Door de jaren heen is de gemiddelde levensverwachting van de mens steeds verder gestegen. Anders gezegd, we worden allemaal steeds ouder. Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat we tegenwoordig gemiddeld zo'n vijf jaar langer leven dan pakweg zestig jaar geleden. Daarmee stijgt ook de kans om de honderdjarige leeftijd te bereiken.
In ons land leven ruim 2200 mensen die honderd jaar of ouder zijn. Dat is een heel verschil met 1965, toen kwam het aantal honderdjarigen niet boven de 100 personen. Verwacht wordt dat over tien jaar het aantal personen, dat honderd jaar of ouder is, gestegen is tot rond de 4500. Toch is Nederland bepaald geen koploper in hoge leeftijden. Griekenland en Italië kennen een veel hoger aantal hoogbejaarden. Ter vergelijking, in ons land ligt het cijfer van inwoners die honderd jaar of ouder zijn tussen de 100 en 150 per miljoen inwoners, in Griekenland ligt dat op bijna 350 per miljoen. Verder valt op dat in ons land de vrouwen sterk in de meerderheid zijn voor wat betreft het bereiken van de honderdste verjaardag, maar de mannen zijn bezig met een inhaalslag. De gemiddelde levensverwachting voor mannen is sinds de jaren tachtig sneller gestegen dan die voor vrouwen. In het algemeen geldt nu in Nederland dat de kans om honderd te worden ongeveer zes keer groter is dan zestig jaar geleden.
Wanneer we kijken naar de 65-jarige leeftijd en we maken vervolgens een kansberekening voor de dan nog resterende levensduur, blijkt dat die ongeveer twintig jaar is. Meer concreet, vrouwen leven vanaf hun 65e verjaardag gemiddeld nog 20,9 jaar, mannen gemiddeld 18,2 jaar. Dezelfde kansberekening is ook gemaakt voor de situatie in het jaar 2060, al lopen de meningen daarover nogal uiteen. Sommigen houden het erop dat we dan gemiddeld nog 20,5 jaar leven na onze 65e verjaardag, anderen gaan uit van 29,5 jaar. Gemiddeld kunnen we dus stellen dat de 65-jarigen tegen die tijd pakweg 90 jaar oud zullen worden. Voeding, beweging en klimaat lijken de belangrijkste zaken te zien om een hoge leeftijd te kunnen bereiken. Veel hebben we zelf in de hand, maar het geluk moet ook een beetje aan onze zijde staan. Immers, wanneer we getroffen worden door een virus, hebben we daar vaak zelf niet zoveel invloed op. Wel valt op dat mensen die dichter bij de natuur staan en minder bewerkt voedsel eten, vaak een hogere leeftijd behalen.