Dat groenten gezond zijn, dat weten we intussen wel. Maar heb je enig idee welke groente je het beste kunt eten? Lang niet alle soorten groente bevatten evenveel essentiële voedingsstoffen. Variatie blijft het toverwoord, maar het is goed om je te realiseren welke groentesoorten hoog op de lijst van aanraders staan. Dan weet je waarmee je de volgende keer rekening kunt houden, wanneer je boodschappen doet! Met stip op de eerste plaats: waterkers. Dit plantje, dat gewoon in Nederland groeit en eenvoudig thuis te kweken is, geldt als meest gezonde groente en mag gerust een soort 'superfood' genoemd worden. Waarom? Nou, er zit mangaan, jodium, magnesium, zink, fosfor, ijzer, kalium, calcium, foliumzuur, vitamine K, vitamine E, vitamine C, vitamine B6, vitamine B1, vitamine A en glucosinulaat in. Bovendien geeft 100 gram waterkers je 4 gram eiwit! Een oerhollandse klassieker is de boerenkool. Deze koolsoort behoort, net als spruiten, broccoli en bloemkool, tot de cruciferae of brassicaceae familie. Ingewikkelde namen, maar onthoud maar gewoon dat al deze groenten erg gezond zijn. Van deze soorten bevat de boerenkool de meeste voedingsstoffen. Ook zit er een flinke hoeveelheid vitamine A, vitamine C, vitamine K en mangaan in. Ook koper, calcium, vitamine B6 en kalium komen in boerenkool voor. Een andere bekende groente is spinazie, die jarenlang werd gepromoot als het ideale voedsel voor krachtpatsers. Dat heeft vooral te maken met het ijzer in deze groente. Spinazie bevat echter ook behoorlijke hoeveelheden vitamine C, vitamine K, vitamine A, vitamine B2, vitamine B6, mangaan, magnesium, calcium, selenium en het essentiële aminozuur tryptofaan. Zet het dus met enige regelmaat op de menukaart! Wat dacht je van erwten? Hoe klein ze ook mogen zijn, tuinerwten zijn rijk aan vitamines en mineralen. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamine K, vitamine C, vitamine B6 en foliumzuur. Daarmee wapenen ze je tegen vervelende kwalen en leveren ze je veel energie. Wie wil dat nou niet? Erwten worden niet alleen als losse groente gegeten, maar ook veel verwerkt in sauzen, soepen en salades. Eet smakelijk! Misschien de minst gegeten van dit rijtje, maar zeker niet de minst gezonde: artisjok. Het is de grote geschubde bloemknop van een bepaalde distelsoort en één van de langst verbouwde gewassen die al ver voor het begin van onze jaartelling populair was bij de Egyptenaren en Romeinen. Een kleine artisjok bevat al drie gram eiwit, dat is ongeveer de helft van de hoeveelheid die zich bevindt in een kippenei. Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde groenten verkrijgbaar. We hebben hier slechts een kleine selectie gemaakt van aanraders op de menukaart, maar varieer zoveel mogelijk een neem ook regelmatig andere groenten mee naar huis. Bonen, mais, rode bieten, wortelen, uien of bleekselderij bijvoorbeeld. Ook allemaal stuk voor stuk gezonde en verstandige keuzes!