Wanneer we een gezond en evenwichtig voedingspatroon volgen, krijgen we in principe voldoende vitaminen binnen. Met name het eten van voldoende groente en fruit zorgt ervoor dat je de meest essentiële stoffen in je lichaam krijgt, maar daarmee ben je er nog lang niet altijd. Bovendien kiezen mensen vaak voor een maaltijd die wat minder gezond, of zelfs ronduit ongezond, is. Een portie patat met wat saus en een kroketje erbij mag dan misschien lekker zijn, groente en fruit zijn op dat moment nergens te bekennen. Het is daarom aan te bevelen om ervoor te waken dat je eetpatroon niet te vaak zo eenzijdig is.
Toch wordt het meest voorkomende vitaminetekort in ons land niet veroorzaakt door ons voedingspatroon. Het is namelijk vitamine D die we het vaakst tekort komen. Deze vitamine kan onze huid zelf aanmaken, onder invloed van zonlicht. Precies daar zit het probleem, want niet iedereen komt voldoende vaak in de buitenlucht om de hoeveelheid vitamine D op peil te houden. Bovendien verloopt de aanmaakt van vitamine D minder goed naar mate de jaren gaan tellen. Hoe ouder de huid is, hoe lager het vermogen is om vitamine D aan te maken. Dat kan leiden tot een tekort van deze belangrijke vitamine, waardoor je last kunt krijgen van botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Vitamine D is namelijk verantwoordelijk voor de opname van calcium in het lichaam en calcium zorgt ervoor dat de botstructuur in het lichaam goed blijft. Overigens krijgen ook kleine kinderen (tot 4 jaar) en zwangere vrouwen doorgaans het advies om extra vitamine D in de vorm van een supplement in te nemen. Hetzelfde geldt voor mensen op hogere leeftijd en eigenlijk voor iedereen die niet voldoende in de buitenlucht komt. Het is overigens niet noodzakelijk dat er direct zonlicht op je huid valt, ook wanneer je op een bewolkte dag buiten loopt, vang je in principe al voldoende licht op om de aanmaak van vitamine D op gang te brengen. Vergelijk het maar met een rekenmachine met een lichtgevoelige cel, zodra je het apparaatje in het licht houdt, zal het werken, al is er geen sprake van een directe zonnestraal.
Een andere vitamine waarbij vaak sprake is van een tekort, is vitamine B12. Met name vegetariërs hebben hiermee te maken, omdat deze vitamine alleen voorkomt in dierlijke producten. Aangezien melk ook een dierlijk product is, kun je het tekort compenseren door melkproducten of kaas te eten, maar ook eieren bevatten deze belangrijke vitamine. Wanneer je onvoldoende vitamine B12 in je lichaam hebt, kun je last krijgen van krampen of een tintelend gevoel. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn of een gevoel van vermoeidheid. Veganisten eten geen dierlijke producten, zij zullen dus altijd moeten kiezen voor een supplement waarin vitamine B12 is verwerkt om het tekort te kunnen compenseren. Eigenlijk geldt in zekere mate hetzelfde verhaal voor vitamine B2. Ook deze vitamine komt hoofdzakelijk voor in dierlijke producten, maar ook plantaardige producten bevatten soms vitamine B2. Dat is echter meestal niet voldoende, waardoor ook voor deze vitamine geldt dat veganisten er vaak een tekort van hebben. Dat kan leiden tot huidproblemen, met name bij de mond. Ook kunnen er problemen bij de tong ontstaan of ontstekingen bij de neus. Natuurlijk geldt voor nog veel meer vitaminen dat er sprake kan zijn van een tekort.Het is haast ondoenlijk om elke dag exact de juiste hoeveelheid van alle vitaminen binnen te krijgen, maar in de meeste gevallen is een overschot geen probleem. Eet dus vooral veel gezonde producten, in het belang van je eigen welzijn...!