Een rommelige keuken werkt de consumptie van ongezond voedsel in de hand. Tot toe conclusie zijn Australische onderzoekers gekomen na een experiment waarbij twee groepen vrouwen werden geobserveerd. De vrouwen uit de ene groep werden in een keurig opgeruimde, overzichtelijke keuken geplaatst. De andere vrouwen moesten het stellen met een keuken waar het overzicht ver te zoeken was. In die keuken stond een berg afwas en was de situatie rommelig. Bekeken werd in hoeverre de omgeving van invloed was op het eetgedrag van de vrouwen.
Er bleek inderdaad een opvallend verschil te zijn in de hoeveelheid calorieën die de vrouwen uit de twee groepen tot zich namen. In een schone keuken bleek veel minder ongezond te worden gegeten. De onderzoekers spreken van een inname van gemiddeld honderd calorieën minder in deze groep. De vrouwen kregen nadat ze enige tijd in de betreffende keuken hadden doorgebracht koekjes, crackers en worteltjes ter beoordeling voorgezet. Ze moesten deze voedingsmiddelen testen en keuren. Voorafgaand aan dit unieke experiment werd aan alle deelnemers gevraagd om een situatie op papier te zetten waarbij ze het gevoel hadden alles volledig onder controle te hebben, of een situatie waarin ze zich juist tamelijk stuurloos voelden. Opvallend was dat de vrouwen die een stuurloze situatie hadden beschreven en ook in de rommelige keuken werden geplaatst, twee keer zoveel koekjes aten als de groep vrouwen die in de schone keuken was geweest. Kennelijk versterkt de gedachte aan stuurloosheid de neiging om jezelf meer te laten gaan. Op zich niet zo vreemd, want wanneer je jezelf realiseert dat in je omgeving het overzicht ontbreekt en er niet of nauwelijks nog sprake is van enige sturing, ontstaat al snel het beeld dat je jezelf ook gerust kunt laten gaan. De onderzoekers konden overigens niet exact aangeven wat zwaarder weegt, de rommelige omgeving of het denkbeeld van stuurloosheid. Ze gaan er wel vanuit dat bij mannen het effect nagenoeg hetzelfde zal zijn. Meditatie is een manier om mentaal in balans te komen, mogelijk zou dit er dus toe kunnen leiden dat het eetpatroon gezonder wordt. Het goed schoon en opgeruimd houden van de keuken is in elk geval ook een belangrijke stap in de goede richting, omdat we in een opgeruimde omgeving beter kunnen focussen op het uiteindelijke doel en minder snel geneigd zijn om af te dwalen naar ongezonde snacks. Het zou de stressfactor, die een rommelige omgeving met zich meebrengt, zijn die voor een belangrijk deel bepalend is voor wat we uiteindelijk besluiten te gaan consumeren. Het betreffende onderzoek werd uitgevoerd door een team onder leiding van psycholoog Lenny Vartanian aan de universiteit van New South Wales. Zijn team doet al geruime tijd onderzoek naar de psychologische aspecten van eten en gewicht.