We zijn allemaal wel eens in gedachten verzonken. Terwijl iemand tegen je praat, denk je intussen aan iets heel anders en volg je niet wat er wordt gezegd. Zolang dat niet te vaak gebeurt, is er niets aan de hand. Maar wanneer je zeer frequent afwezig bent, of in gedachten afdwaalt door zogenoemd afdwalend associëren, dan kan er ook sprake zijn van een stoornis in de hersenen. Mogelijk ben je een beelddenker, maar het kan ook zijn dat er sprake is van ADD (Attention Deficit Disorder).

Stel, je hoort een nieuwsbericht op de radio. Je herinnert je dat je over hetzelfde onderwerp vanochtend iets in de krant hebt gelezen. De krant...? Oh ja, dat is waar ook. Je zou het oud papier vandaag nog wegbrengen. Dat kan meteen wel even als je straks naar de supermarkt gaat. De supermarkt...? Hmm, vooral niet vergeten om dan andijvie mee te nemen. Andijvie...? Ha, daar is je buurman ook zo dol op. Hoe zou zijn vakantie verlopen...? De vakantie van je buurman heeft helemaal niets te maken met het nieuwsbericht op de radio, maar voor jou is het op dat moment heel logisch dat je aan die vakantie denkt. Afdwalend associëren kan lastig zijn, omdat je vaak niet meer weet hoe je op een bepaalde gedachte kwam en vooral niet meer weet waar je het eigenlijk over had. Er zijn mensen die een verhaal willen vertellen, halverwege een zin stoppen om een element van dat verhaal nader toe te lichten en vervolgens al pratend zo ver afdwalen dat ze niet meer weten waarom ze het verhaal eigenlijk waren begonnen. Onze hersenen slaan enorm veel informatie op. Ook als je geen studiebol bent, bevat je brein heel veel feiten, die je in zeer hoog tempo kunt reproduceren. Zie het maar al een enorme database met allemaal gegevens, die je in de loop der jaren verzameld hebt. Zo ken je bijvoorbeeld een aantal telefoonnummers en adressen van vrienden en bekenden uit je hoofd, maar je weet ook wat voor werk ze doen, welke hobby's ze hebben, welke drankjes ze graag nuttigen en waar ze zijn geweest op vakantie. Dagelijks wordt er een enorme lading nieuwe feiten over je uitgestort via de media, maar ook door te praten met de mensen in je omgeving. Een deel van die informatie sla je op en kun je op een later moment oproepen.

Wanneer je last heb van ADD, is er sprake van een stoornis die ervoor zorgt dat je niet of minder goed in staat bent om je aandacht op iets te richten. Je dwaalt in gedachten steeds af, er ontstaat dan een soort onoplettendheid. Niet iedereen die met ADD wordt gediagnosticeerd, heeft dezelfde symptomen, maar in veel gevallen is er sprake van concentratieproblemen en hebben mensen met ADD moeite om dingen goed te plannen of organiseren. Ze zijn niet zo goed in staat om hoofdzaken en bijzaken van elkaar te onderscheiden en ze komen vrijwel altijd te laat op afspraken omdat ze niet goed in staat zijn om de tijd juist in te schatten. Ook zijn mensen met ADD vaak vergeetachtig in algemene zin en raken ze gemakkelijk allerlei voorwerpen kwijt omdat ze niet meer weten waar ze die opgeborgen hebben. Ook hebben ze vaak moeite met het beginnen aan een nieuw karwei (uitstelgedrag) en zijn ze niet zo goed in het afmaken van een project. Mensen met ADD zijn vaak rusteloos en doen veel dingen tegelijk. Het onderhouden van een relatie valt ze vaak zwaar en ook slaapproblemen kunnen zich voordoen. Tegelijk zijn ze wel heel visueel ingesteld. Ze kunnen snel associëren en zijn ze vaak goed in staat om problemen te analyseren en oplossen. Ook humor is de meeste ADD'ers niet vreemd. Iemand die ADD heeft, zal daar altijd mee te maken hebben. Het komt niet af en toe opzetten, het is er constant, 7 dagen per week en 24 uur per dag. Voor anderen valt het niet op dat iemand ADD heeft, zelf is iemand zich er meestal wel van bewust. Naarmate de leeftijd vordert, lukt het steeds beter om de hierboven genoemde kenmerken te verbergen.