Worstel je met wat overtollige pondjes lichaamsgewicht...? Zet dan eens wat vaker fruit op je menu. Kies dan met name voor fruitsoorten die veel flavonoïden bevatten, zoals aardbeien en bessen. Deze antioxidanten komen trouwens ook voor in verschillende soorten kruiden, zaden en in thee en wijn! Onderzoekers hebben vastgesteld dat ze een rol spelen bij het afvallen en hopen met deze conclusie de constante zoektocht naar 'het perfecte dieet' weer een nieuwe boost te hebben gegeven.

In de loop der jaren zijn heel wat onderzoeken gedaan en werd een enorme hoeveelheid gegevens vastgelegd. Met al die gegevens kun je natuurlijk opnieuw onderzoek gaan doen, door de gegevens met elkaar te vergelijken en vervolgens conclusies te trekken. Dat is in feite wat hier is gebeurd. Van ruim 124.000 Amerikanen werden de gewichten en voedingspatronen met elkaar vergeleken. Het ging om mensen tussen de 27 en 65 jaar oud, die elke twee jaar doorgaven hoeveel ze op dat moment precies wogen. Op basis van hun opgave van geconsumeerde voedingsmiddelen kon een vergelijking worden gemaakt en daarbij viel op dat de mensen die veel flavonoïden innamen beter op gewicht bleven of zelfs afnamen in gewicht. Normaal gesproken komt een mens wat aan naarmate hij ouder wordt, maar kennelijk is daarvan dus geen sprake wanneer er meer flavonoïden in het dieet worden verwerkt. Het ging dan meestal om enkele porties per week. Natuurlijk is in dit onderzoek ook gekeken naar de snelheid waarin koolhydraten in de darmen worden verteerd, om uit te sluiten dat het gewichtsverlies wellicht aan een andere oorzaak toegeschreven zou moeten worden.

Deze flavonoïden doen overigens meer. In ons lichaam spelen ze een cruciale rol bij de stofwisseling van vitamine C. Ook zijn het krachtige antioxidanten, waarvan bekend is dat ze een kankerremmende werking hebben. Maar ook voor de planten hebben ze veel nut, want ze beschermen de plant tegen ultraviolet licht, oxidatie en hitte. Ook vormen ze, door hun veelal bittere smaak, een goede bescherming van planten tegen insecten, die niets van die smaak moeten hebben. Hoewel de naam is afgeleid van het Latijnse woord 'flavus', dat 'geel' betekent, kunnen de flavonoïden voorkomen in kleuren die variëren van geel tot rood en donkerpaars. In die hoedanigheid zijn ze ook vaak verantwoordelijk voor de felle kleuren van groente- en fruitsoorten. Ze geven onze rode wijn de dieprode kleur en ze kleuren in de herst de bladeren geel. En zoals ze de plant beschermen, zo beschermen ze ook onze huid tegen oxidatieve stress en UV-schade. Het natuurlijke afweersysteem van onze huid wordt door flavonoïden versterkt en ze hebben ook een gunstig effect op de bloedstolling (waardoor vaatproblemen worden voorkomen) en het cholesterolgehalte (waardoor hart- en vaatziekten worden voorkomen).