Menig nachtrust wordt verstoord door snurkgeluiden van de eigen partner. Sommige mensen snurken zo hard, dat hun partner besluit om in een andere kamer te gaan slapen. Slimme ondernemers brachten speciale beugeltjes en neusclips op de markt die het snurken zouden moeten tegengaan, maar desondanks wordt er nog heel wat afgeronkt in de slaapkamer. Vanuit de Verenigde Staten kwam onlangs een nieuwe suggestie om het snurken een halt toe te roepen en die is simpeler dan je wellicht zou verwachten. Gewoon een sticker om de mond mee dicht te plakken...!
Overigens wordt de mond niet geheel dichtgeplakt met de sticker, want de zogenoemde Varnum Mouthpiece is uitgerust met een klein ventiel, zodat er toch nog wat lucht via de mond in de luchtwegen kan stromen. Ademen via de mond wordt sowieso als minder gezond beschouwd. We hebben immers een neus gekregen om mee te ademen. Toch zijn er best veel mensen die er een gewoonte van hebben gemaakt om door de mond te ademen. Volgens de wetenschappers is juist dat een manier van ademen die snurken bevordert. Wanneer de luchtstroom via de neus loopt, zal dat volgens de experts niet leiden tot snurkgeluiden. Bij het ademen door de mond wordt koele lucht ingeademd, die vervolgens met hoge snelheid de achterkant van de keel raakt. Dat kan leiden tot trillingen en samentrekkingen van het weefsel aldaar, met snurkgeluiden als resultaat. Door de speciale sticker op de mond te plakken voor het slapen gaan zou het snurken met ongeveer dertig procent moeten afnemen en wanneer er al gesnurkt wordt, zou dat minder luid moeten zijn, zo stelt men. Een mooie bijkomstigheid is verder dat de sticker niet blijvend hoeft te worden gebruikt. Door de sticker te gebruiken leren we onszelf een andere manier van ademen tijdens onze slaap aan, na verloop van tijd zijn we daaraan zo gewend geraakt dat de sticker niet meer nodig is.
Van alle volwassen mannen snurkt ongeveer veertig procent regelmatig. Bij de vrouwen ligt dat percentage aanmerkelijk lager, namelijk op vierentwintig procent. De mate waarin mensen snurken en het volume dat ze daarbij produceren neemt vaak toe naar mate de leeftijd vordert. Ook is er een zekere erfelijkheidsfactor, want in bepaalde families wordt meer gesnurkt dan in andere families. Mensen die voornamelijk op hun rug slapen lopen meer kans om te gaan snurken. Daarom wordt geadviseerd om vooral op de zij te gaan liggen. Kies liever niet voor een slaaphouding op de buik, aangezien dit te belastend is voor de nek. Er bestaan speciale slaappositietrainers die voorkomen dan iemand tijdens het slapen alsnog op de rug draait. Een ander gegeven is dat dikke mensen over het algemeen meer snurken dan magere mensen. Snurk je, kijk dan eens kritisch naar je lichaamsgewicht. Is dat wat aan de hoge kant...? Doe dan eens een poging om wat af te vallen...! Ook het drinken van alcohol is een bekende veroorzaker van snurken. Alcohol verslapt immers de spieren en wanneer de spieren in de mond en keel slapper zijn, kunnen ze gemakkelijker snurkgeluiden veroorzaken. Andere tips om het snurken te voorkomen of beperken zijn stoppen met roken en verstoppingen van de luchtwegen door verkoudheid aanpakken met een neusspray.