075 230 00 52 | KLANTENSERVICE
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Van hoog naar laag sorteren

Artikelen 31 tot 40 van 369 in totaal

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6

Eet je wel eens watermeloen...? Zo ja, wat doe je dan met de pitjes...? Haal je die eruit...? Spuug je ze uit...? Of slik je ze door...? Kies gerust voor die laatste optie, want juist de pitjes van de watermeloen zitten bomvol goede stoffen. Het zou juist zonde zijn als je niet profiteert van die extra gezondheidsimpuls. Bovendien, zeg nu zelf, doorslikken is toch veel gemakkelijker dan verwijderen...? Bovendien is deze zomerse vrucht ook om een groot aantal andere redenen aan te bevelen.

De naam watermeloen is niet toevallig gekozen, het is namelijk een vrucht met een zeer hoog vochtgehalte. Door watermeloen te eten, breng je dus meteen je vochtniveau een beetje verder op peil. Natuurlijk is het belangrijk om daarnaast ook voldoende water te drinken, maar alle beetjes helpen, toch...? Verder is een watermeloen rijk aan vitamine A, maar de vrucht bevat ook vitamine C, vitamine D en verschillende mineralen, waaronder kalium, mangaan, koper, magnesium, calcium, zink, fosfor en ijzer. Tel daarbij op dat een watermeloen nauwelijks calorieën bevat en de keuze is snel gemaakt, toch...? Om je een indruk te geven, 100 gram watermeloen levert je 37 calorieën op, terwijl een sinaasappel je gemiddeld 48 calorieën oplevert en een appel ongeveer 60 calorieën. Het eten van watermeloen heeft verder nog wel meer interessante kanten. De vrucht bevat citruline en dat is een beproefd middel om erectieproblemen te voorkomen. Het helpt echter ook mee bij het beschermen van de huid tegen vrije radicalen en het resulteert in een strakkere, jonger ogende huid.

Maar ja, die pitjes...? Wat doen we daarmee...? Nou, gewoon doorslikken dus...! Ze vormen namelijk een waardevolle bron van eiwitten...! Het is bij veel mensen al bekend dat het goed is om bijvoorbeeld noten te eten, onder meer vanwege het feit dat ze rijk aan eiwitten zijn, maar ook de pitten van de watermeloen mogen we zeker aan deze lijst toevoegen. Sterker nog, wanneer je alle pitjes zou verzamelen in een kopje, dan heb je met een kopje vol maar liefst tachtig gram eiwit te pakken...! Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen in ons lichaam, we halen ze onder meer uit dierlijke producten zoals vlees en eieren, maar dus ook uit noten en zaden. In de meloenpitjes zitten nog meer goede stoffen, zoals magnesium, ijzer, zink en vitamine B. Deze vitamine is goed voor het op peil houden van onze bloeddruk. De onverzadigde vetten in de meloenpitjes dragen bij aan het verlagen van ons cholesterol en daarmee ook aan het verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten. Gepelde (en dus nog beter te verteren) meloenpitjes worden ook verkocht in biologische supermarkten.

20 aug. 2016 22:54:40 door Raimond Bos Eten en drinken,

Wil je lang haar...? Dan is dat vooral een kwestie van lang wachten...! Al jaren doet het fabeltje de ronde dat je de groei van je haar kunt beïnvloeden door de puntjes regelmatig weg te (laten) knippen. Dat is voor kappers natuurlijk een interessant verhaal, want zou behouden ze je als klant, maar het regelmatig afknippen van de haarpuntjes levert geen versnelde haargroei op. Het is hooguit een maatregel die bijdraagt aan een beter verzorgd kapsel, omdat de haarpuntjes vaak gaan splijten.

Het haar op je hoofd is dood. Iets wat dood is, kan niet meer groeien. Toch groeit je haar, maar dat gebeurt vanuit de haarzakjes in je hoofdhuid. Wanneer je van een stuk dood materiaal iets afknipt, heeft dat verder geen gevolgen voor het andere eind van dat materiaal. Dus door te knippen aan het uiteinde van je haren, bereik je verder niets. Je voorkomt er wel mee dat het haar zich verder gaat splijten, maar dat heeft verder geen effect op de groei. Het tempo waarin je haar groeit, is genetisch bepaald. Verder is een aantal andere factoren van invloed op de haargroei, denk daarbij aan bijvoorbeeld de hormoonhuishouding, de voeding en het ijzergehalte in je lichaam. Nauw samenhangend met de hormoonhuishouding speelt ook het functioneren van de schildklier een rol bij de snelheid waarmee je haar groeit. Wil je er verzekerd van zijn dat je haargroei in elk geval niet geremd wordt, zorg er dan voor dat je voldoende vitaminen binnen krijgt. Vooral door groene groenten, bonen, noten en kip te eten, maar ook eieren, zalm, volkorenproducten en wortelen, krijg je de juiste stoffen binnen die je lichaam nodig heeft om een goede haargroei te kunnen garanderen.

Het idee dat de snelheid van de haargroei beïnvloed kan worden door de puntjes regelmatig weg te knippen, is waarschijnlijk ontstaan vanuit de gedachte dat een man een zwaardere baardgroei heeft wanneer hij zich regelmatig scheert. Mannen die zich scheren, zien vervolgens vaak dikkere stoppels terug komen dan er aanvankelijk stonden. Dat heeft niet zozeer met de snelheid van groeien te maken, het gaat hier om de omvang van de haar, die het doet lijken alsof de haren sneller groeien. In feite groeien ze nog altijd even snel als voorheen. Bovendien is de baardgroei van de man ook vooral een hormonale kwestie. Onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron ontwikkelt zich de baardgroei van de man, evenals de groei van bijvoorbeeld borsthaar. Ook hier geldt dat de snelheid van de groei hier geen rol speelt, die blijft gewoon constant. Ook op de maximale lengte die je haar kan bereiken, heb je geen invloed. Die lengte is, net als de groeisnelheid, genetisch bepaald. Wil je dus heel lang haar, dan valt te hopen dat je die eigenschap in de genen hebt, anders zal het je niet lukken om het haar op de gewenste lengte te krijgen,

19 aug. 2016 22:53:05 door Raimond Bos Uiterlijk,

Er is een pil in de maak die de klachten van astmapatiënten moet verlichten. Deze pil, fevipiprant genaamd, moet ervoor zorgen dat mensen die lijden aan astma gemakkelijker kunnen ademen. De eerste experimenten met de nieuwe pil zijn positief, maar naar verwachting zal het nog wel een paar jaar duren voordat de pil daadwerkelijk op de markt wordt gebracht. In Nederland hebben ongeveer 565.000 mensen astma, onder hen zijn meer dan 100.000 kinderen.

Astma is een chronische ziekte, waarbij sprake is van ontstekingen in de longen. Worden de luchtwegen extra geprikkeld, bijvoorbeeld door rook, uitlaatgassen of door stof in huis (denk ook aan de haren van huisdieren), dan krijgt iemand met astma het erg benauwd. De ene mens is de andere niet en zo geldt ook voor patiënten met astma dat hun reactie kan verschillen. Over het algemeen ontstaan er problemen doordat de slijmvliezen in de neus, de keel en de longen opzwellen. Het gevolg is dat ze meer vocht en slijm produceren dan in een normale situatie en dat de spieren rond de luchtwegen zich samentrekken, waardoor er minder lucht kan doorstromen. Zo ontstaat een situatie waarbij de longen overvol raken, omdat de lucht niet snel genoeg weg kan. Die lucht moet echter wel weg, om plaats te kunnen maken voor verse lucht met daarin het voor ons lichaam zo belangrijke zuurstof. Je krijgt een heel benauwd gevoel en ervaart daardoor soms ook gevoelens van angst, omdat je bang bent te zullen stikken. Doordat je kortademig wordt, ga je vaker naar adem happen, meer hijgen en na verloop van tijd ben je ook minder energiek. Kortom, astma heeft ingrijpende gevolgen voor de mensen die er aan lijden.

In de loop der jaren zijn voor astmapatiënten medicijnen ontwikkeld, die met behulp van een zogenoemde inhalator, ook wel puffer genoemd, moeten worden ingenomen. Door een inhalator te gebruiken, wordt bereikt dat de medicijnen vooral in de longen terecht komen, de plek waar ze hun werk moeten doen. Het gebruiken van een inhalator is echter minder praktisch dan het slikken van een pil, bovendien moeten patiënten jaarlijks ter controle laten zien hoe ze de inhalator gebruiken, om te voorkomen dat ze de medicijnen niet goed innemen. Wellicht brengt een nieuwe pil, die door wetenschappers in Groot-Brittannië is ontwikkeld, de oplossing voor deze patiënten. Inmiddels zijn drie belangrijke testfases met succes doorlopen. Een proef toont aan dat in tachtig procent van de gevallen de ontstekingen in het longweefsel verminderden, waardoor de patiënten beter konden ademen. Voor deze proef werd de pil twee maal per dag toegediend aan een groep van ongeveer dertig gemiddelde tot zware astmapatiënten. Astmapatiënten hebben van een bepaald type witte bloedlichamen een hogere hoeveelheid in het bloed, de wetenschappers ontdekten dat de pil dit aantal reduceert.

18 aug. 2016 22:51:21 door Raimond Bos Ziekte,

Hang een zogenoemde geurval aan je voordeur en bescherm jezelf zo tegen malaria. Deze hoopgevende mededeling ging onlangs de wereld over. Deskundigen op het gebied van muggenbestrijding hebben een muggenval ontwikkeld die is gebaseerd op het feit dat muggen worden aangetrokken door de lichaamsgeuren van mensen. Die geuren worden in een laboratorium nagebootst en verwerkt in een val, waaruit de muggen niet meer kunnen ontsnappen. Een inmiddels drie jaar lopende proef toont aan dat het aantal malariamuggen daardoor met zeventig procent afneemt.

De nieuwe methode is niet alleen geschikt om het aantal gevallen van malaria fors in te dammen, ook andere ziekten die door muggen worden verspreid, zoals zika en knokkelkoorts, kunnen op deze manier worden bestreden. Bestrijding van de muggen door middel van insecticiden wordt steeds moeilijker, omdat de muggen resistent worden en de bestrijdingsmiddelen dus geen vat meer op ze hebben. Bovendien zijn er meer dan 450 verschillende soorten muggen die de ziekmakende parasiet, die malaria veroorzaakt, bij zich kunnen dragen. In Nederland komen deze muggen ook voor, maar hier dragen ze de betreffende parasiet niet meer bij zich. In veel andere landen vormt malaria echter nog altijd een groot probleem. Iedere minuut sterft ergens op de wereld een kind aan malaria, daarom wordt al jaren hard gewerkt aan het vinden van mogelijke oplossingen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Verenigde Naties hebben zich ten doel gesteld om de ziekte over vijftien jaar geheel kwijt te zijn. Deze muggenval, die Suna wordt genoemd, kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Het eiland Rusinga, gelegen in het Keniaanse Victoriameer, vormde het decor voor het internationale experiment. Dit eiland telt ongeveer 25.000 inwoners en zij kregen allemaal een muggenval, die aan de voordeur moest worden bevestigd. Het gevolg was dat de muggen op deze vallen af kwamen, vervolgens door de kracht van een ventilator in een zak werden geblazen en daar door uitdroging om het leven kwamen. Het gevolg was dat op het eiland het aantal gevallen van malaria met dertig procent afnam. Dat is een goed resultaat voor een eerste proef. Deskundigen menen dat malaria op deze manier geheel kan worden uitgebannen, mits er voldoende van deze vallen worden geplaatst en ze gedurende langere tijd worden ingezet. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, het plaatsen van deze muggenval gaat ongeveer tien euro per inwoner per jaar kosten. De kosten die zijn gemoeid met het behandelen van mensen die malaria hebben opgelopen zullen echter naar verwachting door de maatregel dalen, zodat een deel van die investering al snel kan worden terugverdiend. Het gehouden onderzoek heeft drie jaar geduurd.

17 aug. 2016 22:49:53 door Raimond Bos Wetenschap en onderzoeken,

Zijn je tanden opeens gevoelig geworden...? Ervaar je tandpijn tijdens het poetsen, zonder dat er een duidelijk oorzaak voor lijkt te zijn...? Is volgende de tandarts alles in orde, maar voel je desondanks nog steeds pijn...? De oorzaak hoeft lang niet altijd in je gebit zelf te liggen. Het menselijk lichaam is een harmonieus geheel waarbij alle onderdelen nauw met elkaar zijn verbonden. Is er elders in het lichaam iets niet in orde, dan kan dat zijn effect hebben op andere onderdelen, zoals je gebit.

Natuurlijk is het altijd verstandig om de tandarts te raadplegen wanneer je pijn ervaart aan de tanden. Maar als die pijn niet constant aanwezig is, vrij onverwacht kwam opzetten en bijvoorbeeld alleen tijdens het poetsen gevoeld wordt, dan kan het een signaal zijn dat er met je zenuwstelsel iets niet helemaal in orde is. Dat zou weer veroorzaakt kunnen worden doordat je natuurlijke afweersysteem is verzwakt. Stress kan daarvan een oorzaak zijn, maar ook een zware verkoudheid of griep kunnen zorgen voor pijnlijke tanden. Je merkt in dat geval dat de situatie zich vanzelf oplost wanneer jij je weer wat beter voelt. Het kan echter wel duidelijk op de aanwezigheid van een zwak punt in je gebit. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een sluimerende ontsteking, dan zal die onder normale omstandigheden worden onderdrukt door je afweersysteem. Is je afweersysteem verzwakt, dan is het lichaam niet voldoende in staat om die ontsteking tegen te gaan en zal de pijn erdoor voelbaar zijn. Zo kan het ook gebeuren dat een bepaalde pijn, die je eerder hebt ervaren maar die vervolgens weer verdween, terug komt door stress.

Ook wanneer we ziek zijn, bijvoorbeeld doordat we het griepvirus hebben opgelopen, is onze weerstand tijdelijk verzwakt. Dit levert hetzelfde effect op. Hoewel de pijn dus uiteindelijk vanzelf weer voorbij gaat, omdat het afweersysteem na de ziekteperiode weer op volle toeren draait, is het wel een indicatie dat er ergens iets mis is. Informeer je tandarts dus over dit feit. Er kan van alles aan de hand zijn, sommige kleine beschadigingen zijn zelfs met behulp van röntgenfoto's niet goed waar te nemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor kleine barstjes in het glazuur, die gemakkelijk kunnen ontstaan door tandenknarsen of door bijvoorbeeld op iets heel hards, zoals een ijsblokje, te kauwen. De tandpijn kan ook veroorzaakt worden door teveel spanning op de kaakspieren. Door de kaken stijf op elkaar te drukken of juist te geforceerd van elkaar af te houden, kan een vermoeid en pijnlijk gevoel in de kaakspieren ontstaan, met ook mogelijke tandpijn als gevolg. Let wel, we hebben het hier niet over gevoelige tanden bij warme of koude dranken. Dat heeft een andere oorzaak, meestal gaat het dan om blootliggend tandbeen, vaak veroorzaakt door teruggetrokken tandvlees.

16 aug. 2016 22:48:46 door Raimond Bos Ziekte,

Door velen wordt verondersteld dat jongeren tegenwoordig vaker seks hebben dan hun ouders en grootouders vroeger hadden. Dankzij de moderne communicatiemiddelen is het leggen van nieuwe contacten veel eenvoudiger geworden, zo meent men vaak. Dat zou dan ook leiden tot meer seksuele contacten. In Amerika is deze aanname onderuit gehaald door de resultaten van een grootschalig onderzoek. Daaruit blijkt namelijk dat jongeren tegenwoordig veel minder vaak seks hebben. Hoewel ze er volop mogelijkheid toe hebben, blijken ze er juist minder gebruik van te maken dan hun voorouders.

Aan meer dan 25.000 mensen werd de vraag gesteld hoe vaak ze seks hebben gehad tussen het 18e en 24e levensjaar. Daarbij moest ook worden aangegeven hoeveel verschillende sekspartners ze gedurende die periode hadden. Deze cijfers werden vergeleken met de gegevens die al bekend waren van mensen uit vorige generaties. Vanaf de jaren '20 tot en met de jaren '70, de ouders en grootouders dus van de huidige bevolking, zijn die gegevens erbij gehaald. Een opvallende conclusie was dat bij de huidige jongeren de kans twee keer zo groot is dat ze helemaal geen seks hebben van hun 18e tot hun 24e jaar. Hebben ze wel seks, dan is dat minder vaak dan hun voorouders het deden. Een mogelijke verklaring voor dit verschijnsel is dat jongeren nu iets langer bij hun ouders blijven wonen dan destijds het geval was. Veel jongeren rommelen kennelijk liever niet teveel met vriendjes en vriendinnetjes als hun ouders in de buurt zijn. De onderzoekers wijzen ook op het feit dat jongeren van nu weliswaar de mogelijkheden om contacten te leggen binnen handbereik hebben, maar tegelijk ook een overdaad aan pornografisch materiaal op het internet kunnen vinden om de lusten te bevredigen. Dit zou ook een rol kunnen spelen. Kennelijk vermaken de jongeren van nu zich uitstekend met hun sociale media, terwijl de echte sociale contacten en de uitvloeiselen daarvan hierdoor naar de achtergrond verdwijnen.

Een andere verklaring schuilt mogelijk in het feit dat jongeren tegenwoordig steeds vaker grijpen naar antidepressiva of stimulerende geneesmiddelen. Dergelijke pilletjes hebben vaak een negatief effect op het libido. De onderzoekers keken ook naar de verschillen bij mannen en vrouwen, daaruit bleek dat de afname bij beide seksen zichtbaar is. De daling van de seksuele activiteit is bij mannen echter sterker, maar over het algemeen werd altijd al gesteld dat mannen vaker seksueel actief waren dan vrouwen. Wellicht zijn die verschillen door de hier beschreven afnamen nu iets minder groot geworden. En voor wie nu denkt dat dit wellicht een typisch Amerikaanse trend is, die in Europa wel eens heel anders uit zou kunnen vallen, daarvan lijkt geen sprake te zijn. Een aantal jaren geleden werd in Duitsland al eens onderzoek gehouden naar de seksuele escapades van de jongeren aldaar. Toen werd geconstateerd dat ook de Duitse tieners minder seks hebben dan voorheen. Dat onderzoek richtte zich overigens op een jongere leeftijdsgroep, er werd vooral gekeken naar de bedavonturen van tieners. Daarbij werd bijvoorbeeld een forse daling waargenomen van het aantal 14-jarigen dat al een seks gehad had, ten opzichte van vijf jaar eerder. Voor het Duitse onderzoek werden destijds ongeveer 3.500 jongeren ondervraagd.

15 aug. 2016 15:21:28 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie,

De hele week probeer je gezond te leven, door de juiste voeding te kiezen en voldoende te bewegen. Dan is het weekeinde bereikt en lijken we die gezonde gewoonten opeens massaal overboord te zetten. Een keertje zondigen kan geen kwaad, zo luidt de heersende gedachte. Dat blijkt echter een misverstand te zijn, want juist door die onregelmatigheid in het voedingspatroon te creëeren, gaat het mis. Wetenschappers hebben aangetoond dat gezond eten geen zin heeft, wanneer je dat patroon gedurende het weekeinde onderbreekt door junkfood te gaan eten.

Twee stuks fruit per dag, tenminste 250 gram groenten, het is een bekend verhaal. Maar als de werkweek voorbij is lijken we de neiging te gaan krijgen om onzelf te belonen voor het gezonde leven. Dat belonen bestaat dan, gek genoeg, uit ongezond leven. We duiken de kroeg in en consumeren een hoeveelheid alcohol, we kiezen voor gemakkelijk eten, dat meestal niet uitblinkt qua vitaminen en mineralen, we slapen uit en we bewegen minder. Allemaal zaken die een bedreiging vormen voor onze zorgvuldig opgebouwde gezonde leefstijl. Het begint al 's morgens vroeg, wanneer we op de wekker kijken, ons realiseren dat er geen strikte noodzaak is om uit bed te komen en ons nog eens omdraaien. Ons lichaam functioneert het beste op basis van een vaste regelmaat en dat geldt zeker voor het ochtendritueel. Iemand die elke dag op dezelfde tijd opstaat en direct actief wordt, voelt zich veel energieker gedurende de dag. Dat een overmatige hoeveelheid alcohol nooit een goed idee is, dat is in de loop der jaren al duidelijk geworden. Toch laten nog heel wat mensen zich, met name in het weekeinde, flink vollopen in de kroeg of gewoon thuis op de bank.

Los van dit alles blijkt ons afwijkende voedselpatroon in het weekeinde funest te zijn voor onze gezonde leefstijl. Dit laatste is wetenschappelijk aangetoond door een experiment met ratten. Zaken als het slaapritme en alcoholgebruik speelden hierbij geen rol, zodat puur naar het effect van de voeding kon worden gegeken. De ratten, die voor het onderzoek werden gebruikt, werden in drie groepen ingedeeld. De eerste groep kreeg uitsluitend gezond voer te eten, de tweede groep kreeg uitsluitend junkfood, zoals koek, gefrituurd voedsel en chips. Bij de derde groep werd vier dagen lang een gezond dieet toegediend, maar de overige drie dagen kregen ook deze ratten het junkfood te eten. Dat eetpatroon werd zo gedurende vier maanden steeds herhaald. Na die periode werd geconstateerd dat de ratten met het gemengde dieet gemiddeld zo'n 18 procent zwaarder waren geworden dan de ratten die alleen gezond voedsel kregen. Nog veel opzienbarender was de conclusie dat de darmflora van deze ratten nauwelijks verschilde van die bij de ratten die alleen junkfood aten. De darmflora, waarin zich miljoenen micro-organismen bevinden, wijzigt qua samenstelling op basis van de voeding die we tot ons nemen.

14 aug. 2016 15:20:21 door Raimond Bos Eten en drinken,

Pasgeboren baby's slapen het grootste deel van de dag. Ze worden wakker omdat ze verschoond moeten worden of omdat ze honger hebben, maar voor de rest is slaap het allerbelangrijkste voor ze. Een evenwichtig slaapritme is voor die kleintjes al van belang, maar blijft ook op latere leeftijd een belangrijke rol spelen. Kinderen in de basisschoolleeftijd willen vaak niet naar bed en zijn goed in staat om dat verbaal duidelijk te maken. Ze gaan met hun ouders in discussie en proberen met allerlei trucs om onder het slaapkamerritueel uit te komen. Soms laten ouders zich daarin meeslepen en nemen ze de kinderen mee tot ze vanzelf in slaap vallen. Dat is geen goede zaak, een kind heeft veel meer slaap nodig dan in de meeste gevallen wordt behaald.

Voor de kleintjes was het van oudsher gebruikelijk om vrij snel na het nuttigen van het avondeten naar bed te gaan. Nog even naar een kinderprogramma kijken op televisie, dan de tandjes poetsen en naar bed. Die kinderprogramma's zijn deels verdwenen en deels op elk moment van de dag beschikbaar, waardoor ouders het moment van naar bed brengen ook zijn gaan verschuiven, al dan niet bewust. Eigenlijk waren we er in Nederland altijd nog tamelijk goed in om de kinderen consequent op tijd naar bed te brengen, in andere landen en culturen was het al veel minder vanzelfsprekend dat een jong kind voor 20:00 uur 's avonds op bed lag. De slaapfase is voor mensen een zeer belangrijke fase van het etmaal, omdat er allerlei processen tijdens onze slaap plaatsvinden die ons weer 'opladen' voor de nieuwe dag. Wanneer we deze rustperiode verwaarlozen, kan dat grote gevolgen voor onze gezondheid hebben. Amerikaanse wetenschappers hebben een verband gelegd tussen slaapgebrek bij kinderen en het ontwikkelen van depressiviteit en angsten op volwassen leeftijd. Voldoende slapen moet eigenlijk worden geschaard bij de basisbehoeften van de mens en past dus in hetzelfde rijtje als gezonde voeding, voldoende beweging en het goed onderhouden van het gebit.

Door een groep van vijftig kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar te observeren, stelden de onderzoekers vast dat het al mis gaat wanneer de kinderen twee nachten achtereen onvoldoende slaap krijgen. Ze blijken dan verdrietiger te zijn dan hun leeftijdsgenoten die wel voldoende slaap hebben gehad, ze gedragen zich apathisch en ze hebben een negatief beeld van de wereld. Positieve belevenissen kunnen ze zich minder goed of zelfs helemaal niet meer herinneren en dit alles zou er volgens de onderzoekers toe kunnen leiden dat deze kinderen op latere leeftijd meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van angstgevoelens of depressiviteit. Daarbij is ook geput uit de resultaten van eerder onderzoeken, die aantonen hoe mensen als gevolg van een slaaptekort minder actief en minder positief in het leven staan. Dergelijke patronen staan vaak aan de wieg van depressiviteit. Bij dit alles blijft voor veel ouders de vraag hoeveel slaap hun kind eigenlijk precies nodig heeft. Een eenduidig antwoord valt daar niet op te geven, aangezien de werkelijke behoefte van mens tot mens verschilt. Dat verschil is echter gering, de afwijking ten opzichte van het gemiddelde mag hooguit een uur bedragen. In de onderstaande tabel is weergegeven hoeveel slaap iemand per etmaal nodig heeft, om gezond te blijven.

Baby's van een week oud 16,5 uur
Baby's vanaf een maand oud 15 uur
Baby's vanaf een half jaar oud 14 uur
Peuters vanaf 2 jaar oud 13 uur
Peuters vanaf 3 jaar oud 12 uur
Kinderen vanaf 5 jaar oud 11,5 uur
Kinderen vanaf 7 jaar oud 11 uur
Kinderen vanaf 9 jaar oud 10,5 uur
Kinderen vanaf 11 jaar oud 10 uur
Jongeren vanaf 13 jaar oud 9,5 uur
Jongeren vanaf 15 jaar oud 9 uur
Volwassenen 8 uur
13 aug. 2016 15:12:31 door Raimond Bos Wetenschap en onderzoeken,

Gewoonlijk heb je een lichaamstemperatuur van rond de 37 graden. Iets daaronder is niet erg, iets daarboven is ook prima. Afhankelijk van het moment van de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur voortdurend. In de nacht koelt je lichaam wat af, met als gevolg dat de temperatuur in de vroege ochtend ruim een halve graad onder het gemiddelde ligt. Tegen het eind van de middag is je lichaam juist ruim een halve graad hoger dan het gemiddelde van 37 graden. Dit alles behoort tot het normale ritme bij gezonde mensen. Ben je ziek, dan wordt een heel ander verhaal. Dan krijg je in veel gevallen te maken met koorts, waardoor je lichaamstemperatuur verder toeneemt.

Onze lichaamstemperatuur wordt vanuit de hersenen geregeld. Die functioneren in feite als een soort thermostaat en grijpen in wanneer dat nodig is. Wanneer er sprake is van een indringer, zoals een ongewenste bacterie of een virus, dan gaat het lichaam alles in het werk stellen om die uit te schakelen. Voor het bestrijden van deze ziekmakers zijn stoffen nodig, die beter werken bij een wat hogere temperatuur. Om die reden wordt door ons lichaam een signaal aan de hersenen afgegeven op basis waarvan de temperatuur verhoogd wordt. We noemen dit koorts vanaf het moment dat de temperatuur boven de 38 graden stijgt. Die hogere temperatuur heeft nog een tweede functie, want bacteriën en virussen kunnen in veel gevallen wat minder goed overleven naar mate de temperatuur stijgt. Een zwakkere vijand is eenvoudiger te overwinnen en zo draagt de koorts bij aan het bespoedigen van het genezingsproces. Aan de ene kant wordt het de indringers dus extra moeilijk gemaakt, terwijl aan de andere kant de 'hulptroepen' beter in stelling kunnen worden gebracht.

Er bestaan nogal wat misverstanden over koorts. Zo denken mensen vaak dat het goed is om, wanneer je koorts hebt, diep onder de wol te kruipen. Dat klinkt op zich ook wel logisch, want je lichaam is bezig zichzelf op te warmen en door jezelf met voldoende dekens te bedekken zou je zeggen dat je het lichaam helpt. Het tegendeel is echter waar. Je hersenen zorgen ervoor dat de juiste temperatuur bereikt wordt en zodra dat niet meer nodig is, moet het lichaam weer afkoelen. Wanneer je dan onder de dekens ligt, kan de warmte niet goed weg en werk je het proces eigenlijk alleen maar tegen. Het kan wel zijn dat je tijdens koorts merk dat je begint te rillen, dat duidt erop dat je lichaam te veel is afgekoeld. In dat geval kan het tijdelijk omslaan van een deken een goed idee zijn, maar zodra je niet meer rilt, kan die deken ook weer weg. Ook het nemen van een paracetamol om de koorts te verdrijven, is geen goed idee. Je weet immers nu dat het lichaam die koorts nodig heeft om de ziekmakers te verdrijven. Ga je de koorts bestrijden, dan rem je dus ook het genezingsproces.

12 aug. 2016 15:11:49 door Raimond Bos Ziekte,

Vitamine C is een belangrijke vitamine. Wetenschappelijk is aangetoond dat je meer vatbaar bent voor ziekten, wanneer je onvoldoende vitamine C in je lichaam hebt. Deze vitamine kan ons lichaam niet zelf aanmaken, we zullen dus de juiste voeding moeten kiezen om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om vitamine C via tabletten als supplement in te nemen. Over het algemeen denken mensen vaak meteen aan sinaasappels, wanneer we het hebben over vitamine C. De vruchten zijn bijna het symbool voor deze belangrijke vitamine geworden, maar er zijn producten die nog veel meer vitamine C bevatten...!

Dat een sinaasappel een waardevolle bron van vitamine C is, staat buiten kijf. De vrucht weegt gemiddeld 100 gram en bevat 45 milligram vitamine C. Eet dus gerust met regelmaat een sinaasappel en kies dan bij voorkeur voor het eten van de partjes, in plaats van alleen het uitgeperste sap. Zo krijg je namelijk niet alleen de vitamine C, maar ook de waardevolle vezels binnen, die een belangrijke bijdrage leveren aan het spijsverteringsproces. Maar ben je niet zo gecharmeerd van de sinaasappel, dan kun je ook op andere manieren zorgen voor voldoende vitamine C in je lichaam. Door het eten van rode paprika, bijvoorbeeld. Deze paprika bevat maar liefst vijf keer meer vitamine C per 100 gram dan de sinaasappel. Ook de groene paprika is een goede keuze waar het vitamine C betreft, hoewel de hoeveelheid wel aanmerkelijk kleiner is, namelijk zo'n 80 milligram per 100 gram. Dat is nog altijd veel meer dan de 45 gram van de sinaasappel. Een veel gegeten groente is broccoli, ook deze groente mag gerust wat vaker op het menu komen, want er zit 89 milligram vitamine C per 100 gram in. Boerenkool doet het met 120 milligram nog een stuk beter.

Andere groente- en fruitsoorten, die per 100 gram meer vitamine C bevatten dan de sinaasappel, zijn ananas, aardbei, bloemkool en papaya. De absolute koploper is echter de guave. Deze vrucht bevat maar liefst 228 milligram vitamine C per 100 gram. Dat is overigens veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, want die ligt op 65 tot 90 milligram. De vitamine vormt in ons lichaam een belangrijke bouwsteen voor de vorming van bindweefsel. Wanneer je er voor zorgt dat je voldoende vitamine C in je lichaam hebt, lever je een actieve bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, ontstekingen, herseninfarcten, reuma en kanker. Een kanttekening bij het bovenstaande lijstje met groente- en fruitsoorten die vitamine C bevatten, is de wijze waarop de producten worden bereid. Een sinaasappel wordt zo geconsumeerd, waardoor je direct de volledige hoeveelheid vitamine C tot je neemt. Bij broccoli en bloemkool geldt bijvoorbeeld dat we het eerst koken. Omdat vitamine C oplosbaar is in water, gaat een deel van de vitamine verloren tijdens het kookproces. Het lost op in het kookvocht, dat we vervolgens meestal weggieten bij het opdienen van de groenten.

11 aug. 2016 15:10:46 door Raimond Bos Vitaminen tekorten,
Van hoog naar laag sorteren

Artikelen 31 tot 40 van 369 in totaal

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6