Je wilt wat afvallen, omdat je een buikje begint te krijgen...? Goed plan...! Vaak denken mensen dan aan een bepaald type training, terwijl ze niet voldoende letten op hun voedingspatroon. Ook zijn er mensen die menen dat ze een buikje krijgen omdat ze daar nu eenmaal aanleg voor hebben. Het zou volgens hen genetisch zijn bepaald. Dat is echter slechts voor een deel waar. Overtollig buikvet ontstaat in de eerste plaats door een ongezond leefpatroon. Beweging is goed, maar gezond eten is nog veel belangrijker.

Een belangrijke factor bij het aanmaken van buikvet is de aanwezigheid van het hormoon cortisol. Dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat ons lichaam het aanmaakt wanneer we te maken hebben met stress. Ook wanneer we ongezond eten kan er sprake zijn van een verhoogd cortisolgehalte, met als gevolg een verhoogde kans op de aanmaak van buikvet. Bovendien heeft dit hormoon de eigenschap dat het de eetlust verhoogt, met als effect dat je meestal nog meer gaat eten. Zo stapelt de ellende zich letterlijk verder op. Ook wanneer je onvoldoende slaapt, stijgt je cortisolgehalte. Zorg er dus voor dat je elke nacht acht uur slaap krijgt, zodat je sneller in staat bent om buikvet te verbranden. Denk je dat overschakelen op zogenoemde lightproducten een goede stap is...? Vergeet het maar...! Dergelijke producten bevatten alternatieve zoetstoffen en die verstoren je hormoonbalans, waardoor het afvallen alsnog wordt afgeremd. Drink liever puur water, dat is de beste manier om voldoende vocht in je lichaam te houden.

Het trainen van de buikspieren wordt door veel mensen gezien als de oplossing voor het laten verdwijnen van het buikvet. Dat is echter een misverstand, want met dergelijke trainingsprogramma's kweek je sterke buikspieren, maar krijg je het buikje niet echt weg. Natuurlijk is veel bewegen goed, omdat je dan vet verbrandt, maar dat verbrandingsproces vindt overal in je lichaam plaats en niet specifiek in je buik alleen. Overigens zijn er twee verschillende soorten buikvet. Je hebt de onderhuidse vetlaag, die beschermend en isolerend werkt, en je hebt het zogenoemde orgaanvet, dat steeds meer aangroeit door een ongezond eetpatroon. Wanneer dat vetweefsel ongezonde vormen aanneemt, drukt het als het ware je buik steeds verder je lichaam uit. Wil je er vanaf, laat dan producten als suiker, gebak, brood en aardappelen voortaan links liggen. Het is niet nodig om specifieke diëten te volgen met compleet uitgewerkte recepten. Belangrijker is dat je alle producten die niet gezond zijn laat liggen, dan merk je na verloop van tijd vanzelf dat de buikomvang vermindert.