075 230 00 52 | KLANTENSERVICE
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Voor veel vrouwen is het een bron van ergernis. Ze hebben met hun man een fijne vrijpartij achter de rug, ze zijn allebei tot een hoogtepunt gekomen en vervolgens valt hij vrij snel in slaap, terwijl zij graag nog wat had gebabbeld of geknuffeld. Zij voelt zich afgewezen en daarmee krijgt het plezierige moment in bed voor haar een minder aangenaam slot. Hij is zich van geen kwaad bewust, want hij slaapt. Wanneer hij achteraf met het verwijt geconfronteerd wordt, voelt hij zich schuldig. Maar is dat schuldgevoel terecht...?

Nee, dat schuldgevoel is niet terecht. De natuur heeft zijn loop en de man kan het niet helpen dat hij in slaap valt. Sterker nog, het is een compliment voor de vrouw, als de man direct na de daad zijn ogen sluit en naar dromenland vertrekt. In feite zegt de man daarmee dat hij echt verliefd is op degene met wie hij op dat moment samen is. Het feit dat ze niet nog even gezellig blijven napraten, heeft alles te maken met de processen die zich na een orgasme in de hersenen van de man uitrollen. Op de eerste plaats wordt het denkgebied in de hersenen vrijwel direct na het orgasme voor enige tijd uitgeschakeld. Tegelijk wordt ook het seksuele verlangen stopgezet. Als een man net seks heeft gehad, is hij niet direct in staat om opnieuw dezelfde prestatie te leveren. Voor de vrouw ligt dat heel anders, zij heeft slechts een korte herstelperiode nodig, die hooguit een aantal seconden duurt. Direct daarna is de vrouw opnieuw in staat om een orgasme te krijgen. Bij de man verslapt de penis en duurt het minuten tot zelfs uren voordat er opnieuw een erectie komt. De behoefte aan seks verdwijnt onder meer door de aanmaak van de stof prolactine, die direct na het orgasme vrij komt. Deze stof zorgt ervoor dat mannen op dat moment totaal geen behoefte meer hebben aan seks.

Waar ze eerst nog in hoge mate geboeid werden door de sensuele verrichtingen van hun partner, kunnen die opeens nog maar weinig voor ze betekenen. Althans, zo lijkt het. Dit verklaart waarom mannen, direct na de daad, niet meer aangeraakt willen worden op de plekken die aanvankelijk zo gevoelig waren. Het verklaart tevens waarom mannen meestal niet de moeite nemen om een pornofilm nog verder te bekijken, wanneer ze het hoogtepunt al bereikt hebben. Verder worden na de daad ook de stoffen oxytocine en serotonine aangemaakt. Deze stoffen zorgen voor het aanwakkeren van de slaap. Natuurlijk wil dit niet in alle gevallen zeggen dat de mannen meteen als een blok in slaap vallen. Maar wat ook al niet meehelpt, is dat seks in veel gevallen 's avonds plaats vindt. Voor een man is het hebben van seks een tamelijk uitputtende bezigheid. Wanneer je dan al moe bent van de dag die achter je ligt en de nacht zich weldra aandient, of al aangediend heeft, is het natuurlijk heel begrijpelijk dat je toegeeft aan de slaap waardoor je, letterlijk, wordt overmand. Psychologen hebben ontdekt dat de vrouwen van mannen die meteen in slaap vallen na de seks, zich vaak wat meer onzeker voelen en ook meer behoefte hebben aan intimiteit. Ze hoeven zich in elk geval geen zorgen te maken, het is een biologisch verschijnsel.

18 sep. 2016 11:55:50 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Tijdens het mannelijk orgasme wordt een hoeveelheid sperma met kracht door de zaadleider naar buiten gespoten. Wanneer een man seks heeft met een vrouw, wordt het sperma op die manier in haar lichaam gebracht, zodat een bevruchting mogelijk kan worden. Deze informatie is voor de meeste mensen bekend, maar er zijn nog heel wat dingen die nauwelijks of vrijwel niet bij een groot publiek bekend zijn over het mannelijk zaad. We zetten de meest opvallende weetjes even op een rij.

Voor sommige vrouwen is het al een gruwel om haar partner met de mond te bevredigen, laat staan dat ze bereid zijn om het sperma dat tijdens zijn orgasme vrij komt te consumeren. Dat is natuurlijk ook helemaal niet nodig, je zou eenvoudig kunnen zeggen dat het daar niet voor bedoeld is. Er schijnen echter mannen te zijn die het een opwindend idee vinden als de vrouw zijn sperma doorslikt. Dit houdt in dat het doorslikken van sperma opeens onderdeel uitmaakt van de totale seksbeleving en dus is de vraag legitiem of dat nu wel of niet verstandig is. Welnu, voor alle vrouwen die er ooit over hebben getwijfeld, kunnen we goed nieuws brengen. Het goedje is zelfs tamelijk gezond, al zou de smaak in sommige gevallen een rem kunnen zetten op het enthousiasme. Hoewel er tijdens een orgasme miljoenen zaadcellen vrij komen, bestaat sperma slecht voor een klein gedeelte uit zaadcellen. Het overgrote deel van de substantie is water en verder bevat sperma grote hoeveelheden eiwitten, vitaminen en mineralen. Het gaat wat te ver om nu te stellen dat je wat vaker sperma op het menu zou moeten zetten, maar het eten ervan kan dus beslist geen kwaad. Natuurlijk gaan we hier uit van een gezonde man, die geen vreemde ziektes onder de leden heeft. Ook de stof spermine, die je in sperma aantreft, is interessant. Dit is een zogenoemde antioxidant, die zorgt voor een gladde en stralende huid. De smaak van sperma is meestal redelijk neutraal, maar kan bitter worden onder invloed van slechte eet- en leefgewoonten. Roken beïnvloedt de smaak van sperma negatief, evenals het eten van ongezond voedsel. Een man die veel fruit eet, zal sperma produceren dat wat zoeter van smaak is.

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe snel sperma zich voortbeweegt...? Bij sommige mannen spuit het eruit, bij anderen vloeit of druppelt het wat. Naar mate de jaren gaan tellen, wordt het spuiten meestal wat minder, maar het sperma van een gezonde jonge man kan zich met een snelheid van 45 kilometer per uur naar buiten verplaatsen. Wij kennen automobilisten die soms niet eens tot deze snelheid komen. Een topatleet haalt dergelijke snelheden overigens soms wel. Let wel, de hier aangeduide snelheid geldt voor de snelheid die het sperma kan bereiken tijdens het orgasme in het lichaam van de man. Dat komt puur door de kracht die er vanuit de zaadleider achter wordt gezet. Zodra het sperma het lichaam heeft verlaten, zwemmen de zaadcellen in een kalm tempo naar de baarmoeder van de vrouw. Nou ja, zwemmen...? Het is eigenlijk meer dobberen, want over deze relatief korte afstand doen de zaadcellen ongeveer vijf minuten. Dat is bepaald geen tijd waar een Olympisch zwemmer trots op zou zijn. Een andere veel gestelde vraag betreft de hoeveelheid sperma die een man gemiddeld produceert. Die hoeveelheid ligt tussen de 2 en 6 milliliter. Gedurende het leven verandert die hoeveelheid niet echt, al kan het minder lijken wanneer de snelheid, waarmee het sperma uit de penis wordt geduwd, afneemt. Eigenlijk is het sperma een mengsel dat tot stand komt door substanties vanuit drie locaties samen te voegen. Het grootste deel (60 tot 65 procent) komt vanuit de zaadblaasjes, ongeveer een derde komt van prostaatafscheidingen en een zeer gering deel (1 tot 5 procent) is afkomstig uit de bulboklieren en bijbal. De kleur behoort melkachtig wit te zijn. Is er sprake van een transparante, glazige substantie, dan kan dit erop duiden dat het sperma van minder goede kwaliteit is.

13 sep. 2016 11:50:34 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

In de meeste relaties zien de partners elkaar niet de hele dag. Ze hebben een baan, bezoeken een sportvereniging of hebben andere hobby's buitenshuis. Tijdens feestdagen en vakanties is dat anders. Dan zijn stellen meestal dag en nacht samen. Ze trekken er op uit of blijven samen thuis, maar feit is dat ze veel vaker met elkaar worden geconfronteerd. Dat kan leiden tot wrijving, omdat je dan ook op ieder moment van de dag met elkaars onvolkomenheden geconfronteerd wordt. Je zou kunnen stellen dat (te veel) samen zijn funest is  voor het huwelijk.

Cijfers over het aantal echtscheidingen in Nederland vertonen niet echt grote pieken, wanneer de maanden van het jaar onderling worden vergeleken. Je zou dus kunnen concluderen dat er geen specifieke periodes zijn waarin mensen sneller geneigd zijn om hun partner definitief te verlaten. Maar er ligt natuurlijk nog een heel traject tussen het moment waarop je de neiging krijgt om die stap te zetten en het moment waarop je dat ook daadwerkelijk doet. Wanneer je kijkt naar het aantal aanvragen dat verwerkt wordt op een website die gespecialiseerd is in informatie over echtscheiding, zie je wel een duidelijke piek in de zomermaanden. Ook advocaten blijken veel vaker informatieverzoeken met betrekking tot echtscheiding te ontvangen in de vakantieperiode of de weken direct na een vakantie. Dat geldt zowel voor de zomervakantie als voor de kerstvakantie. In de Verenigde Staten geldt min of meer hetzelfde, daar blijkt augustus eveneens een populaire maand te zijn op het gebied van echtscheiding. Dat is geconcludeerd door onderzoekers aan de universiteit van Washington. Ze bekeken statistieken uit de periode 2001 tot 2015. Ook maart is in de Verenigde Staten een maand waarin veel echtscheidingen plaatsvinden, al valt die maand niet goed te verklaren op basis van de vakantietheorie.

Er is ook een bepaalde dag in de week waarop meer mensen scheiden, dat is de maandag. Gezien het bovenstaande zal dat nauwelijks verbazing wekken, want opnieuw is dat een moment direct na een periode van samen zijn. Immers, het weekeinde is voor veel mensen een moment om samen door te brengen, met alle gevolgen van dien. De vraag, die zich bij dit alles opwerpt, is hoeveel tijd partners bij voorkeur met elkaar zouden moeten doorbrengen, om de relatie zo gezond mogelijk te houden. Op deze vraag valt geen eenduidig antwoord te geven. Elke relatie is anders omdat elk mens anders is. Er zijn mensen die een uitstekende relatie hebben, maar desondanks alleen op vakantie gaan. Deze mensen hebben dan gewoon even de behoefte om op zichzelf te zijn, zonder dat dit iets zegt over de band met hun partner. Ze trekken er een paar weken op uit, keren terug en gaan weer gewoon verder met het dagelijks leven. Hetzelfde geldt ook voor het doorbrengen van de nacht. Sommige stellen slapen elke nacht samen in hetzelfde bed, dicht tegen elkaar aan, terwijl anderen elk een eigen slaapkamer hebben, zodat ze elke dag opnieuw weer kunnen kiezen of ze samen willen slapen of apart. Feit is dat elk mens zo nu en dan wat ruimte nodig heeft om op zijn gemak te kunnen nadenken, dingen solo te kunnen ondernemen of gewoon even tot rust te komen.

3 sep. 2016 23:08:17 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Op internet wordt massaal gehandeld in illegale medicijnen. Honderden louche bedrijven brengen pillen op de markt waarvan de samenstelling meestal niet geheel duidelijk is. Vooral de erectiepil viagra is in veel nepvarianten te verkrijgen. Wie ervoor kiest om dergelijke pillen in te kopen en te gebruiken, stelt zich daarmee mogelijk bloot aan ernstige gezondheidsrisico's. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt dat ook in ons land heel wat illegale erectiepillen hun weg vinden naar de klanten.

Uit rioolwater kun je heel wat gegevens halen over de gewoonten van de bevolking. Onze uitwerpselen komen immers in het riool terecht en daarmee ook de afvalstoffen die ons lichaam uitstoot. Door monsters te nemen van het rioolwater en de samenstelling ervan te onderzoeken, kun je dus conclusies trekken over bijvoorbeeld het drugs- en medicijngebruik van de mensen die in dat gebied wonen. Zo werd eerder al het drugsgebruik in diverse gemeenten in kaart gebracht door het rioolwater te analyseren. Deskundigen stellen dat dit een betrouwbaarder beeld oplevert dan een enquête. Het rioolwater liegt niet en de analyse geeft dus feilloos aan of bepaalde drugs wel of niet gebruikt zijn in een gemeente. Het RIVM heeft de samenstelling van het rioolwater in drie grote steden onderzocht. Het gaat om Amsterdam, Utrecht en Eindhoven, overal werden concentraties van stoffen gevonden die te boek staan als afbraakproducten van sildenafil, de werkzame stof in erectiepillen. Met de gevonden waarden is men aan het rekenen geslagen. De conclusie luidt dat waarschijnlijk zeven van de tien erectiepillen in ons land worden verkregen via de illegale markt.

Het RIVM deed het onderzoek in het kader van een grootschalig project, waarbij de ernst en omvang van de handel in illegale geneesmiddelen in kaart wordt gebracht. Dat is noodzakelijk, om te kunnen vaststellen in hoeverre we ons blootstellen aan gezondheidsrisico's. Die risico's zijn tamelijk groot, aangezien men bij illegaal verhandelde pillen geen enkele controle kan uitoefenen op de samenstelling ervan. Ongetwijfeld zullen er bedrijven tussen zitten die het niet zo nauw nemen met de regels en voor wie geld verdienen het hoogste belang is. Door erectiepillen te slikken zonder dat er sprake is van enig medisch toezicht, kan iemand behoorlijk in de problemen komen. Wanneer iemand bijvoorbeeld een hart- of vaatziekte heeft en op eigen houtje besluit om een erectiepil in te nemen, zou dat zelfs een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken. Bovendien zijn er wellicht mensen die het gebruik van een erectiepil combineren met het innemen van alcohol of drugs. Daardoor kan een gevaarlijke cocktail van stoffen in ons lichaam ontstaan, met allerlei vervelende bijwerkingen tot gevolg. Let er bij de aanschaf van erectiepillen goed op of ze op legale wijze verkocht worden en raadpleeg een arts.

2 sep. 2016 23:07:08 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Voor het merendeel van de lezers zal de titel van dit artikel de wenkbrauwen doen fronsen. Geloof het of niet, maar er zijn heel wat mensen die het echt doen. Terwijl ze seks hebben, checken ze even snel een mailtje of een bericht op de sociale media. Het lijkt erop dat de smartphone voor sommige mensen zo onmisbaar is, dat ze er - letterlijk - mee naar bed gaan. Zo krijgt de term 'telefoonseks' opeens een heel andere betekenis.

Op basis van enquêtes is gebleken dat ongeveer twaalf procent van alle Nederlanders zich schuldig maakt aan dit fenomeen. Wie zich realiseert dat pakweg twintig jaar geleden nog niemand een mobiele telefoon had, zal tot de conclusie komen dat dit hoogstandje van hedendaagse techniek echt radicaal veranderd heeft. Misschien wel meer dan we zouden willen, als het zelfs onze geslachtsdriften al beïnvloedt. Het rinkelen van de telefoon was vroeger vaak al aanleiding tot een schuldgevoel, wanneer dat verschijnsel zich voordeed tijdens de seks. Velen zullen de schouders hebben opgehaald, de telefoon hebben laten rinkelen en vrolijk verder gegaan zijn met het beminnen van hun geliefde. Toch bekruipt je dan altijd de onplezierige gedachte dat het best wel eens een belangrijk telefoontje zou kunnen zijn geweest. Wat ook een rol speelt, is dat je altijd iemand teleur moet stellen. Neem je de telefoon aan, dan zal dat de nodige vraagtekens oproepen bij je partner, terwijl de beller teleurgesteld wordt als je niet opneemt. Wat een dilemma...! Veel mensen losten dat in het verleden op door de stekker van de telefoon eruit te trekken. Zo werden ze in elk geval niet gestoord tijdens het minnespel. Wie zet tegenwoordig zijn smartphone uit als zich een vrijpartij aandient...?

Misschien zou het beter zijn om dat inderdaad te doen. Immers, wanneer mensen een zakelijke bespreking in gaan, doen ze dat vaak wel...! Waarom dan niet ook tijdens de seks...? Jongeren spannen helemaal de kroon, maar liefst twintig procent van de mensen tussen 18 en 24 jaar geeft aan het mobieltje erbij te pakken terwijl ze aan het vrijen zijn. Het geeft te denken over de kwaliteit van hun liefdesleven. De smartphone mag bij veel mensen sowieso niet verder dan anderhalve meter van ze verwijderd liggen, zodat het apparaatje altijd binnen handbereik is. Waar veel anderen zich er werkelijk niets bij kunnen voorstellen, zien jongeren kennelijk voldoende aanleiding om van alles met hun mobieltjes te doen terwijl ze aan het seksen zijn. Een andere geliefde plaats voor mensen om hun smartphone te gebruiken is overigens het toilet. Maar liefst 22 procent van de vrouwen schijnt met het ding in de weer te zijn gedurende de - relatief korte - tijd op het kleinste kamertje. Andere opvallende plaatsen voor het gebruiken van de smartphone die regelmatig bij enquêtes worden genoemd, zijn de kerk, de bioscoop en zelfs onder de douche. Helaas wordt, ondanks torenhoge boetes, ook nog steeds te vaak gebruik gemaakt van de smartphone tijdens het auto rijden.

31 aug. 2016 23:03:58 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Sinds de komst van het internet is pornografie voor iedereen massaal beschikbaar. Miljoenen filmpjes waarin expliciet seksuele handelingen worden verricht, zijn gratis via allerlei websites te bekijken. Wat een verschil met vroeger, toen er in de regel betaald moest worden om dergelijke beelden te zien, die bovendien niet zo massaal beschikbaar waren als nu. Het heimelijk onder het bed bewaren van een tijdschrift met pikante foto's en het verstoppen van een videoband met prikkelende beelden is voorbij. Wat we er echter voor teruggekregen hebben is een veel groter probleem. Mannen kampen steeds vaker met erectieproblemen door een overdaad aan porno.

Het was de Britse seksuologe Angela Gregory opgevallen dat er de laatste jaren steeds meer jonge mannen in haar praktijk kwamen om hun erectieproblemen met haar te bespreken. De mannen werden veelal doorverwezen door de huisarts, nadat die eerst andere lichamelijke aandoeningen als veroorzaker van de klachten had uitgesloten. Dit gegeven zette de therapeute aan het denken. Hoe zou het toch komen dat erectieproblemen, aanvankelijk een klacht waar vooral oudere mannen mee kampten, nu al op veel jongere leeftijd een rol spelen...? Ze vond het antwoord in de enorme hoeveelheid pornografisch materiaal die tegenwoordig beschikbaar is en in het feit dat mannen die pornografische beelden op grote schaal bekijken terwijl ze masturberen. Er kan daardoor gemakkelijk een seksverslaving ontstaan, die zijn effect heeft op de algehele gezondheid van de man. Het erectieprobleem, dat ze vervolgens ervaren wanneer ze zelf seks willen hebben, kan hiervan een direct gevolg zijn. Hoe vaak kijk je naar porno...? Hoe vaak masturbeer je en hoeveel tijd ben je daarmee bezig...? Dit zijn tegenwoordig de standaard vragen die Angela Gregory als eerste aan haar cliënten stelt. In veel gevallen zijn de antwoorden eensluidend. De mannen die erectieproblemen ervaren, hebben die vaak te danken aan hun masturbeersessies. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat masturberen niet slecht is, het zou zelfs een positief effect op de gezondheid hebben. Op zich is dat ook wel zo, maar zoals bij alles geldt hier dat overdaad schaadt.

Niet alleen erectieproblemen, maar ook depressies, slaapproblemen en andere lichamelijke ongemakken kunnen hun oorzaak vinden bij een overmatige consumptie van pornografie. De vraag is natuurlijk wat precies wordt bedoeld met overmatige consumptie. Wanneer kijk je te veel naar porno...? Als je dit meerdere malen per week doet en er sprake is van langdurig masturberen, dan begeef je je in de gevarenzone. De stof dopamine speelt bij dit alles een belangrijke rol. Dit is een prikkelende neurotransmitter die geproduceerd wordt in de hersenen. Dopamine heeft een functie in het belonen van je gedrag. Het wordt door de hersenen afgegeven wanneer je dingen doet die beloond moeten worden, zoals sporten, eten, seks hebben of verliefd zijn. Wanneer mannen voortdurend aan het masturberen zijn, raakt de voorraad dopamine snel uitgeput. Bovendien worden de dopaminereceptoren daardoor ongevoelig, met als gevolg dat een erectie geen vanzelfsprekendheid meer is. Wil je dit vervolgens oplossen door het innemen van een erectiepil, dan zal dat weinig effect hebben. Immers, het probleem zit niet in de bloedtoevoer naar de penis, maar in het proces dat zich voltrekt in de hersenen. Mannen die zichzelf in dit beeld herkennen, zouden er verstandig aan doen om enige tijd geen porno meer te consumeren en het masturberen te beperken tot hooguit eens in de week. Het zal wellicht even duren voordat de zaak zich geheel hersteld heeft, maar de kans is groot dat ze door deze eenvoudige maatregel een veel beter seksleven kunnen ontwikkelen. Twijfel je, bespreek de situatie dan met je huisarts.

27 aug. 2016 20:56:53 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

De meeste mannen blijken vaker seks te willen dan ze nu hebben. Voor de meeste vrouwen geldt precies hetzelfde. Je zou zeggen dat het dan eenvoudig op te lossen is. Niet over praten, maar gewoon doen. Toch blijkt er nog heel wat bij te komen kijken om de daad, letterlijk, bij het woord te voegen. Want hoewel de meesten niet ontevreden zijn over hun seksleven, blijkt het toch wel wat vaker te mogen gebeuren. Wat houdt ons dan tegen...?

De wens om vaker seks te hebben hangt samen met verlangen. De vraag is daarbij natuurlijk wat dat verlangen dan precies is. Van mensen boven de 65 jaar is bekend dat ze gemiddeld twee keer in de maand seks hebben. Let wel, we spreken hier over gemiddelde waarden, dus wellicht ziet de situatie bij jou thuis er heel anders uit. De frequentie van twee keer per maand ligt beduidend lager dan die van jongeren, die gemiddeld op vijf keer per maand uitkomen. Hieraan kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Mensen die al wat langer bij elkaar zijn, krijgen vaak te maken met het begrip 'sleur' en weten elkaar soms in de slaapkamer niet zo heel erg meer te boeien. Het is een kunst om elkaar ook na vele jaren nog te blijven opwinden. Daarnaast spelen de dagelijks bezigheden ook een rol. We zijn gewend ons leven zo vol mogelijk te proppen met allerlei bezigheden, waardoor we soms simpelweg te moe zijn om seks te hebben. Als het dan aankomt op die ene dag in het weekeinde waarop het kan, is het vaak te nadrukkelijk gepland en dat neemt een deel van de spanning weg. Vaak zie je in dergelijke situaties dat verandering van omgeving (vakantie) en een ander tijdschema al veel kunnen doen om de zin in seks aan te wakkeren. Ook de hormoonhuishouding speelt natuurlijk een belangrijke rol. Jongeren produceren veel geslachtshormonen en daardoor worden de seksdriften flink aangewakkerd. Dat is ook logisch, want zij zijn nog in staat om voor nageslacht te zorgen en vanuit biologisch oogpunt wordt dat natuurlijk op alle manieren gestimuleerd.

Het hebben van seks is een gezonde bezigheid, het komt ons lichaam op vele manieren ten goede. Er wordt wel gesteld dat een stevige vrijpartij gelijk staat aan intensief sporten, maar dat is natuurlijk slechts voor een deel waar. Immers, als we maar eens in de week (of minder) zo'n heftige portie seks hebben, dan is de hoeveelheid beweging die we erdoor krijgen wel heel karig. Zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat een gemiddelde vrijpartij slechts zeven minuten duurt, zoals blijkt uit een Amerikaans onderzoek, stelt het allemaal niet zo veel voor. Opvallend is overigens dat vrouwen in de leeftijd van 16 tot 24 jaar gemiddeld vaker seks hebben dan mannen van dezelfde leeftijd. Dit is de enige leeftijdscategorie waarvoor dat geldt, in alle andere gevallen hebben de mannen vaker seks dan de vrouwen. Tot en met de leeftijdsgroep van 45 tot 54 jaar blijft het maandgemiddelde nog rond de vier schommelen, daarna neemt het snel af. Vrouwen boven de 65 jaar halen amper anderhalf keer per maand als gemiddelde. En het mag dan zo zijn dat zowel mannen als vrouwen meer seks willen dan ze nu hebben, wanneer dat ook daadwerkelijk gebeurt, blijkt het niet te leiden tot een gelukkiger (seks)leven. In Amerika hebben ze de proef op de som genomen en een groep heteroseksuele stellen verdeeld in twee groepen. De ene groep deed alles zoals gebruikelijk, de andere groep verdubbelde het aantal keren dat ze seks hadden. De conclusie van dat onderzoek was dat de mensen die vaker seks hadden minder genoten van de seks, er minder zin in hadden en zich over het algemeen minder gelukkig voelden.

24 aug. 2016 20:53:11 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Ben je al een tijdje op zoek naar 'de ware'  maar bleef je zoektocht tot nu toe zonder succes...? Er zijn heel wat mogelijkheden om een potentiële partner te vinden. Je kunt jezelf aanmelden bij een datingsite of contacten leggen via sociale media, maar uiteindelijk komt het aan op de indruk die je bij je potentiële partner achterlaat tijdens de eerste persoonlijke kennismaking. Maar of je nu iemand tegen komt op basis van een afspraak, of zomaar spontaan, met een beetje wetenschap kom je wellicht een heel stuk verder...!

Er is namelijk in de loop der jaren heel wat onderzoek verricht naar de wijze waarop mensen op elkaar reageren. Wanneer nemen je kansen op belangstelling van de andere partij toe en wanneer nemen die kansen juist af...? Het zal je wellicht verbazen hoe simpel het soms allemaal is. Neem nu bijvoorbeeld de lichaamsgeur van de man. Als mannen zichzelf dagelijks goed verzorgen, door te douchen, een goede deodorant op te spuiten, enzovoort... Dan lijken ze goed bezig te zijn en menen ze dat hun kansen op succes bij de vrouwen toenemen. Echter, niet in alle gevallen gaat die vlieger op. Vrouwen zouden volgens Amerikaanse onderzoekers met name rond de eisprong hun voorkeur laten uitgaan naar mannen bij wie de natuurlijke lichaamsgeur domineert. Dat heeft iets met het mannelijk hormoon testosteron te maken, dat vrouwen er kennelijk op attent maakt dat ze met een 'echte man' te maken hebben. In het kader van de voortplanting is dat natuurlijk goed om te weten, daarom heeft de natuur hier zo zijn eigen mechanisme voor bedacht. Als man moet je dit natuurlijk ook weer niet overdrijven, door wekenlang geen deodorant aan te raken. Een dag of twee, drie zonder... Precies op het juiste moment... Dat zou er zomaar eens voor kunnen zorgen dat ze als een blok voor je valt. Uit een ander Amerikaans onderzoek is al eens duidelijk geworden dat vrouwen kennelijk een voorkeur hebben voor mysterieuze mannen. De vrouwen werden voor dit onderzoek in drie groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de vrouwen te horen dat de mannen hun profiel op Facebook positief hadden beoordeeld, in de tweede groep werd aan de vrouwen verteld dat de mannen neutraal waren geweest over hun profiel en de vrouwen in de derde groep kregen helemaal geen informatie over de mening die de mannen over ze hadden. Wat bleek...? De vrouwen in de derde groep bleken de mannen een veel hoog cijfer te geven aan de vrouwen in de andere twee groepen...!

Met de bovenstaande informatie kunnen mannen hun voordeel doen, maar ook voor vrouwen valt er winst te behalen op de relatiemarkt wat wetenschap toe te passen. Al langere tijd bestond het vermoeden dat vrouwen die zich opstellen als een lastige prooi, door mannen juist eerder begeerd worden. Canadees onderzoek lijkt deze theorie te bevestigen. Het werkt overigens alleen maar als de man vanuit zichzelf al interesse heeft voor de vrouw. Als het gaat om een 'gedwongen ontmoeting', zoals je die bijvoorbeeld tijdens een speeddate hebt, gaat het trucje niet op. Wanneer de vrouw op dat moment de indruk wekt dat ze geen belangstelling heeft, wordt ze al snel als minder sympathiek beschouwd. Doet ze echter ongeïnteresseerd op het moment dat hij haar erg ziet zitten, dan wordt ze zo mogelijk nog interessanter voor hem. Uiteindelijk zal ze echter toch op een andere tactiek moeten overgaan, om hem definitief aan de haak te kunnen slaan. Een andere tip die vrouwen wellicht goed kunnen gebruiken is het feit dat mannen vallen op vrouwen die zorgzaam zijn. Dit is een gegeven dat we hebben overgehouden aan de oerman, die op jacht ging om eten te vinden, terwijl zijn vrouw de kinderen moest verzorgen. Lange tijd hebben wij nog zo geleefd, de laatste decennia zie je steeds meer dat mannen en vrouwen de zorgtaken meer evenredig verdelen. Maar in de genen zit nog steeds dat traditionele rolmodel, waarbij de man het waardeert als de vrouw zorgzaam is. Dus dames, fatsoeneer de kleding van een man als daar aanleiding toe is, veeg eens een mondhoek schoon als je daar wat etensresten aantreft of pluk wat pluisjes van zijn colbertje weg. De kans is groot dat hij je daardoor onweerstaanbaar gaat vinden. Hierbij geldt dat het al door kleine dingetjes kan gebeuren, het is dus echt niet nodig om hem direct de indruk te geven dat je de rol van zijn moeder bent gaan overnemen.

Dan is er ook nog een tip waar beide seksen iets aan hebben. Probeer elkaar zo lang mogelijk in de ogen te kijken...! Je hebt dan natuurlijk wel de medewerking van de andere partij nodig, want als die het oogcontact juist ontwijkt, dan lukt het niet. Maar ook hier ligt weer een wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag. Indien je er in slaagt om twee minuten lang iemand direct in de ogen te kijken, is de zaak eigenlijk al geregeld. Volgens wetenschappers kunnen er op die manier gevoelens van liefde ontstaan zonder dat je de andere persoon verder kent. Je ziet elkaar voor het eerst, je kijkt elkaar twee minuten lang aan en je bent verkocht. Daar komt het in feite wel op neer. Dit onderzoek is al wat ouder, het werd meer dan 25 jaar geleden uitgevoerd in de Amerikaanse staat Massachusetts. Voor het onderzoek werd aan groepen studenten gevraagd om tegenover iemand van het andere geslacht te gaan zitten en diegene tenminste twee minuten zonder onderbreking aan te kijken. Dat leverde als effect op dat de studenten echt verliefd leken te worden op de persoon tegenover wie ze hadden plaatsgenomen. Ze lieten na afloop blijken interesse voor die persoon te hebben gekregen, ze spraken daarbij onder meer van een grote aantrekkingskracht en intense gevoelens van liefde. Wanneer iemand op intense wijze naar iemand anders kijkt, vergroten de pupillen van de ogen zich. Dit wordt gezien als een teken van verliefdheid en van verlangen. Als twee mensen verliefd op elkaar zijn, zoeken hun ogen elkaar steeds op. Op het moment dat iemand zijn of haar geliefde ziet, geeft dat een fijn gevoel. Dat komt doordat op dat moment een stof vrijkomt in het lichaam die het verliefdheidsgevoel verder aanwakkert. Elkaar diep in de ogen kijken wordt ook gekoppeld aan een verlangen hebben naar elkaar.

21 aug. 2016 22:55:26 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Door velen wordt verondersteld dat jongeren tegenwoordig vaker seks hebben dan hun ouders en grootouders vroeger hadden. Dankzij de moderne communicatiemiddelen is het leggen van nieuwe contacten veel eenvoudiger geworden, zo meent men vaak. Dat zou dan ook leiden tot meer seksuele contacten. In Amerika is deze aanname onderuit gehaald door de resultaten van een grootschalig onderzoek. Daaruit blijkt namelijk dat jongeren tegenwoordig veel minder vaak seks hebben. Hoewel ze er volop mogelijkheid toe hebben, blijken ze er juist minder gebruik van te maken dan hun voorouders.

Aan meer dan 25.000 mensen werd de vraag gesteld hoe vaak ze seks hebben gehad tussen het 18e en 24e levensjaar. Daarbij moest ook worden aangegeven hoeveel verschillende sekspartners ze gedurende die periode hadden. Deze cijfers werden vergeleken met de gegevens die al bekend waren van mensen uit vorige generaties. Vanaf de jaren '20 tot en met de jaren '70, de ouders en grootouders dus van de huidige bevolking, zijn die gegevens erbij gehaald. Een opvallende conclusie was dat bij de huidige jongeren de kans twee keer zo groot is dat ze helemaal geen seks hebben van hun 18e tot hun 24e jaar. Hebben ze wel seks, dan is dat minder vaak dan hun voorouders het deden. Een mogelijke verklaring voor dit verschijnsel is dat jongeren nu iets langer bij hun ouders blijven wonen dan destijds het geval was. Veel jongeren rommelen kennelijk liever niet teveel met vriendjes en vriendinnetjes als hun ouders in de buurt zijn. De onderzoekers wijzen ook op het feit dat jongeren van nu weliswaar de mogelijkheden om contacten te leggen binnen handbereik hebben, maar tegelijk ook een overdaad aan pornografisch materiaal op het internet kunnen vinden om de lusten te bevredigen. Dit zou ook een rol kunnen spelen. Kennelijk vermaken de jongeren van nu zich uitstekend met hun sociale media, terwijl de echte sociale contacten en de uitvloeiselen daarvan hierdoor naar de achtergrond verdwijnen.

Een andere verklaring schuilt mogelijk in het feit dat jongeren tegenwoordig steeds vaker grijpen naar antidepressiva of stimulerende geneesmiddelen. Dergelijke pilletjes hebben vaak een negatief effect op het libido. De onderzoekers keken ook naar de verschillen bij mannen en vrouwen, daaruit bleek dat de afname bij beide seksen zichtbaar is. De daling van de seksuele activiteit is bij mannen echter sterker, maar over het algemeen werd altijd al gesteld dat mannen vaker seksueel actief waren dan vrouwen. Wellicht zijn die verschillen door de hier beschreven afnamen nu iets minder groot geworden. En voor wie nu denkt dat dit wellicht een typisch Amerikaanse trend is, die in Europa wel eens heel anders uit zou kunnen vallen, daarvan lijkt geen sprake te zijn. Een aantal jaren geleden werd in Duitsland al eens onderzoek gehouden naar de seksuele escapades van de jongeren aldaar. Toen werd geconstateerd dat ook de Duitse tieners minder seks hebben dan voorheen. Dat onderzoek richtte zich overigens op een jongere leeftijdsgroep, er werd vooral gekeken naar de bedavonturen van tieners. Daarbij werd bijvoorbeeld een forse daling waargenomen van het aantal 14-jarigen dat al een seks gehad had, ten opzichte van vijf jaar eerder. Voor het Duitse onderzoek werden destijds ongeveer 3.500 jongeren ondervraagd.

15 aug. 2016 15:21:28 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie

Problemen op het gebied van seksualiteit worden over het algemeen vooral geassocieerd met mensen op hogere leeftijd. Dat ook jongeren veel last hebben van allerlei problemen tijdens de seks, daar wordt eigenlijk niet of nauwelijks bij stilgestaan. Het lijkt erop dat hiervoor meer aandacht zal moeten komen, want Brits onderzoek leert ons dat er juist vrij vaak sprake is van seksproblemen onder jongeren. Erectieproblemen, pijn tijdens het vrijen, geen orgasme kunnen krijgen, de lijst met klachten is aanzienlijk. Maar liefst 1 op de 3 Britse jongeren geeft aan seksproblemen te hebben.

In het onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health, is de term 'seksproblemen' gekoppeld aan een periode van drie maanden. Alleen wanneer de jongeren gedurende minimaal deze periode bepaalde problemen hadden, werd dit voor het onderzoeksresultaat als probleem meegewogen. Het onderzoek, uitgevoerd door de National Survey of Sexual Attitudes, richtte zich op seksueel actieve Britten van 16 tot 21 jaar, er werden in totaal 1875 mannen en vrouwen ondervraagd. Opvallend is het grote verschil tussen mannen en vrouwen in dit onderzoek, van de mannen geeft 33,8 procent aan problemen met seks te ervaren, bij de vrouwen is dit maar liefst 44,4 procent. De klachten zijn uiteenlopend van aard, maar het niet kunnen bereiken van een orgasme wordt veel genoemd. Bij de mannen heeft 8,3 procent hier moeite mee, bij de vrouwen is dat met 21,3 procent zelfs het grootste probleem. De mannen hebben vooral last van een vroegtijdige zaadlozing (13,2 procent) en op de derde plaats staat bij hen het niet kunnen krijgen van een erectie.

Vrouwen klagen verder over het niet voldoende kunnen genieten van seks (9,8 procent) en over pijn tijdens het vrijen (9 procent). Alle cijfers zijn gebaseerd op het gegeven dat er in het afgelopen jaar gedurende tenminste drie maanden achtereen sprake moest zijn geweest van het betreffende probleem. De cijfers wijken niet veel af van die uit een eerder onderzoek, dat werd gehouden onder een veel bredere bevolkingsgroep. Waar nu alleen de jongeren van 16 tot en met 21 werden ondervraagd, werd destijds gekeken naar de seksuele problemen van alle Britten tussen de 16 en 74 jaar oud. Dat er nauwelijks verschil is in de resultaten van de beide onderzoeken, toont aan dat het hebben van seksuele problemen kennelijk niet veel met leeftijd te maken heeft. Het laat ook zien dat instanties zich meer zouden moeten richten op jongeren, dan ze nu doen. Gevreesd wordt dat anders een situatie ontstaat waarbij het gebrek aan kennis, in combinatie met angst of schaamte voor het onderwerp, bij zal dragen aan een levenslang ongenoegen over seks. Dat kan tevens zijn weerslag hebben op relaties.

10 aug. 2016 15:09:58 door Raimond Bos Seksualiteit en relatie
Van hoog naar laag sorteren

Artikelen 1 tot 10 van 25 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3