Je wilt dolgraag een kindje, maar het lukt je niet om langs de natuurlijke weg in verwachting te geraken. Het is een frustratie die menig jong stel zal herkennen. In de loop der jaren zijn er verschillende technieken ontwikkeld om deze stellen te helpen, zodat de vrouw alsnog een kindje op de wereld kan zetten. De term 'reageerbuisbaby' verwijst naar in-vitrofertilisatie (IVF), een techniek die sinds het eind van de jaren '70 werd toegepast. Tegenwoordig kennen we intracytoplasmatische spermainjectie (ICSI), een methode waarin een zaadcel wordt geselecteerd en vervolgens wordt geïnjecteerd in de eicel van de vrouw.
Concreet komt deze behandelmethode erop neer dat de man zijn zaad opvangt en inlevert bij een laboratorium. Een laborant bekijkt dit zaad vervolgens aandachtig en op basis van de vorm en de beweeglijkheid wordt dan een zaadcel geselecteerd. Het blijft natuurlijk een lastige klus, om op die manier de sterkste zaadcel te kiezen. Deze zaadcel wordt door de laborant geïnjecteerd in de eicel van de vrouw en daarna wordt bekeken of er celdeling plaatsvindt. Wanneer dit het geval is, wordt de eicel teruggeplaatst in het lichaam van de vrouw. Zo kan er uiteindelijk een zwangerschap ontstaan die verder volgens het reguliere traject kan verlopen. Met name die selectie van de zaadcel zou betrouwbaarder moeten zijn, zo vonden wetenschappers van de Universiteit Twente. Ze gingen aan de slag en bedachten een methode om op een meer objectieve wijze vast te stellen of de ene zaadcel kwalitatief beter of slechter is dan de andere. De gedachte hierbij is dat de kans op een succesvolle zwangerschap groter wordt naarmate de kwaliteit van het mannelijk zaad beter is.
Om dat te kunnen vaststellen, werden elektroden geplaatst in de nabijheid van een geselecteerde zaadcel. Dit maakte het mogelijk om, op basis van weerstandsmetingen, te kunnen vaststellen hoe snel de staart van de zaadcel beweegt. Vervolgens kon men verschillende experimenten doen, waarbij telkens werd gekeken naar het effect van bepaalde omstandigheden op de beweeglijkheid van de zaadcel. Gebleken is dat de bewegingen toenemen bij een stijging van de temperatuur, terwijl er juist sprake is van een verminderde activiteit in een koudere omgeving. Ook bleek er een duidelijk waarneembaar effect in de aard van de bewegingen bij het toedienen van een bepaalde hoeveelheid cafeïne. In het verleden werd al vaker onderzoek gedaan naar het effect van cafeïne op de kwaliteit van het mannelijk zaad, de conclusie was destijds dat het de kwaliteit van het zaad en dus de vruchtbaarheid verbetert. Tegelijk werd toen ook vastgesteld dat de vruchtbaarheid van de vrouw juist daalt wanneer ze cafeïne inneemt.