02
okt
2 okt. 2015 23:05:03
door Raimond Bos
Dat het dagelijkse voedingspatroon van veel Nederlanders bepaald niet optimaal is, weten we allemaal. Onnatuurlijke toevoegingen in onze voeding zorgen voor overgewicht en een verhoogde kans op allerlei ziekten. Veel van die voedingsgewoonten zijn zo vanzelfsprekend geworden dat ons lichaam eraan gewend geraakt lijkt te zijn. Intussen voelen we ons steeds vaker futloos, moe, lusteloos of depressief. Maar hoe zou het zijn om een maand lang te leven zonder suiker? Sacha Harland nam de proef op de som.
Een maand lang nam hij uitsluitend voedsel tot zich zonder toegevoegde suikers en zonder onnatuurlijke E-nummers. Ook alcohol liet hij een maand lang staan. Sportarts Jessica Gal verrichtte voorafgaand aan het experiment een nulmeting. Op basis onder meer van een conditietest, een bloeddrukmeting, een bloedonderzoek en een elektrocardiogram werd bepaald hoe het op dat moment met de gezondheid van Sacha was gesteld. Die bleek in orde te zijn, al was zijn cholesterolgehalte wat aan de hoge kant voor iemand van zijn leeftijd. Vervolgens ging het experiment van start. Al na een week vertoonde hij bepaalde ontwenningsverschijnselen. Hij voelde zich chagrijnig, doordat hij geen suiker meer binnen kreeg. Suiker werkt in feite verslavend, het zorgt ervoor dat de suikerspiegel in het bloed stijgt, waardoor ons lichaam insuline gaat produceren. Die insuline breekt de suiker af, waardoor de suikerspiegel daalt en we opnieuw trek krijgen in zoete dingen.
Naar mate de maand vorderde werd duidelijk dat het afzweren van suiker en alcohol een positief effect had op zijn fysieke gesteldheid. Sacha voelde zich 's morgens energieker, kan gemakkelijker opstaan en had niet meer direct behoefte aan iets zoets. Om dat punt te bereiken had hij wel enkele zware weken moeten doorstaan, waarin verleidingen overal op de loer lagen en hij het vooral psychisch moeilijk had om te wennen aan de nieuwe situatie. Het eindresultaat maakte dat echter ruimschoots goed. Sacha viel 4,5 kilo af, zijn bloeddruk daalde van 135 naar 125 en zijn cholesterolgehalte daalde met ruim 13%. Misschien wel het belangrijkste van allemaal is dat hij zich daarbij veel fitter voelde dan voorheen. Het zette hem aan het denken. Suiker en alcohol volledig in de ban doen gaat hij waarschijnlijk niet, maar in elk geval is hij zich door de resultaten van dit experiment een stuk bewuster geworden van de effecten die overmatig gebruik van suiker op ons lichaam heeft.