Je urine hoort in principe helder van kleur te zijn en niet te stinken. Normaal gesproken is urine vrijwel reukloos, dus wanneer er allerlei kwalijke dampen opstijgen uit de toiletpot, is het tijd om je af te vragen wat er aan de hand is. Dit kan namelijk duiden op bepaalde lichamelijke gebreken. In de meeste gevallen wordt de geur echter veroorzaakt door onvoldoende te drinken. Een logisch verschijnsel, want urine voert afvalstoffen weg uit je lichaam. Die afvalstoffen veroorzaken de zure geur die urine soms heeft. Immers, wanneer je een tijdje niets gedronken hebt, hopen die afvalstoffen zich op in het lichaam. Dat is op zich al niet goed, maar wanneer je dan weer iets drinkt, wordt urine geproduceerd die een veel hogere concentratie afvalstoffen bevat dan de bedoeling is. De urine kleurt daardoor donker en heeft een penetrante lucht.

De geur van urine wordt voor een deel ook bepaald door wat we eten en drinken. Zo is het drinken van koffie een bekende veroorzaker van stinkende urine. Natuurlijk is met name de hoeveelheid hier een belangrijke factor. Mensen die één of twee kopjes koffie per dag drinken en daarnaast voldoende ander vocht tot zich nemen, zullen er in de regel niet veel last van hebben. Loopt het aantal kopjes koffie per dag op tot vijf of zes, dan is het heel goed mogelijk dat de urine een minder aangename geur krijgt. Daar liggen twee oorzaken aan ten grondslag. Op de eerste plaats bevat koffie cafeïne en deze stof zorgt ervoor dat de urine meer gaat stinken. Een ander effect van koffie is dat het vochtverlies stimuleert. Daarom is het verstandig om voor elk kopje koffie dat je op een dag drinkt, ook een glas water extra te drinken. Zo wordt het vocht, dat door de koffie aan je lichaam wordt onttrokken, weer aangevuld. Qua voeding is de asperge een bekende boosdoener wanneer er sprake is van stinkende urine. Hoewel het eten van asperges een gezonde keuze is, omdat deze groentesoort rijk is aan voedingsstoffen, is er ook een nadeel. Door de afbraak van zwavelhoudende stoffen in de asperges ontstaat een penetrant geurende urine. Verder is bekend dat mensen die antibiotica slikken ook vaak last hebben van een drastische en plotselinge verandering van de geur van de urine. Hetzelfde effect kan ontstaan door het gebruik van bepaalde voedingssupplementen.

Wanneer je op basis van je eet- en drinkgewoonten tot de conclusie komt dat dit niet de oorzaak kan zijn van je stinkende urine, kan het zijn dat er iets mis is in je lichaam. Een urineweginfectie ligt dan het meest voor de hand. De urinewegen bestaan uit de nieren (die het bloed filteren om daaruit urine te vormen), de urineleiders (de twee buizen die de urine van de nieren naar de blaas vervoeren), de blaas (waar de urine wordt opgeslagen voordat deze het lichaam verlaat) en de urethra (de buis die de urine uit het lichaam geleidt). Wanneer zich ergens in dit traject een bacteriële infectie voordoet, kun je last krijgen van een branderig gevoel bij het plassen, troebele urine en stinkende urine. Wanneer die infectie uiteindelijk de nieren bereikt, kunnen klachten ontstaan als extreem transpireren en het hebben van rillingen. Dit komt doordat de temperatuur van het lichaam door de infectie wordt beïnvloed. Bij vrouwen kan vaginitus (een aandoening die vaak veroorzaakt wordt door een bacteriële of schimmelinfectie met de gist candida) de oorzaak zijn van sterk ruikende urine. Bij mannen kan prostatitis de oorzaak zijn. Prostatitis kenmerkt zich vaak door een ontstoken prostaat. Verder zijn ook nierstenen, leverproblemen en diabetes mogelijke oorzaken van een sterk ruikende urine. Verder komt een stinkende urine vaker bij zwangere vrouwen voor, aangezien zij een grotere kans hebben op een ontsteking in de urinewegen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.