Onze hersenen besturen ons hele lichaam. Bepaalde processen gaan vanzelf, zonder dat we het ons bewust zijn. Ademen is daar een goed voorbeeld van. We ademen, zonder dat we er over nadenken. Toch wordt ook dit proces nauwlettend door de hersenen bewaakt. Daarom gaan we vanzelf sneller ademen wanneer we intensief bewegen. Een proces als lopen werkt ook ongeveer zo. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat onze hersenen denken aan de beweging die onze benen moeten maken, waarna die beweging in gang wordt gezet.

Het signaal dat de hersenen afgeven aan de benen, om in beweging te komen, is een soort elektrische impuls. Wanneer je in staat bent om die impuls met behulp van apparatuur te detecteren, biedt dat interessante mogelijkheden. Met die basisgedachte zijn overal ter wereld wetenschappers aan het werk gegaan. Het leidde al tot zeer veelbelovende resultaten. Zo blijkt het bijvoorbeeld nu al mogelijk te zijn om een beenprothese door middel van je gedachten te besturen. Iemand die, bijvoorbeeld ten gevolge van een ongeval, een been moet missen, krijgt in veel gevallen een beenprothese. Geavanceerde technologie, gebaseerd op het bovenstaande principe, maakt het nu mogelijk om die beenprothese zelf te kunnen bedienen met je gedachten. En geloof het of niet, maar dit kan zelfs tot stand komen in de vorm van een onbewust proces. Hiertoe wordt een hersensensor geplaatst in het spierweefsel op de plek waar de prothese aansluit. Wanneer de hersenen een signaal doorgeven aan de spieren, komt dat bij deze sensor terecht, die het doorgeeft aan de prothese. Die zet zich vervolgens in beweging. Het klinkt allemaal logisch, maar het is natuurlijk enorm knap dat dit nu mogelijk is.

Het aansturen van protheses met je gedachten is een enorme stap in de ontwikkeling van de medische zorg, maar hier blijft het niet bij. Wanneer deze technologie eenmaal uitgerold wordt, is de volgende stap dat de wetenschappers ons ook weer dingen willen kunnen laten voelen met een prothese. Het voelen van dingen is natuurlijk ook gebaseerd op het verzenden van impulsen en dit zou het dus mogelijk moeten maken om op die manier ons zenuwstelsel ook te herstellen wanneer dat schade heeft opgelopen. Maar iets bedienen met behulp van je gedachten kan ook voor heel andere toepassingen worden gebruikt. Momenteel bedienen we onze smartphone nog door het scherm aan te raken op de plaatsen waar de toetsen worden getoond. In de toekomst is dat waarschijnlijk niet meer nodig en kunnen we iemand bellen door simpelweg aan die handeling te denken. Met deze techniek wordt volop geëxperimenteerd, onder meer door Google. De veelbesproken Google Glass is een soort hoofdband, die uitgerust is met een biosensor. Het apparaat meet de elektronische activiteit in de buurt van de schedel en kan op basis daarvan de impulsen omzetten in acties.