Het gebruiken van Facebook heeft op het menselijk brein hetzelfde effect als het gebruiken van bepaalde drugs. Tot die opvallende conclusie komen Britse onderzoekers nadat ze een vrouw aan diverse tests hebben onderworpen. De vrouw kreeg onder meer een MRI-scan, geconstateerd werd dat ze vrolijker werd op het moment dat ze via Facebook foto's van haar vrienden zag. Een verslaving aan Facebook is een relatief nieuw psychologisch fenomeen, dat zich steeds meer openbaart. Critici menen dat je in dit geval niet zou moeten spreken van een verslaving, maar van dwangmatig handelen.
Even op Facebook bekijken waar je vrienden mee bezig zijn? Het kan je zomaar een hele tijd bezig houden. Je rolt van het ene verhaal in het andere, je klikt door naar weer een ander profiel of je bezoekt een externe pagina via een link die door vrienden is geplaatst. Voordat je het doorhebt, is er kostbare tijd verstreken en kom je in de knoop met de planning die je eerder voor de dag had gemaakt. Herkenbaar? Dan ben je misschien wel verslaafd aan Facebook. Wanneer je meer tijd besteedt aan Facebook dan aan persoonlijke contacten, kan dat behoorlijk wat gevolgen hebben. Natuurlijk is het een aardige manier om snel meerdere contacten te onderhouden, maar zoals alles heeft ook het gebruik van Facebook een keerzijde. Is het bekijken van je tijdlijn 's morgens het eerste wat je doet nadat je bent opgestaan? Blijf je 's avonds in bed nog een hele tijd bladeren op Facebook voordat je gaat slapen? Ontstaan er gevoelens van nervositeit of irritatie wanneer je door een storing niet in staat bent om je berichten op Facebook te bekijken? Dan wordt het tijd om eens heel kritisch naar jezelf te gaan kijken en je af te vragen of je wel goed bezig bent.
Het Britse onderzoek, waarvan we hierboven melding maakten, leidde tot de conclusie dat het gevoel van blijdschap, dat iemand ervaart door Facebook, het gebruik ervan stimuleert. Net als bij een verslaving aan drugs zou het ertoe leiden dat je er steeds vaker mee bezig wilt zijn. Bovendien krijgen mensen dankzij Facebook het gevoel dat ze ergens bij horen en dat geeft een aangenaam gevoel, dat te vergelijken is met het gevoel dat je krijt wanneer iemand je een schouderklopje geeft. Een 'like' op Facebook is in feite iets soortgelijks. Juist daar schuilt het gevaar voor een soort van verslaving, omdat je graag opnieuw zo'n beloning in de vorm van erkenning ontvangt. Je bent dus geneigd om snel weer iets nieuws te plaatsen op Facebook, zodat je weer nieuwe complimentjes kunt krijgen. Toch hoeven we ons daarover nog niet zo heel veel zorgen te maken, er bestaan intussen specialisten op het gebied van mediaverslaving, maar het aantal mensen dat zich door hen daadwerkelijk onder behandeling moet laten stellen, is niet groot. Bovendien is een doorgaans geen sprake van overlast voor de omgeving en ook financieel loopt het niet uit de hand.
Maak jij je zorgen over je eigen tijdschema door toedoen van sociale media of herken je dit probleem in je omgeving? Er zijn simpele tips die het gebruik van Facebook aan banden kunnen leggen. Op de eerste plaats is het belangrijk om te accepteren dat je niet alles kunt lezen. Zeker wanneer je enkele honderden vrienden op het sociale netwerk hebt, is het vrijwel onmogelijk om alle berichten die zij plaatsen ook daadwerkelijk tot je te nemen. Accepteer dat en maak bijvoorbeeld een lijstje van slechts enkele personen die je wat intensiever volgt. Immers, je spreekt ook al je vrienden en bekenden niet in een week tijd. Sommige mensen spreek je misschien maar eens in het jaar, dus waarom zou je dan op Facebook dagelijks alle updates checken? Een andere goede tip is om wat tijd in te ruimen voor het werken met Facebook. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, wanneer je er minder tijd aan wilt besteden, maar toch is het logisch. Spreek met jezelf af dat je op een bepaald moment van de dag actief bent op Facebook en negeer het sociale netwerk de rest van de dag. Zo creëer je een soort rust voor jezelf en behoudt je het overzicht.