Je produceert er ongeveer een microliter per minuut van. Het beschermt je hoornvlies tegen uitdroging. Traanvocht is een bijzondere substantie. Nergens anders in je lichaam vindt je een mengsel van de stoffen die zich in traanvocht bevinden. Maar wist je dat de samenstelling van jouw tranen ook afhankelijk is van de omstandigheid die het vloeien van jouw tranen heeft veroorzaakt...?

Traanvocht is belangrijk om de vochtbalans van je oogoppervlak op peil te houden. Wanneer er teveel traanvocht is, wordt dat in eerste instantie via het slijmvlies in de neus afgevoerd. Het vocht loopt vanuit de traanpunten, die zich bevinden in het onderste ooglid, naar de traankanaaltjes en komt vervolgens terecht in de traanzak. Vanuit daar kan het via het neusslijmvlies het lichaam verlaten. Dat verklaart dus ook waarom je begint te snotteren zodra je verdrietig bent en tranen in je ogen krijgt. Je hebt door de extra tranen op dat moment een vochtoverschot en het neusslijm wordt daardoor wateriger, met als gevolg een snotneus. Over het algemeen bestaat traanvocht uit water, aangevuld met verschillende eiwitten en nog een groot aantal andere stoffen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, immunoglobulinen en glucose. Een kenmerkend eiwit dat zich bevindt in traanvocht is lysozym, dat is een bacterie-oplossend enzym, dat de beroemde bacterioloog Alexander Fleming (de ontdekker van de penicilline) vele jaren geleden al aantrof.

Maar de functie van tranen is meervoudig. In beginsel zijn tranen ervoor bedoeld om bacteriën en stof uit de ogen te verwijderen. Allerlei minuscuul kleine beestjes, die zich ongewenst op onze oogbol willen nestelen, worden weggespoeld door tranen die bestaan uit slijm, vet, zout, antistoffen en enzymen die in staat zijn om bacteriën te kunnen doden. Wanneer er sprake is van een geïrriteerd oog, bijvoorbeeld doordat er een vuiltje op je oog terecht is gekomen, dan worden er zogenoemde reflextranen geproduceerd. De gedachte hierbij is dat een flinke vloedgolf ervoor kan zorgen dat de ongewenste objecten weggespoeld worden. Denk maar aan de kracht van een tsunami en de gruwelijke gevolgen die dat voor vele slachtoffers heeft gehad. Verplaats dit effect op schaal naar je eigen lichaam, de relatief kleine vuiltjes in je oog zijn meestal niet opgewassen tegen de tsunami van traanvocht die over je hoornvlies stroomt. Deze tranen bevatten vooral veel enzymen en antistoffen. Tranen door emotie bevatten daarentegen vooral stresshormonen en pijnstillende stoffen.