Een hoge hartslag..!

Als je intensief beweegt, stijgt je hartslag. Waarom eigenlijk? En waarom hebben mensen die regelmatig intensief sporten tijdens hun training een minder hoge hartslag dan iemand die nooit sport en zich incidenteel inspant? Vragen die veel gesteld worden over de hartslag. Om ze te verklaren is het goed om eerst wat algemene informatie over het hart te geven.

De werking van het hart

Op de eerste plaats, het hart is een spier. Waarschijnlijk de belangrijkste spier in ons lichaam, want het hart zorgt ervoor dat ons bloed blijft stromen. Het bloed vervoert zuurstof naar de verschillende delen van het lichaam. Zou dat niet gebeuren, dan kunnen we niet meer functioneren. Onze hersenen kunnen bijvoorbeeld maar heel even zonder zuurstof. Het is dus belangrijk dat ons hart altijd blijft kloppen. Het ritme waarin dat gebeurt wordt geregeld door een prikkelgeleidingssysteem. Simpeler gezegd, elektrische prikkels stimuleren de hartspier om zich samen te trekken. Een automatische externe defibrilator (AED) geeft in feite op dezelfde manier een elektrische prikkel, waardoor het apparaat geschikt is om te gebruiken bij een reanimatie na een hartstilstand.

Je hartslagfrequentie

Bij onze geboorte is onze hartslag bijna twee keer zo hoog als op latere leeftijd. Een baby heeft een hartslag die rond de 130 per minuut ligt. Kinderen van basisschoolleeftijd hebben een hartslag tussen de 80 en 100, volwassen zitten tussen de 60 en 70, afhankelijk van hun leeftijd en hun conditie. Want, zoals gezegd, het hart is een spier en spieren kun je trainen. Door regelmatig te sporten train je de hartspier, die daardoor groter en sterker wordt. Een grote, sterke spier is gemakkelijker in staat om het bloed rond te pompen dan een kleinere niet-getrainde spier. Het is dus heel logisch te verklaren dat het hart van een sporter met minder hartslagen per minuut het werk kan doen.

Bij intensief sporten kan de hartslag gemakkelijk oplopen tot 160 of zelf 180 slagen per minuut. Zodra we ons lichaam weer wat rust gunnen, loopt de hartslag weer terug naar normale waarden. Hoe snel dat gaat, hangt ook weer samen met de vraag hoe getraind de hartspier is. Tijdens de slaap loopt de hartslag trouwens terug naar ongeveer 50 slagen per minuut.