Ben je al een tijdje op zoek naar 'de ware'  maar bleef je zoektocht tot nu toe zonder succes...? Er zijn heel wat mogelijkheden om een potentiële partner te vinden. Je kunt jezelf aanmelden bij een datingsite of contacten leggen via sociale media, maar uiteindelijk komt het aan op de indruk die je bij je potentiële partner achterlaat tijdens de eerste persoonlijke kennismaking. Maar of je nu iemand tegen komt op basis van een afspraak, of zomaar spontaan, met een beetje wetenschap kom je wellicht een heel stuk verder...!

Er is namelijk in de loop der jaren heel wat onderzoek verricht naar de wijze waarop mensen op elkaar reageren. Wanneer nemen je kansen op belangstelling van de andere partij toe en wanneer nemen die kansen juist af...? Het zal je wellicht verbazen hoe simpel het soms allemaal is. Neem nu bijvoorbeeld de lichaamsgeur van de man. Als mannen zichzelf dagelijks goed verzorgen, door te douchen, een goede deodorant op te spuiten, enzovoort... Dan lijken ze goed bezig te zijn en menen ze dat hun kansen op succes bij de vrouwen toenemen. Echter, niet in alle gevallen gaat die vlieger op. Vrouwen zouden volgens Amerikaanse onderzoekers met name rond de eisprong hun voorkeur laten uitgaan naar mannen bij wie de natuurlijke lichaamsgeur domineert. Dat heeft iets met het mannelijk hormoon testosteron te maken, dat vrouwen er kennelijk op attent maakt dat ze met een 'echte man' te maken hebben. In het kader van de voortplanting is dat natuurlijk goed om te weten, daarom heeft de natuur hier zo zijn eigen mechanisme voor bedacht. Als man moet je dit natuurlijk ook weer niet overdrijven, door wekenlang geen deodorant aan te raken. Een dag of twee, drie zonder... Precies op het juiste moment... Dat zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat ze als een blok voor je valt. Uit een ander Amerikaans onderzoek is al eens duidelijk geworden dat vrouwen kennelijk een voorkeur hebben voor mysterieuze mannen. De vrouwen werden voor dit onderzoek in drie groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de vrouwen te horen dat de mannen hun profiel op Facebook positief hadden beoordeeld, in de tweede groep werd aan de vrouwen verteld dat de mannen neutraal waren geweest over hun profiel en de vrouwen in de derde groep kregen helemaal geen informatie over de mening die de mannen over ze hadden. Wat bleek...? De vrouwen in de derde groep bleken de mannen een veel hoog cijfer te geven aan de vrouwen in de andere twee groepen...!

Met de bovenstaande informatie kunnen mannen hun voordeel doen, maar ook voor vrouwen valt er winst te behalen op de relatiemarkt wat wetenschap toe te passen. Al langere tijd bestond het vermoeden dat vrouwen die zich opstellen als een lastige prooi, door mannen juist eerder begeerd worden. Canadees onderzoek lijkt deze theorie te bevestigen. Het werkt overigens alleen maar als de man vanuit zichzelf al interesse heeft voor de vrouw. Als het gaat om een 'gedwongen ontmoeting', zoals je die bijvoorbeeld tijdens een speeddate hebt, gaat het trucje niet op. Wanneer de vrouw op dat moment de indruk wekt dat ze geen belangstelling heeft, wordt ze al snel als minder sympathiek beschouwd. Doet ze echter ongeïnteresseerd op het moment dat hij haar erg ziet zitten, dan wordt ze zo mogelijk nog interessanter voor hem. Uiteindelijk zal ze echter toch op een andere tactiek moeten overgaan, om hem definitief aan de haak te kunnen slaan. Een andere tip die vrouwen wellicht goed kunnen gebruiken is het feit dat mannen vallen op vrouwen die zorgzaam zijn. Dit is een gegeven dat we hebben overgehouden aan de oerman, die op jacht ging om eten te vinden, terwijl zijn vrouw de kinderen moest verzorgen. Lange tijd hebben wij nog zo geleefd, de laatste decennia zie je steeds meer dat mannen en vrouwen de zorgtaken meer evenredig verdelen. Maar in de genen zit nog steeds dat traditionele rolmodel, waarbij de man het waardeert als de vrouw zorgzaam is. Dus dames, fatsoeneer de kleding van een man als daar aanleiding toe is, veeg eens een mondhoek schoon als je daar wat etensresten aantreft of pluk wat pluisjes van zijn colbertje weg. De kans is groot dat hij je daardoor onweerstaanbaar gaat vinden. Hierbij geldt dat het al door kleine dingetjes kan gebeuren, het is dus echt niet nodig om hem direct de indruk te geven dat je de rol van zijn moeder bent gaan overnemen.

Dan is er ook nog een tip waar beide seksen iets aan hebben. Probeer elkaar zo lang mogelijk in de ogen te kijken...! Je hebt dan natuurlijk wel de medewerking van de andere partij nodig, want als die het oogcontact juist ontwijkt, dan lukt het niet. Maar ook hier ligt weer een wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag. Indien je er in slaagt om twee minuten lang iemand direct in de ogen te kijken, is de zaak eigenlijk al geregeld. Volgens wetenschappers kunnen er op die manier gevoelens van liefde ontstaan zonder dat je de andere persoon verder kent. Je ziet elkaar voor het eerst, je kijkt elkaar twee minuten lang aan en je bent verkocht. Daar komt het in feite wel op neer. Dit onderzoek is al wat ouder, het werd meer dan 25 jaar geleden uitgevoerd in de Amerikaanse staat Massachusetts. Voor het onderzoek werd aan groepen studenten gevraagd om tegenover iemand van het andere geslacht te gaan zitten en diegene tenminste twee minuten zonder onderbreking aan te kijken. Dat leverde als effect op dat de studenten echt verliefd leken te worden op de persoon tegenover wie ze hadden plaatsgenomen. Ze lieten na afloop blijken interesse voor die persoon te hebben gekregen, ze spraken daarbij onder meer van een grote aantrekkingskracht en intense gevoelens van liefde. Wanneer iemand op intense wijze naar iemand anders kijkt, vergroten de pupillen van de ogen zich. Dit wordt gezien als een teken van verliefdheid en van verlangen. Als twee mensen verliefd op elkaar zijn, zoeken hun ogen elkaar steeds op. Op het moment dat iemand zijn of haar geliefde ziet, geeft dat een fijn gevoel. Dat komt doordat op dat moment een stof vrijkomt in het lichaam die het verliefdheidsgevoel verder aanwakkert. Elkaar diep in de ogen kijken wordt ook gekoppeld aan een verlangen hebben naar elkaar.