Voor het merendeel van de lezers zal de titel van dit artikel de wenkbrauwen doen fronsen. Geloof het of niet, maar er zijn heel wat mensen die het echt doen. Terwijl ze seks hebben, checken ze even snel een mailtje of een bericht op de sociale media. Het lijkt erop dat de smartphone voor sommige mensen zo onmisbaar is, dat ze er - letterlijk - mee naar bed gaan. Zo krijgt de term 'telefoonseks' opeens een heel andere betekenis.

Op basis van enquêtes is gebleken dat ongeveer twaalf procent van alle Nederlanders zich schuldig maakt aan dit fenomeen. Wie zich realiseert dat pakweg twintig jaar geleden nog niemand een mobiele telefoon had, zal tot de conclusie komen dat dit hoogstandje van hedendaagse techniek echt radicaal veranderd heeft. Misschien wel meer dan we zouden willen, als het zelfs onze geslachtsdriften al beïnvloedt. Het rinkelen van de telefoon was vroeger vaak al aanleiding tot een schuldgevoel, wanneer dat verschijnsel zich voordeed tijdens de seks. Velen zullen de schouders hebben opgehaald, de telefoon hebben laten rinkelen en vrolijk verder gegaan zijn met het beminnen van hun geliefde. Toch bekruipt je dan altijd de onplezierige gedachte dat het best wel eens een belangrijk telefoontje zou kunnen zijn geweest. Wat ook een rol speelt, is dat je altijd iemand teleur moet stellen. Neem je de telefoon aan, dan zal dat de nodige vraagtekens oproepen bij je partner, terwijl de beller teleurgesteld wordt als je niet opneemt. Wat een dilemma...! Veel mensen losten dat in het verleden op door de stekker van de telefoon eruit te trekken. Zo werden ze in elk geval niet gestoord tijdens het minnespel. Wie zet tegenwoordig zijn smartphone uit als zich een vrijpartij aandient...?

Misschien zou het beter zijn om dat inderdaad te doen. Immers, wanneer mensen een zakelijke bespreking in gaan, doen ze dat vaak wel...! Waarom dan niet ook tijdens de seks...? Jongeren spannen helemaal de kroon, maar liefst twintig procent van de mensen tussen 18 en 24 jaar geeft aan het mobieltje erbij te pakken terwijl ze aan het vrijen zijn. Het geeft te denken over de kwaliteit van hun liefdesleven. De smartphone mag bij veel mensen sowieso niet verder dan anderhalve meter van ze verwijderd liggen, zodat het apparaatje altijd binnen handbereik is. Waar veel anderen zich er werkelijk niets bij kunnen voorstellen, zien jongeren kennelijk voldoende aanleiding om van alles met hun mobieltjes te doen terwijl ze aan het seksen zijn. Een andere geliefde plaats voor mensen om hun smartphone te gebruiken is overigens het toilet. Maar liefst 22 procent van de vrouwen schijnt met het ding in de weer te zijn gedurende de - relatief korte - tijd op het kleinste kamertje. Andere opvallende plaatsen voor het gebruiken van de smartphone die regelmatig bij enquêtes worden genoemd, zijn de kerk, de bioscoop en zelfs onder de douche. Helaas wordt, ondanks torenhoge boetes, ook nog steeds te vaak gebruik gemaakt van de smartphone tijdens het auto rijden.