High van het sporten?
Ook het beoefenen van een sport kan een verslaving zijn. Sterker nog, het kan hetzelfde effect op ons lichaam hebben als het roken van een joint. Na afloop van een intensieve training ervaren we een euforisch gevoel dat te vergelijken is met 'high' zijn. Duitse wetenschappers van de universiteit in Heidelberg hebben ontdekt waardoor dat komt.
Runner's high
Algemeen werd aangenomen dat de situatie na een training, die ook wel 'runner's high' genoemd wordt, veroorzaakt wordt door de stof endorfine, die tijdens het sporten vrijkomt. Echter, het blijken de endocannabinoïden te zijn die dit veroorzaken. De oplettende lezer herkent hierin ongetwijfeld vrijwel het gehele woord cannabis, en dat klopt. Het is namelijk dezelfde stof die ook in wietplanten zit en die wij zelf ook kunnen aanmaken in ons lichaam. Niet alleen wij, maar ook muizen bijvoorbeeld. De proef die de Duitsers dezen was gebaseerd op deze dieren. Een stel muizen moest urenlang in een rad rondrennen. Daarna werd gemeten hoeveel endocanabinoïden ze in hun hersenen hadden. Die dosis bleek aanmerkelijk hoger te zijn dan bij hun soortgenoten die niet in het rad hadden gerend.
Opkomend probleem
De sportende muizen konden vervolgens pijnprikkels beter verdragen en ze waren minder gespannen dan hun niet-sportende vriendjes. Vervolgens werd er, met behulp van medicatie, voor gezorgd dat de hoeveelheid endocannabinoïden weer daalde, met als gevolg dat ook de mate van gespannen zijn weer toenam tot de oorspronkelijke situatie. Nu is de vraag of deze conclusie zo kan worden overgenomen voor mensen. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. Wellicht is de ontdekking een goede verklaring voor het feit dat mensen die veel sporten vaak zeer enthousiast zijn over het sporten en mensen die niet sporten dat enthousiasme voor de sport vaak niet delen. Er bestaat dus daadwerkelijk zoiets als een sportverslaving. Het is zelfs een opkomend probleem, steeds meer mensen zijn zo fanatiek met sport en hun lichaam bezig dat het een obsessie geworden is.