Met gezond eten ben je er nog niet..!

Waarom zouden we eigenlijk vitaminepillen slikken? Als ik er voor zorg dat ik gezond eet, dan krijg ik toch al de gewenste hoeveelheid vitaminen binnen? Dit is een vraag die met enige regelmaat wordt gesteld op plaatsen waar vitaminepreparaten en andere voedingssupplementen worden verkocht. Veel mensen hebben er een mening over, maar feit is dat veel mensen niet voldoende essentiële vitaminen en mineralen binnen krijgen. Er zijn diverse preparaten in de handel die in dat geval een uitkomst bieden.

Gezond eten


Als we gezond eten hebben we toch helemaal geen supplementen nodig? Dat klopt. Maar juist in die woordkeus zit ook het addertje onder het gras. De voorwaarde is dat we gezond eten. En juist dat doen we lang niet altijd in voldoende mate. Er is een richtlijn die ons zegt dat we dagelijks minstens 200 gram groenten moeten eten en twee stuks fruit moeten wegwerken. Voor sommigen een eitje, maar veel mensen houden zich er niet aan. Die mensen lopen daarmee het risico dat ze bepaalde essentiële voedingsstoffen niet voldoende binnen krijgen, waardoor de voorraden in het lichaam snel uitgeput raken. Niet voor niets wordt altijd zo gehamerd op een gezond en gevarieerd voedingspatroon als essentiële basis voor een gezond lichaam.

Ik maak me geen zorgen, want ik eet gezond


Op zich is dat natuurlijk mooi. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Helaas bevatten onze groenten en fruit tegenwoordig een stuk minder vitaminen en mineralen dan enkele tientallen jaren geleden. Wetenschappelijk is aangetoond dat bijvoorbeeld de hoeveelheid calcium in broccoli in nog geen twintig jaar tijd met bijna driekwart is afgenomen. In wortels zit 71% minder magnesium dan voorheen en waar aardbeien voorheen een rijke bron van vitamine C waren, is dat inmiddels al lang niet meer zo. De reden hiervoor is dat onze landbouwgronden in de loop der jaren uitgeput zijn geraakt. Daardoor kunnen de gewassen niet of nauwelijks voedingsstoffen uit de grond halen, want die zijn er gewoon niet meer.

Dus we hebben tekorten in ons lichaam?


Dat klopt. Uit onderzoek blijkt dat veel Europeanen, dus ook wij hier in Nederland, minder vitamines en mineralen binnenkrijgen dan officieel wordt aanbevolen. Met name vitamine B1, vitamine D, selenium, ijzer en magnesium2 komen we vaak tekort. Bovendien zijn er situaties waarin ons lichaam tijdelijk of permanent meer nodig heeft van bepaalde stoffen. Denk maar eens aan mensen die veel sporten, mensen die medicijnen gebruiken of mensen die een streng dieet volgen. En, meer algemeen, vrouwen boven de vijftig jaar wordt aangeraden om extra vitamine D in te nemen.

Een goede aanvulling


Vitaminepreparaten en andere voedingssupplementen kunnen gezien worden als een goede aanvulling. Nadrukkelijk moet hierbij wel meteen worden vermeld dat ze nooit de plaats van de maaltijd mogen innemen, maar altijd alleen als aanvulling op een gezond en evenwichtig voedingspatroon mogen dienen. Let op goed op de dosering, want in sommige gevallen geldt dat overdaad schaadt. Bij voedingssupplementen wordt altijd een maximale dosering aangegeven. Hou je hieraan om gezondheidsproblemen te voorkomen.