Tijdens het mannelijk orgasme wordt een hoeveelheid sperma met kracht door de zaadleider naar buiten gespoten. Wanneer een man seks heeft met een vrouw, wordt het sperma op die manier in haar lichaam gebracht, zodat een bevruchting mogelijk kan worden. Deze informatie is voor de meeste mensen bekend, maar er zijn nog heel wat dingen die nauwelijks of vrijwel niet bij een groot publiek bekend zijn over het mannelijk zaad. We zetten de meest opvallende weetjes even op een rij.

Voor sommige vrouwen is het al een gruwel om haar partner met de mond te bevredigen, laat staan dat ze bereid zijn om het sperma dat tijdens zijn orgasme vrij komt te consumeren. Dat is natuurlijk ook helemaal niet nodig, je zou eenvoudig kunnen zeggen dat het daar niet voor bedoeld is. Er schijnen echter mannen te zijn die het een opwindend idee vinden als de vrouw zijn sperma doorslikt. Dit houdt in dat het doorslikken van sperma opeens onderdeel uitmaakt van de totale seksbeleving en dus is de vraag legitiem of dat nu wel of niet verstandig is. Welnu, voor alle vrouwen die er ooit over hebben getwijfeld, kunnen we goed nieuws brengen. Het goedje is zelfs tamelijk gezond, al zou de smaak in sommige gevallen een rem kunnen zetten op het enthousiasme. Hoewel er tijdens een orgasme miljoenen zaadcellen vrij komen, bestaat sperma slecht voor een klein gedeelte uit zaadcellen. Het overgrote deel van de substantie is water en verder bevat sperma grote hoeveelheden eiwitten, vitaminen en mineralen. Het gaat wat te ver om nu te stellen dat je wat vaker sperma op het menu zou moeten zetten, maar het eten ervan kan dus beslist geen kwaad. Natuurlijk gaan we hier uit van een gezonde man, die geen vreemde ziektes onder de leden heeft. Ook de stof spermine, die je in sperma aantreft, is interessant. Dit is een zogenoemde antioxidant, die zorgt voor een gladde en stralende huid. De smaak van sperma is meestal redelijk neutraal, maar kan bitter worden onder invloed van slechte eet- en leefgewoonten. Roken beïnvloedt de smaak van sperma negatief, evenals het eten van ongezond voedsel. Een man die veel fruit eet, zal sperma produceren dat wat zoeter van smaak is.

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe snel sperma zich voortbeweegt...? Bij sommige mannen spuit het eruit, bij anderen vloeit of druppelt het wat. Naar mate de jaren gaan tellen, wordt het spuiten meestal wat minder, maar het sperma van een gezonde jonge man kan zich met een snelheid van 45 kilometer per uur naar buiten verplaatsen. Wij kennen automobilisten die soms niet eens tot deze snelheid komen. Een topatleet haalt dergelijke snelheden overigens soms wel. Let wel, de hier aangeduide snelheid geldt voor de snelheid die het sperma kan bereiken tijdens het orgasme in het lichaam van de man. Dat komt puur door de kracht die er vanuit de zaadleider achter wordt gezet. Zodra het sperma het lichaam heeft verlaten, zwemmen de zaadcellen in een kalm tempo naar de baarmoeder van de vrouw. Nou ja, zwemmen...? Het is eigenlijk meer dobberen, want over deze relatief korte afstand doen de zaadcellen ongeveer vijf minuten. Dat is bepaald geen tijd waar een Olympisch zwemmer trots op zou zijn. Een andere veel gestelde vraag betreft de hoeveelheid sperma die een man gemiddeld produceert. Die hoeveelheid ligt tussen de 2 en 6 milliliter. Gedurende het leven verandert die hoeveelheid niet echt, al kan het minder lijken wanneer de snelheid, waarmee het sperma uit de penis wordt geduwd, afneemt. Eigenlijk is het sperma een mengsel dat tot stand komt door substanties vanuit drie locaties samen te voegen. Het grootste deel (60 tot 65 procent) komt vanuit de zaadblaasjes, ongeveer een derde komt van prostaatafscheidingen en een zeer gering deel (1 tot 5 procent) is afkomstig uit de bulboklieren en bijbal. De kleur behoort melkachtig wit te zijn. Is er sprake van een transparante, glazige substantie, dan kan dit erop duiden dat het sperma van minder goede kwaliteit is.