Een pizza eten is voor sommige mensen een gruwel, voor anderen een regelmatige bezigheid. Het Italiaanse gerecht heeft enkele eeuwen geleden de wereld veroverd en is in ons land veelvuldig verkrijgbaar. Bezorgdiensten rijden af en aan om ons de ronde deegschijf met allerlei toevoegingen thuis te brengen, terwijl de diepvriesbakken in de supermarkten uitpuilen van de kant-en-klare pizza's. Over de vraag of een pizza nu wel zo'n verstandige keuze is, verschillende meningen nogal.
Diepvriespizza's bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen. Het aantal vitaminen en mineralen is minimaal en vaak zit er te veel suiker en te veel zout in. Ook de gebruikte conserveringsmiddelen en het bewerkte vlees in pizza's dragen meestal niet echt bij aan een gezond eetpatroon. In tegendeel, dat zijn juist producten die je beter kunt vermijden. Kies je voor een vers bereide pizza van een bezorgdienst, dan ligt het eraan hoe goed het product is dat uit de keuken van dit bedrijf komt. Want er bestaan wel degelijk goede, gezonde pizza's. Dat bewijst een in Italië uitgevoerd grootschalig onderzoek. Italië, we zouden het de bakermat van de pizza kunnen noemen, maar feitelijk aten de Vikingen achthonderd jaar eerder dan de Italianen al een soortgelijk gerecht. Voor het onderzoek werden gegevens van 22.000 personen gebruikt. De uitslag van het onderzoek was verrassend, want de conclusie luidt dat het eten van één of meer porties pizza per week resulteert in een aanmerkelijk lagere kans op het krijgen van slokdarmkanker (-59%) en mond- en keelkanker (-34%). Het risico op het krijgen van dikke darmkanker zou ook afnemen. Belangrijk is dan wel dat het traditionele recept voor het maken van een pizza wordt gehanteerd, waarbij 20% tomatensaus, 20% mozzarella en 4% olijfolie wordt gebruikt. De pizzabodem mag niet meer dan 50% van het totale gerecht zijn en verder hangt het er natuurlijk vooral vanaf welke ingrediënten voor de topping worden gekozen.
Nog een ander grappig onderzoek over pizza's, dat niets met het eten ervan te maken heeft, maar met de emoties die een pizza kennelijk oproept. Een Israëlische gedragspsycholoog beschrijft in zijn boek "Payoff" een experiment dat hij uitvoerde in een fabriek. Hij deelde het voltallige personeel van het bedrijf in vier groepen en elke groep kreeg een bepaalde productiedoelstelling. Bij de eerste groep werd een beloning van 25 euro in het vooruitzicht gesteld, wanneer de doelstelling zou worden gehaald. De mensen in de tweede groep kregen elk een SMS-bericht van de directeur, die ze persoonlijk feliciteerde met het behaalde resultaat. In de derde groep kregen alle werknemers het vooruitzicht op een voucher voor een gratis pizza. De mensen in de vierde groep kregen geen specifieke beloning voor hun werk. Je zou misschien denken dat de mensen voor 25 euro extra beloning wel een stapje harder zouden lopen, maar het tegendeel bleek waar te zijn. De mensen uit de eerste groep liepen niet sneller, maar juist langzamer. De arbeidsproductiviteit ging bij deze groep omlaag, terwijl die van de mensen die een pizza in het vooruitzicht hadden, juist steeg. We worden dus kennelijk enthousiaster als we een pizza krijgen...! Misschien een goede tip voor alle werkgevers in ons land, om geregeld op pizza te trakteren. Nog simpeler is het overigens om een gemeend compliment uit te delen. Dat kost doorgaans niet en wordt het hoogst gewaardeerd. Hierdoor stijgt het gevoel van eigenwaarde en daarmee ook het zelfvertrouwen.