075 230 00 52 | KLANTENSERVICE
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Sportverslaving

High van het sporten?

Ook het beoefenen van een sport kan een verslaving zijn. Sterker nog, het kan hetzelfde effect op ons lichaam hebben als het roken van een joint. Na afloop van een intensieve training ervaren we een euforisch gevoel dat te vergelijken is met 'high' zijn. Duitse wetenschappers van de universiteit in Heidelberg hebben ontdekt waardoor dat komt.

Runner's high

Algemeen werd aangenomen dat de situatie na een training, die ook wel 'runner's high' genoemd wordt, veroorzaakt wordt door de stof endorfine, die tijdens het sporten vrijkomt. Echter, het blijken de endocannabinoïden te zijn die dit veroorzaken. De oplettende lezer herkent hierin ongetwijfeld vrijwel het gehele woord cannabis, en dat klopt. Het is namelijk dezelfde stof die ook in wietplanten zit en die wij zelf ook kunnen aanmaken in ons lichaam. Niet alleen wij, maar ook muizen bijvoorbeeld. De proef die de Duitsers dezen was gebaseerd op deze dieren. Een stel muizen moest urenlang in een rad rondrennen. Daarna werd gemeten hoeveel endocanabinoïden ze in hun hersenen hadden. Die dosis bleek aanmerkelijk hoger te zijn dan bij hun soortgenoten die niet in het rad hadden gerend.

Opkomend probleem


De sportende muizen konden vervolgens pijnprikkels beter verdragen en ze waren minder gespannen dan hun niet-sportende vriendjes. Vervolgens werd er, met behulp van medicatie, voor gezorgd dat de hoeveelheid endocannabinoïden weer daalde, met als gevolg dat ook de mate van gespannen zijn weer toenam tot de oorspronkelijke situatie. Nu is de vraag of deze conclusie zo kan worden overgenomen voor mensen. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. Wellicht is de ontdekking een goede verklaring voor het feit dat mensen die veel sporten vaak zeer enthousiast zijn over het sporten en mensen die niet sporten dat enthousiasme voor de sport vaak niet delen. Er bestaat dus daadwerkelijk zoiets als een sportverslaving. Het is zelfs een opkomend probleem, steeds meer mensen zijn zo fanatiek met sport en hun lichaam bezig dat het een obsessie geworden is.

16 okt. 2015 23:17:02 door Raimond Bos Gezondheid nieuwtjes
Medicijnen

MedApp!

Medicijnen moeten meestal vrij nauwkeurig worden ingenomen. Precies de juiste hoeveelheid en op precies het juiste moment. Vooral wanneer je te maken hebt met een chronische aandoening, zoals zoals diabetes, hypertensie of ADHD, is het van groot belang dat je de voorgeschreven medicijnen op tijd inneemt. Ben je nogal verstrooid en heb je moeite met het tijdig innemen van je medicijnen? Download dan de MedApp!

Je eigen gezondheidsdossier

De MedApp waarschuwt je wanneer het tijd is om een bepaald medicijn in te nemen. Handig, want zo kun je het nooit meer vergeten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je altijd je smartphone of smartwatch bij je hebt. Het is zelfs al mogelijk om via de MedApp een vervolgrecept te bestelling bij je eigen apotheek. In de toekomst worden er nog meer handige functies toegevoegd, zoals het bekijken van instructievideo's en de mogelijkheid om een mantelzorger te laten meekijken naar de geregistreerde gegevens. In feite werkt de MedApp uiteindelijk als jouw persoonlijke gezondheidsdossier. Het houdt namelijk een complete historie bij van wat je wanneer hebt ingenomen. Vooral wanneer je totaal niet gewend bent aan het innemen van medicijnen en het dus niet in je dagelijkse ritme zit, is dit een handige app. Maar ook voor mensen die meerdere soorten medicijnen, verdeeld over de dag, moeten innemen, is de MedApp een uitkomst. Deze app is gratis te downloaden. Zie ook: www.medapp.nu.

14 okt. 2015 22:48:28 door Raimond Bos Gezondheid nieuwtjes

Het najaar heeft voor veel mensen een negatief imago. Het weer wordt slechter, de blaadjes vallen van de bomen en het blijft minder lang licht. Griep en verkoudheid liggen op de loer en gevoelens van depressiviteit steken her en der de kop op. Toch is dat laatste helemaal niet nodig. Wie gezond leeft en zich tijdig wapent tegen de ongewenste bijeffecten van de herfst kan dit seizoen prima overwinnen!

Het toverwoord bij dit alles is weerstand. Wie voldoende weerstand opbouwt, geeft schadelijke indringers geen kans. Een goede conditie vormt daarbij het uitgangspunt. Immers, hoe fitter je bent, hoe hoger je weerstand is. De meest ideale combinatie is om dezer dagen veel te bewegen in de buitenlucht. Maak dus wat vaker een wandeling, stap wat vaker op de fiets of ga bijvoorbeeld hardlopen. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt. Het daglicht is in de ochtend het sterkst, dus probeer vooral dan zoveel mogelijk buiten te zijn. Door veel te bewegen maakt je lichaam ook meer serotonine aan, het gelukshormoon, dat depressieve gevoelens onderdrukt.

Pas ook je voedingspatroon aan op het seizoen. Breng de hoeveelheid koolhydraten (die zitten bijvoorbeeld in brood, pasta en aardappelen) terug. Deze stoffen zorgen er namelijk sneller voor dat je vermoeid raakt, waardoor de kans op een winterdip juist weer toeneemt. Let ook goed op je leefritme. Sta op vaste tijden op en eet ook met voldoende regelmaat. Probeer te voorkomen dat je midden op de dag even gaat slapen. Dat ontregelt namelijk je slaapritme en dat is zeker in dit jaargetijde geen goed idee! Structuur in je dagritme zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen allerlei herfstkwaaltjes.

Denk ook aan je persoonlijke verzorging. Met name je huid is juist nu snel vatbaar voor uitdroging. Met een goed gehydrateerde huid geef je het griepvirus minder kans om toe te slaan. Sta niet te lang onder de douche, drie minuten is voldoende! Zet de douche niet te heet, want juist daarmee werk je uitdroging van je huid in de hand. Wanneer je kiest voor huidverzorgende producten, let er dan op dat ze geen alcohol of parfum bevatten, want ook die stoffen drogen de huid uit. Wil je de huid extra verwennen? Eet dan eens wat vaker vette vis, walnoten of een avocado. De stoffen in deze voedingsmiddelen zijn een weldaad voor je huid. Voor de lippen geldt, hoe verleidelijk het ook is, dat je er niet aan moet likken. Het is beter om cacaoboter of karitéboter te gebruiken voor de verzorging van je lippen.

8 okt. 2015 23:10:11 door Raimond Bos Gezondheid nieuwtjes
Het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet, is in tien jaar tijd licht gestegen. In 2013 ging het om 56 procent van de bevolking, vier procent meer dan in 2003. 

Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vrijdag verschijnt. Een kwart van de bevolking doet niet of nauwelijks aan sport.

Sportkoepel NOC*NSF stelde in december nog dat het aantal mensen dat aan sport doet in 2014 met 300.000 was gestegen tot 9 miljoen. NOC*NSF had marktonderzoeker GfK een onderzoek uit laten voeren.

Leeftijd, opleidingsniveau en gezondheid blijven volgens het SCP belangrijke factoren voor sportdeelname. Sinds 2001 zijn de verschillen tussen jong en oud kleiner geworden, maar die tussen lager en hoger opgeleiden juist toegenomen. Mensen met een fysieke handicap zijn meer aan sport gaan doen, maar hun wekelijkse sportdeelname bleef in 2013 met 34 procent nog altijd achter bij mensen zonder handicap (63 procent).

Groepjes

Sporters kiezen er steeds vaker voor om alleen te gaan sporten of in zelf samengestelde groepjes. 45 procent van de sporters is aangesloten bij een vereniging of een commerciële aanbieder. Twee derde van de Nederlanders beweegt voldoende. In vergelijking met andere Europeanen bewegen Nederlanders veel. Toch is Nederland ook kampioen 'zitten'.

Het aantal sportblessures is gestegen tot twee per duizend uur sport. Volgens het SCP komt dat vooral omdat fitness en hardlopen populairder zijn geworden.

De Rapportage sport 2014 is gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bron:ANP

8 okt. 2015 23:06:26 door Supermens Gezondheid nieuwtjes Wetenschap en onderzoeken

Lage vitamine D-waarden blijken samen te hangen met een verhoogd risico op aanvallen van MS.

Voor de diagnose, de behandeling, patiëntenvoorlichting en inzicht in de pathologie van multiple sclerose (MS) zijn voorspellende factoren van groot belang.

Voor haar promotieonderzoek heeft Runia voorspellende factoren voor "de volgende aanval" geïdentificeerd. Ze vond de factoren zowel bij patiënten met een eerste aanval als bij patiënten met opeenvolgende aanvallen van MS. Als iemand twee keer een aanval heeft gehad, geldt een diagnose van MS.

"Eerst hebben we de nieuwste diagnostische criteria getest. Met behulp van een MRI-scan, die genomen is na de eerste aanval, is de diagnose MS bij een deel van de patiënten sneller betrouwbaar te stellen", zegt Runia.

"Het wachten op een tweede aanval is bij deze patiënten niet nodig, waardoor er eerder gestart kan worden met therapie en deze patiënten minder lang in onzekerheid verkeren."

Vermoeidheid

"Daarna onderzochten we vermoeidheid bij patiënten met een eerste aanval. Vermoeidheid bleek al veel voor te komen in deze patiëntengroep, en bovendien voorspellend te zijn voor een latere diagnose MS", vertelt Runia. 

Ook hebben de onderzoekers biomarkeronderzoek van de hersenvloeistof gedaan. "Daarbij vonden we 36 eiwitten die verschillend waren tussen patiënten met een eerste aanval en gezonde mensen. We vonden geen eiwitten die gerelateerd waren aan het beloop van de ziekte. De eiwitten die verschillend waren hadden bijna allemaal te maken met schade aan of verlies van zenuwen."

Ton slotte maakten ze een voorspelmodel voor MS gebaseerd op bekende klinische voorspellers. Dat model bestaat uit drie risicogroepen die artsen als richtlijn kunnen gebruiken. Die geldt voor patiënten waarvan nog niet duidelijk is of zij na een eerste aanval daadwerklijk MS zullen krijgen.

"Een patiënt kan op basis van de voorspellende factoren in één van de drie risicogroepen worden ingedeeld. Afhankelijk van de risicogroep waarin de patiënt is ingedeeld, kan besloten worden om te starten met therapie of juist af te wachten."

Vitamine D

Bij patiënten met opeenvolgende MS-aanvallen werd nauwgezet bijgehouden hoeveel vitamine D zij in hun bloed hadden.

"Dit is een belangrijk verband, maar geeft nog geen antwoord op de vraag of extra vitamine D slikken ook zinvol is. Dat moet vervolgonderzoek uitwijzen", aldus de promovenda. 

Er werd geen vergroot risico gevonden bij hoeveelheden van vitamine A of osteopontin in het bloed, waarvan werd aangenomen dat die zouden samenhangen met aanvallen van MS.

Runia promoveert op vrijdag 23 januari.

Bron: Gezondheidsnet.

Om een B12 tekort op te lossen zijn  er verschillende methoden. Vaak is er sprake van acute klachten die zo snel mogelijk verholpen moeten worden voordat deze verergeren. Een B12 tekort oplossen behoord dus zeker tot de mogelijkheden.

Vitamine B12 injecties

Wanneer er sprake is van een vitamine B12 tekort, kan dit leiden tot een bleke huidskleur, algehele zwakte en een constant gevoel van vermoeidheid. Deze en andere klachten kunnen soms jarenlang aanhouden zonder dat de oorzaak ervan wordt gevonden. Wanneer eenmaal is geconstateerd dat het gaat om een tekort aan vitamine B12 kunnen periodieke injecties uitkomst bieden. Indien er sprake is van een verminderde opname van vitamine B12 door het lichaam worden door artsen meestal dergelijke injecties voorgeschreven. Als de oorzaak van de verminderde opname niet kan worden weggenomen, bestaat de kans dat de patiënt zijn leven lang deze injecties toegediend moet krijgen. Dit is nodig om een B12 tekort oplossen mogelijk te maken.

Dosering van vitamine B12

Gewoonlijk worden vitamine B12 injecties toegediend met een frequentie van twee maal per week gedurende de eerste vijf weken. Daarna kan deze frequentie meestal via een maal per week geleidelijk worden afgebouwd tot een maal per maand of zelfs een maal per twee maanden. Het wordt afgeraden om, indien een levenslange toediening van vitamine B12 injecties vereist is, de frequentie te verlagen tot een langere termijn dan twee maanden. Wanneer het gebrek aan vitamine B12 van tijdelijke aard is, kan dit met zuigtabletten worden opgelost. Cleanfoods B12 bevat maar liefst 8.000 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12. Een tekort kan daarmee snel worden weggewerkt, terwijl een eventueel overschot het lichaam automatisch langs de natuurlijke weg verlaat. Liever het zekere voor het onzekere, nietwaar…?

Hoe later je 's avonds naar bed gaat, hoe groter de kans is dat je te maken krijgt met overgewicht. Althans, dat zou in elk geval voor tieners en jongvolwassenen kunnen gelden. Amerikaanse onderzoekers vonden een verband tussen het tijdstip waarop jongeren naar bed gaan en de mate waarin er onder deze specifieke doelgroep sprake is van overgewicht. Op tijd naar bed! Heel wat opa's en oma's hebben dat jarenlang geroepen tegen hun kinderen. In de huidige generatie is tijdige nachtrust niet meer zo vanzelfsprekend. Steeds jonger mogen kinderen tegenwoordig al laat opblijven, maar nu lijkt er wetenschappelijk bewijs te zijn dat dit helemaal niet zo'n goede uitwerking op het lichaam heeft. Voor het onderzoek werden de gegevens bestudeerd van ruim drieduizend jongeren en volwassenen. Daaruit kwam naar voren dat ze vaker overgewicht vertoonden naar mate het moment van slapen gaan opschoof naar later op de avond. Voor elk uur dat men later het bed in stapte, kwam er ruim twee punten bij op de BMI-index, de schaal waarmee overgewicht wordt aangeduid. Interessant is daarbij dat het geen verschil maakte hoeveel uren men vervolgens sliep. Ook de hoeveelheid beweging die iemand kreeg bleek niet van invloed te zijn op de gewichtstoename. Voor tieners en jongvolwassenen geldt dat ze bij voorkeur negen uut slaap per etmaal zouden moeten hebben. In veel gevallen wordt die hoeveelheid niet gehaald.
6 okt. 2015 20:12:46 door Raimond Bos Gezondheid nieuwtjes
Van hoog naar laag sorteren

Artikelen 41 tot 47 van 47 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5