Kijk niet zo boos...! Een opmerking die sommige mensen regelmatig horen, terwijl ze zich van geen kwaad bewust zijn. De een heeft nu eenmaal een wat serieuzere blik dan de ander. Lachen is een bezigheid die inspanning van de spieren vereist en de boog is nu eenmaal niet de gehele dag gespannen. De neutrale gelaatsuitdrukkingen van mensen variëren nogal en worden vaak onterecht voor een boze of norse blik aangezien. Toch kan het geen kwaad om de lachspieren eens wat vaker aan te spannen, want door te lachen, gaan anderen vaak vanzelf ook lachen...!

De legendarische jazztrompettist en -zanger Louis Armstrong zong het in de vorige eeuw al: "When you're smiling, the whole world is smiling with you". Dat dit geen loze uitspraak is, maar een bewezen feit, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat nadien werd gehouden. Je zou kunnen stellen dat een lach besmettelijk is, want als iemand naar je glimlacht, heb je zelf ook de neiging om te gaan glimlachen. Dat geldt trouwens niet alleen voor lachen, maar ook voor andere emoties. Als iemand boos kijkt of heel zorgelijk, is de kans groot dat je die emotie zelf ook overneemt op het moment dat je diegene aankijkt. Dat komt door een automatisch proces dat zich in de hersenen voltrekt zonder dat je het merkt. Dit proces wordt sensomotorische simulatie genoemd. Vrij vertaald komt het erop neer dat je de motoriek in iemands gelaat kopieert op het moment dat je die waarneemt. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat je zelf een klein beetje ervaart hoe de andere persoon zich op dat moment voelt. Dat maakt het gemakkelijker om, naar die persoon toe, op de juiste manier te kunnen reageren. Het effect kan tamelijk groot zijn. Wanneer iemand in je nabijheid iets fantastisch is overkomen, ervaar je dat zelf ook een beetje en kun jij je daardoor zelf ook meteen een stuk beter gaan voelen, alleen maar door naar diegene te kijken.

Het verdient aanbeveling om zelf ook regelmatig te lachen. Niet voor niets wordt vaak gesteld: "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd." Goed, het vereist wel enige inspanning, want je hebt er twintig spieren voor nodig om een lach op je gezicht te toveren, maar het is de moeite waard. Deze relatief eenvoudige inspanning zorgt er namelijk voor dat je hersenen het signaal krijgen van een geluksgevoel. Mensen die zich gelukkig voelen, maken de hormonen oxytine, endorfine en serotonine aan. Die hormonen hebben een positief effect op ons algemene welzijn. Moet er dan ook echt een reden zijn om te lachen...? Met andere woorden, moet je echt gelukkig zijn om je gelukkig te voelen...? Nee, dat blijkt niet echt noodzakelijk te zijn. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld ons hart- en ademhalingsritme al wordt beïnvloed wanneer we emoties nabootsen. Niet voor niets zijn er in de loop der jaren heel wat mensen verschenen bij lachsessies. Wanneer je geforceerd gaat lachen, voltrekt zich in de hersenen een vergelijkbaar proces. Een bijkomend voordeel is dat lachen er voor zorgt dat je er aantrekkelijker uitziet. Niet voor niets wordt door fotografen vaak gevraagd om even te lachen, want wie lacht, oogt gelukkiger, straalt meer zelfvertrouwen uit en blijkt ook uiteindelijk succesvoller te zijn, bijvoorbeeld in zaken.