Een nachtdienst is vermoeiend..!

Nachtdiensten zijn in veel beroepsgroepen heel normaal. Voor het menselijk lichaam is dat echter helemaal niet zo normaal. want mensen zijn geen nachtdieren. Door 's nachts te werken gaan we in feite dwars tegen ons natuurlijke ritme in. Dat kan leiden tot vermoeid en slaapstoornissen, maar zelfs tot maag- en darmproblemen, een te hoge bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten.Want kun je doen om je lichaam zoveel mogelijk in balans te houden?

Goede voorbereiding is alles

Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid op de nachtdienst. Hou het de dag ervoor rustig, doe niet teveel en neem bijvoorbeeld even tijd voor een middagdutje. Zo zorg je ervoor dat je voldoende energiek aan je nachtdienst kunt beginnen.

Zorg voor brandstof

Je moet de hele nacht werken, dus zorg voor voldoende brandstof. Nuttig kort voordat je aan je nachtdienst begint (of, indien mogelijk direct aan het begin van je dienst) een lichte, vetarme warme maaltijd. In de loop van de nacht kun je dan nog een tussendoortje nemen, maar doe dat dan in de vorm van een stuk fruit (energie!) of een zuivelproduct, dat je, dankzij de eiwitten die het bevat, wakker houdt. Nachtwerkers hebben het meestal tussen 02:00 en 05:00 uur het zwaarst. Om die periode goed door te komen zou je, indien dat mogelijk is, even een wandelingetje kunnen maken of even bij een collega kunnen langslopen. Lukt dat niet, probeer dan in elk geval even wat afwisseling voor jezelf te creëren.


Na afloop

Wanneer je na je werk thuis komt, drink dan vooral geen koffie, cola of alcohol. Het beste is om zo snel mogelijk naar bed te gaan. Het beste gaat dat als de slaapkamer donker en vrij van omgevingsgeluiden is. Het is verstandig om tenminste zeven uren achtereen op bed te blijven liggen. Wanneer je een aantal nachtdiensten achter elkaar moet draaien, bekijk dan of je dat kunt beperken tot maximaal vier stuks. Houd ook rekening met de rustpauzes tussen de diensten. Moet je in wisseldiensten werken, kies dan nooit voor een ochtenddienst direct na een avonddienst. De periode ertussen is dan te kort.