Je hebt mensen die bij het opgaan van de zon zelf ook opstaan en meteen in actie komen. Ze gaan 's avonds op tijd naar bed en zorgen ervoor dat ze weer vroeg uit de veren zijn. Je hebt ook mensen die zelden voor 08:00 uur opstaan en tot laat in de avond of zelfs een stuk van de nacht wakker blijven en actief zijn. Ben jij een ochtendmens of een nachtbraker...? En heeft deze leefwijze effect op je leven...? Wetenschappers in Groot-Brittannië hebben dat uitgezocht door de resultaten van een grootschalig onderzoek te analyseren.
Het vertrekpunt van de wetenschappers bij het uitvoeren van het het onderzoek was de stelling dat mensen die vroeg opstaan en vroeg naar bed gaan gezonder, intelligenter en rijker zijn. Na een uitgebreide studie komen de wetenschappers tot de conclusie dat deze stelling niet met feiten kan worden onderbouwd. Hun conclusie uit het onderzoek luidt namelijk dat iemand die later naar bed gaat en de volgende dag langer uitslaapt over het algemeen een hoger inkomen heeft, vaker dan de vroegslapers de beschikking heeft over een auto en qua gezondheid niet echt afwijkt. Dat wordt echter anders wanneer het totale aantal uren in bed toeneemt. Iemand die tien of elf uur slaapt, blijkt een hogere kans te hebben op voortijdig overlijden dan iemand die acht uren per nacht op bed ligt. Minder dan acht moet het overigens ook niet worden, want dat zou betekenen dat je lichaam niet voldoende rust krijgt om te herstellen van de vorige dag en zich gereed te maken voor de dag die komen gaat. In de nachtelijke uren voltrekken zich immers allerlei belangrijke processen in je lichaam, die van groot belang zijn om optimaal te kunnen functioneren.
Aan het onderzoek namen 1229 mannen deel, die met elkaar gemeen hadden dat ze 65 jaar oud waren en in de eerste helft van de jaren '70 al eens een enquête hadden ingevuld over hun slaappatroon, gezondheid, sociaal economische situatie en cognitieve functies. Alle personen werden voor het onderzoek gedurende 23 jaar gevolgd. Het overgrote deel van de mannen overleed binnen deze periode. Op basis van de leeftijd waarop dat gebeurde, konden de onderzoekers conclusies trekken in relatie tot hun slaapritme. Daaruit bleek dat de mannen, die twaalf uur per nacht sliepen, een iets grotere kans op overlijden hadden. Overigens is het verstandig om zoveel mogelijk hetzelfde slaapritme te hanteren in de loop van de week. Mensen die op vrije dagen langer uitslapen dan op werkdagen, hebben een onregelmatig ritme en dat komt het functioneren van het lichaam niet ten goede. Vaak gebruiken mensen het weekeinde om nog laat op stap te kunnen gaan en de volgende dag die schade in te halen door extra lang op bed te blijven liggen. Daardoor breng je echter je eigen lichaam in verwarring, want je werkt je biologische klok op die manier tegen en dat is ongunstig voor je gezondheid.