Is rode wijn gezond?

Vaak wordt gezegd dat het drinken van een glas rode wijn een positief effect op je gezondheid zou hebben. Maar alcohol is toch helemaal niet goed voor de mens? Hoe zit dat dan precies? En waarom is juist rode wijn een verstandige keuze voor de gezondheid?

Het goede van tannine

Vooropgesteld, alcohol is verslavend. Drink het dus altijd met mate en uitsluitend vanaf 18 jaar. Als je er voor kiest om alcohol te nuttigen, dan is een glas rode wijn op zijn tijd wellicht de beste keuze. In rode wijn zitten namelijk stoffen die onze weerstand ondersteunen. In de schillen en pitten van druiven zit tannine en die stof is daardoor ook aanwezig in rode wijn. Tannine helpt ons in de strijd tegen griep en verkoudheid. Er wordt wel gesteld dat de kans op een verkoudheid afneemt met vijftig procent wanneer iemand minimaal twee glazen wijn per dag drinkt.

Nog meer positieve effecten

Rode wijn bevat, evenals veel fruitsoorten en planten, de stof resveratrol. Deze stof remt in sommige gevallen het verouderingsproces af en helpt mee ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en zelfs kanker te voorkomen. Dit geldt overigens niet voor iedereen, het is afhankelijk van de genetische samenstelling. Overigens zijn er meer positieve effecten aan resveratrol toegeschreven. Zo werd vastgesteld dat ratten, die deze stof toegediend kregen, minder kans hadden op gehoorverlies na lang aan lawaai te zijn blootgesteld.

Slanker en slimmer

Mensen die dagelijks twee glazen rode wijn drinken blijken veel minder last te hebben van overgewicht. Wetenschappers ontdekten dat het drinken van rode wijn tijdens de maaltijd voorkomt dat er vet in het lichaam wordt opgeslagen. Verder is gebleken dat bij vrouwen het verlangen naar seks toeneemt bij het drinken van twee glazen rode wijn per dag. Champagne heeft overigens hetzelfde effect. Bovendien zou het drinken van een glas wijn mensen slimmer maken en scherper van geest. Ook hier geldt dat dit verschijnsel met name van toepassing is op vrouwen.

De gevaren

Toch is er bij dit alles een kanttekening. Wie veel wijn drinkt, wordt alcoholist. Het gevaar van een alcoholvergiftiging ligt dan op de loer, maar dat niet alleen. Leveraandoeningen, verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten, depressies en verslaving kunnen zich ook voordoen. Er is niets tegen op het drinken van een glas rode wijn tijdens of na het eten. Maar hou het beperkt, geniet ervan met mate!