075 230 00 52 | KLANTENSERVICE
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Prostitutie wordt ook wel het oudste beroep ter wereld genoemd. Al zolang we ons kunnen herinneren zijn er mensen die zich laten betalen om anderen seksueel aan hun gerief te laten komen. De meningen zijn er nogal over verdeeld. Waar het voor de een al taboe is om er over te praten, strijdt de ander juist voor versterking van deze branche. Velen menen ook dat prostitutie de uitlaatklep is die velen nodig hebben om erger te voorkomen. Zo wordt wel gesteld dat het aantal aanrandingen en verkrachtingen hoger zou liggen als er geen prostituees zouden bestaan.

Hoewel er ook vrouwen zijn die bereid zijn om een man te betalen voor seks, richt het overgrote deel van de sekswerker zich op mannelijke clientèle. Mannen zijn van nature veel gemakkelijker in het loskoppelen van seksualiteit en liefde en/of relatie. Voor een man stelt het bezoeken van een prostituee in emotioneel opzicht meestal niet zo veel voor. Zoals hij kan kiezen voor een avondje naar de bioscoop of het café, zo kan hij ook kiezen voor een bezoek aan een dame van lichte zeden. Het kan voor een man een goede manier zijn om aan seks te komen wanneer hij er niet in slaagt om een vrouw aan zich te binden, maar er zijn ook heel wat mannen die een prostituee bezoeken terwijl ze een vrouw thuis hebben zitten. Die vrouwen zijn meestal des duivels wanneer ze dit ontdekken, maar die reactie is vaak gebaseerd op onjuiste conclusies. Een vrouw is al snel geneigd te denken dat ze niet voldoet, dat de relatie op instorten staat of dat hij verliefd is geworden op de prostituee. Met vreemd gaan heeft dit echter meestal weinig te maken. Je zou het in zekere zin zelfs als een opluchting kunnen ervaren dat hij er niet voor heeft gekozen om iets aan te leggen met een andere vrouw, maar dat hij iemand uit de seksbranche heeft betaald voor een moment van plezier.

Dat is namelijk in de meeste gevallen precies waar het om gaat. Even een lolletje willen hebben buiten de deur, zonder hun eigen partner te willen belazeren. Soms wordt het gedaan als leuke afsluiting van een avondje stappen, soms is het een heimelijk verlangen van de man om ooit in zijn leven zoiets een keer gedaan te willen hebben. Een andere reden die mannen vaak opgeven voor het bezoeken van een prostituee is dat ze een bepaald seksueel verlangen hebben waaraan hun eigen partner niet in voldoende mate kan of wil voldoen. Zo zijn er vrouwen die een zodanige afkeer van pijpen hebben, dat ze dit nooit doen. Als de man graag gepijpt wil worden, kan hij dit tegen betaling laten regelen. Het komt ook voor dat er in een relatie helemaal geen sprake meer is van seks. Er wordt wel gesteld dat veel relaties in feite gered zijn doordat de man van een betaald alternatief gebruik heeft kunnen maken. Andere redenen voor een man om een prostituee te bezoeken zijn het opkrikken van zijn zelfvertrouwen (zij zal hem immers nooit afwijzen of commentaar leveren op zijn prestaties) en om te kunnen genieten van het moment zonder gedoe achteraf. Hij weet immers (vrijwel) zeker dat er geen sprake zal zijn van eventuele gevoelens van verliefdheid, die zaken onnodig ingewikkeld kunnen maken.

De grote vraag is natuurlijk hoeveel mannen nu eigenlijk gebruik maken van de mogelijkheid om een prostituee te bezoeken. Dat is vrij lastig in te schatten, omdat men er meestal niet zo graag voor uit komt. Toch zijn er in de loop der jaren wel onderzoeken gedaan, die een goede indicatie geven. Het aantal mannen dat wel eens heeft betaald voor seks, zou tussen de 15 en 20 procent liggen. Er is zelfs een onderzoek van Rutgers, waaruit blijkt dat het om een kwart van alle mannen zou gaan. Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen 'wel eens' en 'regelmatig'. Zou je de cijfers met betrekking tot één jaar bekijken, dan blijkt het te gaan om ongeveer 5 procent van de mannen. Nederland lijkt dan wel een grote reputatie te hebben op het gebied van sekswerkers, met name door het befaamde 'red light district' in Amsterdam, toch steken we niet boven de middelmoot uit wat betreft het aantal werknemers in deze branche. In Duitsland en Slovenië ligt dat aantal bijvoorbeeld op ruim het dubbele. Zweden is in Europa het land met het laagste percentage sekswerkers in de beroepsbevolking. En dames, voor het geval jullie nu denken 'Mijn partner doet zoiets niet', misschien heb je daar gelijk in, maar weet wel dat ongeveer driekwart van alle hoerenlopers gewoon een partner thuis heeft...!

8 aug. 2016 10:22:50 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Er zijn mensen die alleen gevoelens (kunnen) hebben voor mensen van de andere sekse... Er zijn ook mensen die alleen gevoelens (kunnen) hebben voor de eigen sekse... En er zijn mensen die verliefd kunnen worden op zowel mannen als vrouwen. Deze laatste groep wordt biseksueel genoemd. Sommige mensen vinden het maar vreemd, terwijl het voor anderen de normaalste zaak van de wereld is. In elk geval bestaan er nogal wat misverstanden over biseksualiteit.

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die denken dat biseksualiteit een bepaalde fase is, die vanzelf weer over waait. Dat is niet het geval, het is eigenlijk gewoon een geaardheid, net als heteroseksueel en homoseksueel. Mensen die biseksueel zijn vallen dus op zowel mannen als vrouwen. Daarmee is dan meteen het volgende misverstand geboren, want direct krijgen sommige mensen dan allerlei visioenen van trio's of andere seksuele uitspattingen met meer dan één andere persoon. In de meeste gevallen betreft het echter gewoon een relatie tussen twee personen. Iemand die biseksueel is kan bijvoorbeeld een relatie hebben met iemand van de eigen sekse en later, wanneer die relatie ten einde is, een nieuwe relatie beginnen met iemand van de andere sekse. Het komt echter ook voor dat iemand, gedurende zijn of haar relatie, een tweede partner erbij heeft. Dit wordt parallel biseksueel genoemd. Een man kan bijvoorbeeld een vaste relatie hebben met een vrouw, maar tegelijkertijd ook omgang met een man. In een aantal gevallen gebeurt dit met medeweten en instemming van de eigen partner, soms wordt het verzwegen uit angst voor onbegrip of problemen in de relatie.

Biseksualiteit is inmiddels vrij algemeen bekend en ook redelijk ingeburgerd in onze maatschappij. Er zijn nog steeds mensen die het allemaal niet begrijpen en de ogen ervoor sluiten, maar feit is dat ongeveer 18 procent van alle vrouwen zich (ook) seksueel aangetrokken voelt tot vrouwen. Bij de mannen ligt dat percentage iets lager, namelijk op 13 procent. Daarmee zijn de cijfers met betrekking tot biseksualiteit hoger dan de cijfers voor homo's en lesbiënnes. Toch moet hier een kanttekening worden gemaakt, want ongeveer 3 procent van de mannen noemt zich daadwerkelijk biseksueel en dat cijfer ligt lager dan het aantal mannen (4 procent) dat zich homo noemt. Bij de vrouwen liggen die twee cijfers gelijk, namelijk op 3 procent. Er is dus kennelijk een redelijk grote groep die weliswaar een bepaalde (seksuele) aantrekkingskracht tot zowel mannen als vrouwen ervaart, maar zich feitelijk niet als biseksueel beschouwt. Ook zijn er mensen die zichzelf 'bischierig' noemen. Dit duidt meestal op een bepaalde onzekerheid. Ze beschouwden zichzelf tot dan altijd als heteroseksueel, maar blijven worstelen met de gedachte aan seks met iemand van hetzelfde geslacht.

18 jul. 2016 19:23:47 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Zomaar een willekeurig moment in de loop van de dag. Zij benadert hem voor een knuffel, hij maakt een afwerend gebaar en wil juist liever even alleen gelaten worden. Hij zet de televisie aan en kijkt wat hij leuk vindt, of hij doet even een dutje. Zij begrijpt er niets van, ze voelt zich afgewezen en dat maakt haar verdrietig. Hij begrijpt tegelijkertijd niet waarom zij juist op dat moment aandacht wil en stoort zich aan haar gedrag. Het is maar een kort moment, maar het kan tot wederzijdse spanningen leiden. Herkenbaar...? Lees dan verder...!

Een vrouw vraagt zich in deze situatie meestal snel af of ze soms iets verkeerd doet. Of hij nog wel van haar houdt. Of er misschien iets heel anders speelt. De man in kwestie is op dat moment juist vrij zwijgzaam en dat maakt hem al snel verdacht. De vrouw trekt meteen de relatie in twijfel of legt de schuld van het probleem bij zichzelf. Stop daarmee, want dat is niet nodig...! Er is een eenvoudige biologische verklaring voor het gedrag van de man. Dat geldt precies zo voor het gedrag van de vrouw. In beide gevallen heeft het te maken met de hormoonhuishouding, die voortdurend aan wijzigingen onderhavig is. Bij de mannen gaat het met name om het testosterongehalte. De hoeveelheid van dit hormoon in het lichaam van de man daalt naar mate de dag vordert. Een man heeft testosteron nodig om zich goed te voelen en stress tegen te gaan. Het tekort kunnen ze relatief eenvoudig bijvullen door zich even terug te trekken en iets voor zichzelf te gaan doen. Even ontspannen en met iets leuks voor jezelf bezig zijn, een weldaad voor het lichaam van de man.

De vrouw wordt ook gedurende de dag beïnvloed door de hormoonspiegel, maar daar heeft zij zo haar eigen oplossingen voor. Ze zoekt juist toenadering tot de man, omdat een stevige knuffel in haar lichaam de productie van het hormoon oxytocine stimuleert. Met dat hormoon kan ze de eventuele stress goed de baas blijven. Dit verklaart ook waarom vrouwen in stressvolle situaties, zoals problemen op het werk of een tegenslag in de dagelijkse gebeurtenissen, vaker om fysiek contact vragen. Het is overigens wel zo dat vrouwen ook goed in staat zijn om hun gelukshormonen op orde te krijgen door wat tijd alleen door te brengen. Maar de belangrijkste boodschap van dit alles is dat het dus niets te maken heeft met de onderlinge verstandhouding, maar puur met de werking van ons lichaam. het scheelt in elk geval heel wat frustraties, wanneer beide partijen zich realiseren dat ze zelf in feite part nog deel hebben aan dit soort zaken. Het zit gewoon in onze aard en nu begrijp je ook waarom dat zo is. Accepteer elkaar op die momenten en geef elkaar de ruimte die nodig is...!

14 jul. 2016 19:20:44 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Mannen in Congo hebben gemiddeld de grootste penis. In erecte toestand meet hun geslachtsdeel bijna 18 centimeter. In Nepal heeft een man gemiddeld nog geen 10 centimeter aan penislengte en Nederland zit, met een gemiddelde van 15,6 centimeter, boven in de middenmoot. Er zijn geen wetenschappelijke verklaringen voor de verschillen in lengte die kennelijk per regio variëren.

Direct na de mannen uit het Centraal-Afrikaanse land Congo komen op nummer twee de latino's uit Zuid-Europa en delen van Zuid-Amerika. Brazilië behoort overigens niet tot de uitschieters, daar staat de gemiddelde penislengte op 15,7 centimeter, nagenoeg gelijk aan de lengte in ons land. Opvallend is dat onze zuiderburen, de Belgen, een stuk lager in de lijst staan met een gemiddelde lengte van 14 centimeter. Japanners en Chinezen zitten nog eens een ruime centimeter onder dat gemiddelde en verschillende landen in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië scoren een tamelijk lage gemiddelde penislengte. De cijfers dateren uit 2014 maar hoe die precies zijn verkregen, is niet duidelijk. Overigens heb je als man zelf ook invloed op de lengte van je penis. Langer dan hij van nature is, zal hij niet worden, maar je kunt wel voorkomen dat hij korter wordt. Zo is bekend dat rokende mannen de lengte van hun geslachtsdeel met gemiddeld een centimeter zien afnemen. Door te roken, veroorzaak je aderverkalking. Daardoor neemt de bloedtoevoer af, ook naar de penis. Juist daar is bloedtoevoer bij een erectie van groot belang. Alweer een goede reden dus om te stoppen met roken. Verder neemt de lengte van de penis geleidelijk af wanneer je niet regelmatig een erectie zou hebben. Dit verschijnsel kan zich in principe alleen voordoen wanneer er sprake is van een erectiestoornis, want in normale omstandigheden zorgt het lichaam tijdens de REM-slaap, een bepaalde fase in je slaapcyclus, voor een erectie, zodat het spierweefsel van de penis weer wordt opgerekt. Zou dat niet regelmatig gebeuren, dan verliest dit spierweefsel zijn elasticiteit.

Tja... Dan blijft natuurlijk nog de vraag waarover door velen al heel lang wordt gediscussieerd. Is een grotere penis fijner voor een vrouw dan een kleine...? Met andere woorden, is het formaat van het geslachtsdeel van belang voor de wijze waarop seks wordt beleefd...? Amerikanen hebben vorig jaar uitgezocht wat vrouwen daar als ideaalbeeld hebben voor de jongeheer van hun partner. Ze willen graag een geslachtsdeel van 16 centimeter lang aantreffen, met een omtrek van 12,2 centimeter. In veel gevallen zal die lengte in elk geval wishfull thinking blijven, aangezien het gemiddelde bij de Amerikaanse mannen op 14,2 centimeter staat. Maar ze mogen dan wel een ideaalbeeld hebben, uiteindelijk blijkt dat de grootte van het mannelijk geslachtsdeel slechts voor minder dan 10 procent van de Amerikaanse vrouwen echt belangrijk is. Met name de door de man gebruikte techniek tijdens het bedrijven van de liefde en het langzaam opbouwen van de spanning worden als veel belangrijker gezien. Dat wordt overigens anders wanneer het geslachtsdeel zeer klein is, want dan voelt de vrouw er vrijwel niets van als de man haar penetreert. Toch voelen mannen die voldoen aan het gemiddelde zich vaak tekort gedaan, vooral omdat ze zich richten op uitspraken van derden, die beweren een veel groter formaat te hebben. Het hebben van een groot geslachtsdeel wordt door sommige mannen als een soort statussymbool gezien, terwijl in de regel geldt dat kwaliteit hier boven kwantiteit gaat. Het zou dus verstandiger zijn om je als man te verdiepen in de kunst van het minnespel op zich, dan telkens de meetlat tevoorschijn te toveren.

10 jul. 2016 21:28:36 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Het hebben van seks en het spelen van computerspellen. Twee dingen waar je verslaafd aan kunt zijn. In beide gevallen geldt uiteraard dat overdaad schaadt, maar bij de computerspellen speelt nog iets anders een belangrijke rol. Wanneer mannen een relatie hebben en intussen urenlang achter de game console doorbrengen, voelt hun partner zich na verloop van tijd zwaar verwaarloosd. Ze gaat aan zichzelf twijfelen en daarmee is de basis gelegd voor een relatiecrisis, die tot een breuk kan leiden.

Vraag je een man wat hij leuker vindt, seks of een computerspel, dan zal het antwoord in het merendeel van de gevallen 'seks' luiden. Toch zijn er mannen die al bij voorbaat aangeven dat ze het spelen van een spel op de computer prefereren boven het minnespel met hun partner. Wanneer je echter in de praktijk gaat kijken in hoeverre die uitspraken overeen komen met het feitelijke beeld, dan zie je heel andere cijfers. Mannen zeggen dan wel vaak dat ze seks leuker vinden, wanneer ze eenmaal in de ban van het computerspel zijn blijkt vaak dat ze de seks uitstellen om het spel te kunnen blijven spelen. Van uitstel komt vervolgens niet zelden afstel en daarmee loert het gevaar van een relatiecrisis om de hoek. Het zijn natuurlijk verklaarbare eigenschappen van een verslaving, want die hebben meestal als gemeenschappelijke factor dat al het andere ervoor moet wijken.

Er is onderzoek gedaan naar wat zich in het lichaam van de man afspeelt op het moment dat hij bezig is met een computerspel. Daaruit blijkt dat er meer adrenaline vrij komt tijdens het gamen dan tijdens het hebben van seks. Hierin zou de verklaring kunnen schuilen voor het feit dat mannen liever met een computerspel bezig zijn dan met het hebben van seks. Helemaal zuiver is die conclusie niet, want een hogere dosis adrenaline in je bloed hoeft niet per definitie synoniem te zijn voor meer plezier in je bezigheden op dat moment. Het is natuurlijk goed mogelijk dat het spelen van een computerspel meer adrenaline vereist, terwijl het hebben van seks eigenlijk als leuker wordt ervaren. Voor de vrouwen van de computerspelfanaten is het vaak lastig om de ware redenen van het gedrag van deze mannen te doorgronden. Gesprekken leiden vaak niet tot de gewenste verandering.

Natuurlijk zijn er wel methoden om de gameverslaving in te dammen. Zo kun je bijvoorbeeld samen een bepaalde dag in de week afspreken waarop geen enkel computerspel mag worden gespeeld. Dit hoeft niet steeds dezelfde dag in de week te zijn, zolang je er maar samen vooraf duidelijke afspraken over maakt en beide partijen zich hieraan houden. Ook kan het nuttig zijn om tijdens het spelen van computerspellen een kookwekker (of soortgelijk) te gebruiken. Heb je de neiging om veel te lang achter de game console te blijven zitten, stel voor jezelf dan vooraf een limiet en dwing jezelf om je daaraan te houden. Kies er bijvoorbeeld voor om maximaal een uur met een bepaald spel bezig te zijn en ga daarna minstens twee uur lang iets totaal anders doen. Zo voorkom je dat het computerspel bezit neemt van je leven. Let erop dat vooral je eet- en slaapritme niet verstoord wordt.

24 jun. 2016 23:22:14 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Vijftien procent van alle jongeren tot en met 16 jaar in de regio Rotterdam heeft al eens seks gehad. Dat cijfer ligt hoger dan het landelijk gemiddelde, de regio Rotterdam is zelfs het gebied met het hoogste percentage. Omdat het een gemiddelde is, zijn er dus ook plaatsen in deze regio waar het cijfer nog hoger ligt. Nissewaard, Brielle en Hellevoetsluis stuwen het gemiddelde omhoog, want daar heeft twintig procent van alle jongeren tot en met zestien jaar al seks gehad. Het zijn overigens vaker de jongens dan de meisjes, die op die leeftijd al geslachtsgemeenschap hebben gehad. Zorgelijk: de helft van deze jongeren gebruikt geen condoom.

Voor het eerst heeft de GGD in het hele land een vragenlijst laten invullen door scholieren uit de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs. Dat levert interessante gegevens op, waaruit de bovenstaande cijfers konden worden gedistilleerd. De vragenlijsten werden volledig anoniem ingevuld, om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te kunnen krijgen van de situatie. Over het algemeen kan worden gesteld dat jongeren met een lagere opleiding gemiddeld op een lagere leeftijd seks hebben dan jongeren met een hogere opleiding. Zo is het gemiddelde van de jongeren op het VMBO in de regio Rotterdam met twintig procent aanmerkelijk hoger dan het gemiddelde van de jongeren op het VWO, waar slechts zeven procent van de jongeren tot en met zestien jaar aangeeft al seks te hebben gehad. Ook op basis van de afkomst kunnen bepaalde conclusies worden getrokken met betrekking tot het seksuele gedrag. Bij jongeren van Antilliaanse afkomst is seks op jonge leeftijd kennelijk meer vanzelfsprekend dan bij andere jongeren, want in die specifieke doelgroep heeft een op de vier jongeren al seks gehad voor of op de zestienjarige leeftijd. Bij de jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst ligt het cijfer juist veel lager dan gemiddeld.

Dat het condoomgebruik onder jongeren kennelijk verre van vanzelfsprekend is, baart zorgen. Ze lopen hiermee immers het risico op een ongewenste zwangerschap en op het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Daarom wil men in de nabije toekomst met name in de regio Rotterdam intensiever inzetten op preventie. Zo bestaat het voornemen om de spreekuren van sociaal verpleegkundigen op de zogenoemde praktijkscholen en de scholen voor voortgezet speciaal onderwijs te gaan opzetten. Zo kan rechtstreeks contact met de jongeren worden gelegd om ze te wijzen op de gevaren van onveilige seks. Verder is het de bedoeling dat alle jongeren in de toekomst een extra uitnodiging krijgen voor een bezoek aan de schoolarts, die ook nog eens zal hameren op het gebruik van condooms. De laatste tijd is een groei waargenomen in het aantal besmettingen met bepaalde SOA's, juist daarom is van belang om de jongeren tijdig te wijzen op de gevaren waaraan ze zichzelf blootstellen. In de regio Rotterdam werd de vragenlijst door 9208 jongeren ingevuld. De GGD doet regelmatig onderzoek naar de seksuele activiteiten onder jongeren, als onderdeel van een grotere vragenlijst over gezondheid en leefstijl.

9 jun. 2016 15:21:12 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

In de natuur gebeurt vrijwel niets zonder een reden. Allerlei processen hangen met elkaar samen en elk organisme is in feite een zeer verfijnde machine waarbij elk onderdeel essentieel is. Toch zijn er zaken waarvan het nut ons nog niet geheel duidelijk is. Zo hebben we bijvoorbeeld nog geen duidelijk doel gevonden voor het vrouwelijk orgasme. Bij de man is dat doel er nadrukkelijk wel, maar voor de vrouw is het krijgen van een orgasme niet essentieel.

We weten veel van het menselijk lichaam, maar nog lang niet alles. Het vrouwelijk orgasme is één van die zaken waarvoor wetenschappers nog geen logische verklaring hebben. In algemene zin wordt een orgasme omschreven als het lichamelijke en geestelijke hoogtepunt van een seksuele stimulering. In de volksmond wordt ook vaak de term 'klaarkomen' gebruikt om het orgasme aan te duiden. Je kunt het zien als de ontlading van seksuele spanning in het lichaam. Bij de man gaat het orgasme gepaard met de ejaculatie, waarbij het zaad via de penis uit het lichaam wordt gespoten. Hierin schuilt ook meteen de noodzaak van een orgasme voor de voortplanting. Immers, wanneer de man geen orgasme bereikt, blijft een ejaculatie ook achterwege en kan hij een vrouwelijke sekspartner niet bevruchten. Kortom, voor de voortplanting is een mannelijk orgasme pure noodzaak. Bij de vrouw ligt dat anders. Een vrouw kan in verwachting raken zonder een orgasme te hebben beleefd. Sterker nog, ongeveer tien procent van alle vrouwen bereikt nooit een orgasme en kent het gevoel dus helemaal niet uit eigen ervaring. Verder zijn er ook vrouwen die wel een orgasme kunnen bereiken tijdens masturbatie, maar niet of nauwelijks tijdens geslachtsgemeenschap. Kortom, een vraag die wetenschappers al jaren bezig houdt is waar het vrouwelijke orgasme nu eigenlijk precies voor dient.

Moet alles in het leven dan een doel hebben...? Tja, dat blijft natuurlijk de grote vraag. Verondersteld wordt in elk geval dat het vrouwelijk orgasme niets te maken heeft met de voortplanting op zich. Immers, wanneer dat wel het geval zou zijn, zouden vrouwen vermoedelijk veel gemakkelijker tot een orgasme kunnen komen door penetratie van de man. In de praktijk blijkt namelijk dat alleen stimulering van de clitoris leidt tot een orgasme bij de vrouw, terwijl daarvan tijdens de penetratie lang niet altijd sprake is. Een vermoeden dat aannemelijk klinkt, is dat het vrouwelijk orgasme een rol speelt in de zogenoemde paarbinding. Een vrouw zal doorgaans gemakkelijker tot een hoogtepunt komen bij een vertrouwde sekspartner. Dit zou ertoe leiden dat de vrouw sneller geneigd is bij deze partner te blijven, waardoor de kans op overleven van het nageslacht wordt vergroot. Verder bestaat er een theorie die stelt dat het vrouwelijk orgasme de kans op een zwangerschap vergroot door het vrijkomen van de stof oxytocine, waarbij de baarmoeder een soort zuigende beweging zou maken die ervoor zorgt dat het mannelijk zaad als het ware naar de eicel toe wordt gezogen. Een wat eenvoudiger verklaring, die ook heel plausibel is, is dat het vrouwelijk orgasme gewoon voortkomt uit het feit dat mannen en vrouwen vanuit de embryonale ontwikkeling dezelfde weefsels en zenuwen hebben.

20 mei 2016 10:24:24 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Jonge mensen gruwelen vaak bij de gedachte dat ook ouderen seks hebben. Eigenlijk best raar, want waarom zou iemand op hogere leeftijd geen behoefte meer hebben aan intimiteiten...? Zolang je gezond bent, ben je ook op hoge leeftijd nog goed in staat om seks te hebben. Toegegeven, het gebeurt op hogere leeftijd minder vaak, maar het gebeurt nog steeds. De manier waarop verandert ook meestal wel, maar te vaak wordt er te gemakkelijk voorbij gegaan aan de behoefte van mensen op leeftijd om seks met elkaar te hebben.

Ruim de helft van alle mannen en de vrouwen tussen de 65 en 80 jaar vindt seks nog steeds belangrijk. Het overgrote deel van deze mensen is gelukkig ook tevreden over de eigen seksuele situatie. Hoe die situatie eruit ziet, verschilt van mens tot mens. In het algemeen kan worden gesteld dat mensen op een hogere leeftijd sneller vermoeid raken en ook meer prikkeling nodig hebben om opgewonden te raken. De geslachtsgemeenschap wordt vaak vervangen door andere handelingen, zoals elkaar strelen, elkaar masseren of elkaar met de hand bevredigen. Allerlei lichamelijke ongemakken kunnen er debet aan zijn dat seks op een andere manier wordt beleefd dan in de jonge jaren, maar de behoefte naar intimiteit blijft onverminderd aanwezig en neemt op hogere leeftijd zelfs nog toe. En juist voor mensen op hogere leeftijd kan seks een goede manier zijn om het lichaam soepel te houden. Het verrichten van seksuele handelingen versterkt onze spieren en door deze spieren regelmatig met kracht te blijven gebruiken kan seks een goede pijnbestrijder zijn.

Helaas is de situatie waarin senioren zich bevinden vaak niet voldoende afgestemd op de mogelijkheid om seks te hebben. Echtparen die verblijven in een woonzorgcentrum hebben vaak niet eens de beschikking over een tweepersoons bed, terwijl ze wel nog graag samen onder de lakens vertoeven. Wanneer dat bed er wel is, moeten de bejaarde echtelieden ervoor waken dat ze geen onverwacht bezoek krijgen van het verzorgend personeel op het moment dat ze met het minnespel bezig zijn. Of wat te denken van een alleenstaande oudere, die zit te masturberen op het moment dat een medewerker van het woonzorgcentrum net zijn ronde aan het doen is en nietsvermoedend de kamer in wandelt...? Ook vanuit de politiek is recent aandacht geschonken aan dit gebrek aan privacy voor mensen op leeftijd die behoefte hebben aan seks. Uiteraard hebben de kamers in dergelijke centra juist omwille van de veiligheid sloten die door het personeel geopend kunnen worden, maar toch werpt zich hier de vraag op welke oplossingen er te bedenken zijn om senioren de ruimte te geven die ze nodig hebben voor hun seksuele behoeftes.

Ook voor mensen op hoge leeftijd geeft seks een bepaalde mate van voldoening. Het komt de kwaliteit van leven dus ten goede. Britse onderzoekers hebben overigens ontdekt dat mannen tot op hogere leeftijd seksueel actief zijn dan vrouwen. Hiervoor hebben ze geen goede verklaring kunnen vinden. Het verschil openbaart zich volgende onderzoekers vooral in de leeftijdsgroep boven de 75 jaar. Van de personen tussen 75 en 85 jaar die aan het onderzoek deelnamen ongeveer veertig procent van de mannen nog altijd seksueel actief, bij de vrouwen was dat slechts zeventien procent. De gezondheid speelt hier overigens wel een belangrijke rol, want mensen die, naar mate de jaren gingen tellen, minder gezond waren, hadden ook minder interesse in seks. Bovendien hebben mensen op hogere leeftijd ook een aantal 'hindernissen' te nemen op seksueel gebied. Op de eerste plaats kan er sprake zijn van een verminderd libido, de partners kunnen ook enigszins op elkaar uitgekeken raken, waardoor er meer nieuwe impulsen in de relatie nodig zijn om tot een goede seksbeleving te kunnen komen. Daarbij komt het ook wel voor dat mannen en/of vrouwen zich zijn gaan schamen voor hun lichaam, dat in verval is geraakt.

18 mei 2016 10:23:00 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Het hebben van seks is primair bedoeld om voor nageslacht te zorgen. Voor de meeste dieren is dit ook de enige betekenis die aan seks wordt toegekend. Bij mensen ligt dat anders, want wij hebben seks al heel lang geleden gebombardeerd tot meer dan alleen een paring met de bedoeling om voor nageslacht te zorgen. Sterker nog, in de meeste gevallen hebben mensen tegenwoordig seks met elkaar omdat ze het fijn vinden, maar juist nadrukkelijk niet met de bedoeling een zwangerschap te bewerkstelligen. En dat is op zich helemaal niet zo gek, want seks is een bijzonder aangename manier om aan je gezondheid te werken.

Wanneer je seks met iemand hebt, geef je aandacht aan diegene en ontvang je aandacht terug. Dat geeft je een fijn gevoel, want aandacht en genegenheid hebben we allemaal nodig. Ons lichaam reageert daarop door stofjes aan te maken die een prettig gevoel bewerkstelligen. Wanneer we bijvoorbeeld worden gestreeld of geknuffeld, wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dat gebeurt ook op het moment dat je een orgasme krijgt. Oxytocine wordt om die reden ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je een zekere mate van verbondenheid met je partner gaat ervaren. Een natuurlijk mechanisme, dat bedoeld is om een goede basis te vormen voor het nageslacht waaraan in feite wordt gewerkt. Immers, laten we niet vergeten dat de handeling op zich daarvoor oorspronkelijk is bedoeld. Men stelt ook wel dat oxytocine ervoor zorgt dat je wat socialer wordt, meer trouw aan je partner en minder angstig. Dat zijn allemaal prima eigenschappen, die bovendien stress helpen te voorkomen. Wat aan dat laatste nog eens extra bijdraagt, is het feit dat seks de bloeddruk verlaagt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat mensen na afloop van een goede vrijpartij een lagere bloeddruk hadden en beter konden omgaan met stressvolle situaties dan mensen die niet recent seks hadden gehad. En er is nog een stof die door ons lichaam wordt aangemaakt tijdens de seks: endorfine. Dit is een stof die pijn onderdrukt. Het verklaart ook tevens waardoor we bijvoorbeeld tijdens en na de seks minder of geen last meer hebben van hoofdpijn, terwijl die even daarvoor nog aanwezig was. Soms geven mensen aan geen seks te willen met iemand omdat ze hoofdpijn hebben, maar het kan in dat geval geen kwaad om juist wel seks te hebben, omdat de kans groot is dat de hoofdpijn erdoor gaat verdwijnen.

Seks is daarnaast ook goed voor het verhogen van je weerstand. Eén van de handelingen tijdens seks is zoenen. Door met iemand te zoenen, wordt speeksel uitgewisseld. Wanneer je dit zo leest, klinkt het wellicht enigszins onsmakelijk, maar het is natuurlijk wel de realiteit. Dat is immers feitelijk wat er gebeurt wanneer onze tongen een partijtje aan het worstelen zijn in onze monden. Uit onderzoek is gebleken dat iemand die minstens eens in de week seks heeft, veel meer immunoglobuline A in zijn speeksel heeft dan iemand die minder frequent met iemand anders tussen de lakens duikt. Dit is een antilichaam, dat ons beschermt tegen schadelijke bacteriën en virussen. Wist je trouwens dat het zoenen een belangrijk onderdeel is van onze partnerselectie...? Wanneer we met iemand zoenen, kunnen we er door de uitwisseling van het speeksel achter komen hoe het gesteld is met het immuunsysteem van onze partner. Dat gaat allemaal onbewust, ons lichaam doet dat werk zonder dat we het door hebben en door de ander letterlijk te proeven herkennen onze cellen bepaalde erfelijke informatie. Leuk om te weten, maar sta er verder maar niet te lang bij stil en geniet vooral van het moment...! Seks is verder goed om het gewicht op peil te houden, want een half uur met elkaar intensieve bedgymnastiek bedrijven levert een verbranding van ongeveer honderd calorieën op. Dat scheelt alvast weer een rondje sportschool...! Je gebruikt immers heel wat spieren tijdens het hebben van seks en door bepaalde standjes uit te voeren kun je daar natuurlijk zelf nog de nodige variatie in aanbrengen ook...! Je hartslag gaat flink omhoog en dat is goed voor je hart en bloedvaten. Het bloed gaat er immers sneller door stromen en je conditie gaat erop vooruit. Wist je dat mannen door twee keer per week seks te hebben de kans op een hartaanval verkleinen...?

9 mei 2016 22:08:45 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Je hebt geruime tijd een relatie gehad. Mooie en minder mooie momenten heb je samen gedeeld. Uiteindelijk ontstond er een breuk en ging je elk je eigen weg. Verdriet, boosheid of misschien juist opluchting zijn emoties die dan een rol spelen in je leven. Dergelijke emoties zijn van tijdelijke aard en uiteindelijk vind je vanzelf weer je draai in de nieuwe situatie. Toch is er in de huidige maatschappij een nieuw fenomeen bijgekomen. Iets waarmee we vroeger geen rekening hoefden te houden. Wanneer je allebei actief bent op Facebook, word je op die manier toch nog vrij regelmatig met elkaar geconfronteerd. Is het zinvol om die digitale vriendschapsband ook direct te verbreken...?

Toen we nog geen gebruik maakten van het internet, was het allemaal vrij simpel. Wanneer je er na een relatiebreuk bewust voor koos om elkaar niet meer te zien, dan gebeurde dat meestal ook niet meer. Goed, je kwam elkaar nog wel eens tegen bij wederzijdse kennissen of gewoon ergens op straat, maar dat was het dan ook meestal wel. Anders gezegd, als je elkaar bewust wilde ontwijken, lukte dat in veel gevallen ook wel goed. Tegenwoordig is dat anders. Sinds de opmars van de sociale media delen we van alles met allerlei mensen. Soms alleen zakelijke dingen, soms ook heel persoonlijke dingen. Dat doe je zelf, maar dat doet ook je ex-partner. Zo kom je foto's en teksten van je ex dus overal om je heen tegen. De vraag werpt zich op of het zinvol is om je ex=partner op Facebook als vriend aan te houden, of juist niet. Wetenschappers hebben het uitgezocht. Ze hebben daarvoor een groep mensen aan een aantal vragen onderworpen. Van deze mensen was bekend dat ze actief waren op Facebook en dat ze tenminste één ex-partner hadden die ook gebruik maakte van dit sociale netwerk. Deze mensen, totaal 464 personen, kregen allerlei vragen over de aard van hun relatie, over hun gevoelens voor de ex-partner vlak voor het stuklopen van de relatie en ook hun gevoelens in de periode erna. Verder werden er vragen gesteld over de wijze waarop ze wel of niet nog contact hadden met hun ex-partner via Facebook.

Uit een analyse van de aldus ingewonnen informatie bleek dat met name de mensen die verdrietig waren over het verbreken van de relatie, vaker op het profiel van hun ex-partner keken. Deze mensen bleken sterk naar de ex-partner te verlangen en de persoonlijke groei die zij doormaakten in de periode na de breuk was minder groot dan bij mensen die het profiel van hun ex-partner niet of nauwelijks bekeken. In eerste instantie zou je geneigd zijn om op basis van het bovenstaande te concluderen dat je de vriendschapsband met je ex-partner op Facebook beter kunt verbreken. Toch denken de onderzoekers daar anders over. Het blijkt namelijk dat Facebook in dit geval tevens een soort substituut is voor de relatie zelf. Dat klinkt misschien in eerste instantie wat vreemd, maar wat de onderzoekers zagen is dat de mensen minder negatief over hun ex-partner waren wanneer ze met diegene bevriend bleven op Facebook. Ook was het seksuele verlangen naar de ex-partner minder groot dan bij mensen die helemaal geen contact via Facebook meer onderhielden. Je zou dus kunnen zeggen dat Facebook wellicht een bepaalde rol speelt in het acceptatieproces ten aanzien van de nieuwe situatie. Tegelijk lijkt het dus wel een persoonlijke groei wat in de weg te staan. Dat komt wellicht ook doordat ze steeds opnieuw weer terug in gedachten gaan naar de betere tijden die ze samen hebben gekend. Als remedie tegen een gebroken hart is het vermijden van elk contact, dus ook via Facebook, wellicht de beste optie.

16 mrt. 2016 11:27:00 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie
Van hoog naar laag sorteren

Artikelen 11 tot 20 van 25 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3