Voor veel vrouwen is het een bron van ergernis. Ze hebben met hun man een fijne vrijpartij achter de rug, ze zijn allebei tot een hoogtepunt gekomen en vervolgens valt hij vrij snel in slaap, terwijl zij graag nog wat had gebabbeld of geknuffeld. Zij voelt zich afgewezen en daarmee krijgt het plezierige moment in bed voor haar een minder aangenaam slot. Hij is zich van geen kwaad bewust, want hij slaapt. Wanneer hij achteraf met het verwijt geconfronteerd wordt, voelt hij zich schuldig. Maar is dat schuldgevoel terecht...?

Nee, dat schuldgevoel is niet terecht. De natuur heeft zijn loop en de man kan het niet helpen dat hij in slaap valt. Sterker nog, het is een compliment voor de vrouw, als de man direct na de daad zijn ogen sluit en naar dromenland vertrekt. In feite zegt de man daarmee dat hij echt verliefd is op degene met wie hij op dat moment samen is. Het feit dat ze niet nog even gezellig blijven napraten, heeft alles te maken met de processen die zich na een orgasme in de hersenen van de man uitrollen. Op de eerste plaats wordt het denkgebied in de hersenen vrijwel direct na het orgasme voor enige tijd uitgeschakeld. Tegelijk wordt ook het seksuele verlangen stopgezet. Als een man net seks heeft gehad, is hij niet direct in staat om opnieuw dezelfde prestatie te leveren. Voor de vrouw ligt dat heel anders, zij heeft slechts een korte herstelperiode nodig, die hooguit een aantal seconden duurt. Direct daarna is de vrouw opnieuw in staat om een orgasme te krijgen. Bij de man verslapt de penis en duurt het minuten tot zelfs uren voordat er opnieuw een erectie komt. De behoefte aan seks verdwijnt onder meer door de aanmaak van de stof prolactine, die direct na het orgasme vrij komt. Deze stof zorgt ervoor dat mannen op dat moment totaal geen behoefte meer hebben aan seks.

Waar ze eerst nog in hoge mate geboeid werden door de sensuele verrichtingen van hun partner, kunnen die opeens nog maar weinig voor ze betekenen. Althans, zo lijkt het. Dit verklaart waarom mannen, direct na de daad, niet meer aangeraakt willen worden op de plekken die aanvankelijk zo gevoelig waren. Het verklaart tevens waarom mannen meestal niet de moeite nemen om een pornofilm nog verder te bekijken, wanneer ze het hoogtepunt al bereikt hebben. Verder worden na de daad ook de stoffen oxytocine en serotonine aangemaakt. Deze stoffen zorgen voor het aanwakkeren van de slaap. Natuurlijk wil dit niet in alle gevallen zeggen dat de mannen meteen als een blok in slaap vallen. Maar wat ook al niet meehelpt, is dat seks in veel gevallen 's avonds plaats vindt. Voor een man is het hebben van seks een tamelijk uitputtende bezigheid. Wanneer je dan al moe bent van de dag die achter je ligt en de nacht zich weldra aandient, of al aangediend heeft, is het natuurlijk heel begrijpelijk dat je toegeeft aan de slaap waardoor je, letterlijk, wordt overmand. Psychologen hebben ontdekt dat de vrouwen van mannen die meteen in slaap vallen na de seks, zich vaak wat meer onzeker voelen en ook meer behoefte hebben aan intimiteit. Ze hoeven zich in elk geval geen zorgen te maken, het is een biologisch verschijnsel.