig magnesiumtekort voelt zich minder fit en wordt snel moe na betrekkelijk eenvoudige activiteiten.

Symptomen bij magnesiumtekort

Door de symptomen bij magnesiumtekort goed te herkennen en te onderkennen, kan erger worden voorkomen. Het probleem is echter dat er veel verschillende symptomen zijn, die in veel gevallen ook andere oorzaken kunnen hebben. Ben je vaak futloos, heb je last van verstijfde spieren of ben je verhoogd prikkelbaar? Dit zouden aanwijzingen kunnen zijn voor een gebrek aan magnesium. Ook mensen die moeite hebben zich op iets te concentreren, last hebben van trillende oogleden, hoofdpijn, angsten of onverklaarbare nervositeit moeten eens bij zichzelf te rade gaan en hun voedingspatroon onder de loep nemen. Rugpijn, constipatie, hartritmestoornissen, maagkrampen en oorsuizen staan eveneens bekend als symptomen bij magnesiumtekort.