Heb je de afgelopen maanden genoten van het mooie zomerweer...? Ben je in de gelegenheid geweest om een aantal uren in de buitenlucht door te brengen...? Dan heb je waarschijnlijk je lichaam ingesmeerd met zonnebrandolie om te voorkomen dat je huid zou verbranden. Is dat eigenlijk wel echt nodig...? En zijn er alternatieven voor de vele soorten olie die je bij de drogist of in de supermarkt kunt kopen, waarvan je eigenlijk niet eens precies weet wat erin zit...?
De zon is voor de mens van essentieel belang. Zonder zon kunnen we eigenlijk niet leven, omdat we afhankelijk zijn van het zonlicht. Niet alleen hebben we zelf zonlicht nodig om vitamine D te kunnen aanmaken, ook eten we planten die niet zouden kunnen groeien als er geen zonlicht zou zijn. Tegelijk is teveel zonlicht ook schadelijk voor ons, want de kans op huidkanker neemt toe naarmate we onze huid vaker aan direct zonlicht blootstellen. Om deze aandoening te voorkomen, is het van belang om de huid goed in te smeren met een zonnebrandolie die ons beschermt. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter je beschermd bent tegen de gevaarlijke straling van de zon. Daarnaast is het altijd verstandig om niet op het warmste moment van de dag (tussen 12:00 en 15:00 uur 's middags) in de zon te gaan liggen. Ook is het verstandig om zonnebrandolie niet te lang te bewaren. Naar mate je dergelijke producten langer bewaart, verliezen ze hun beschermende krachten. Een zonnebrandolie die te lang in de kast heeft gelegen, beschermt je nog maar nauwelijks tegen de straling van de zon. Je denkt dus goed beschermd te zijn, maar het tegendeel is waar. Dat effect wordt nog eens versterkt wanneer de fles in de zon heeft gelegen. Het einde van de zomer is eigenlijk het geschikte moment om de fles zonnebrandolie weg te doen, je koopt dan volgend jaar aan het begin van de zomer weer een nieuwe.
Er zijn ook mensen die zelf hun eigen zonnebrandolie maken. Ze doen dat omdat ze precies willen weten wat ze op hun huid smeren. Bij de gefabriceerde zonnebrandolie weet je vaak niet zo goed wat erin zit. Een goede stelregel is dat je eigenlijk niets op je huid zou moeten smeren wat je niet kunt eten. De meeste mensen wagen zich er niet aan om zonnebrandolie, die ze gekocht hebben in de winkel, te proeven. Er zitten doorgaans chemicaliën in die niet geschikt zijn voor inwendig gebruik. Eigenlijk best raar, want wanneer je iets op je huid smeert, dringt het ook je lichaam binnen. Je huid is immers poreus, een belangrijk deel van wat we op de huid smeren wordt opgenomen in het lichaam en komt uiteindelijk op die manier in je bloed terecht. Maar wat is dan het alternatief...? Hoe maak je zelf een goedje dat je huid voldoende beschermt tegen de zon...? Neem daarvoor twee eetlepels biologische kokosolie, die je au bain marie laat smelten. De olie mag niet te warm worden, om klontjes te voorkomen. Hieraan voeg je een eetlepel shea butter toe, vervolgens een eetlepel avocado olie, tezamen met een halve theelepel sesamolie en een halve theelepel aloë vera gel. Tenslotte dertig druppels wortelzaadolie. Dit alles goed mengen en klaar is je zelfgemaakte zonnebrandolie...!