Het grootste deel van de Nederlanders heeft 's nachts in bed kleding aan. Soms is dat alleen ondergoed, soms kiest men voor een pyjama of een T-shirtje, maar helemaal naakt slapen doet slechts een klein deel van de bevolking. Tot is juist dat laatste aan te bevelen. Er zijn verschillende argumenten voor aan te dragen die naakt slapen bepleiten. Het komt je gezondheid namelijk ten goede.
De pyjama is een oorspronkelijk Indiaas kledingstuk, dat door Britse kolonisten als nachtkleding in Europa werd geïntroduceerd. Let wel, we spreken hier over een tijdperk waarin verwarming in woningen niet zo vanzelfsprekend was als nu. Ook het bedlinnen dat we tegenwoordig gebruiken heeft veel betere verwarmende eigenschappen dan de materialen die destijds werden gebruikt om ons in de nachtelijke uren mee te bedekken. De omstandigheden zijn dus tegenwoordig behoorlijk veranderd en het dragen van kleding in de nacht is daardoor allang geen noodzaak meer. Men heeft wel eens onderzocht in hoeverre reizigers naakt slapen in hotelbedden. Dat gebeurde op basis van een vragenlijst en daaruit bleek dat met name de Fransen fervente naaktslapers zijn. Ongeveer de helft van alle Franse reizigers blijkt naakt onder het dekbed te kruipen, dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij de nummer twee in de lijst, de Britten, met slechts een kwart van alle mensen. Van de Nederlanders gaf slechts zestien procent aan naakt te zijn in het hotelbed.
Laten we eens kijken naar de voordelen van naakt slapen. Ons biologische ritme is ingesteld op nachtrust en tijdens de slaap voltrekken zich in ons lichaam een aantal belangrijke processen. Daarbij hoort een daling van onze lichaamstemperatuur. In de nacht zijn we iets minder warm dan overdag en dat is belangrijk voor het goed laten verlopen van die processen. Wanneer we 's nachts kleding aanhebben, verwarmt die ons lichaam, terwijl dat juist niet de bedoeling is. De kleding belemmert dus het natuurlijke proces van afkoeling en daar reageert je lichaam direct op. Je wordt er onrustig van, je begint te woelen, je gaat transpireren en uiteindelijk ben je niet uitgerust op het moment van ontwaken. De temperatuur van je lichaam is daarnaast ook van belang voor de productie van melatonine en groeihormoon. Bij een lagere lichaamstemperatuur wordt van deze stoffen een grotere hoeveelheid geproduceerd en dat is goed voor bepaalde processen in je lichaamscellen die ervoor zorgen dat je lichaam jong blijft.
Onze intieme zones verpakken we overdag in ons ondergoed. Daar komt de bovenkleding dan nog overheen. De huid rond onze geslachtsdelen, maar ook die van bijvoorbeeld de voeten en de oksels, krijgt dus nauwelijks frisse lucht. Het is daarom een goed idee om juist deze delen van je lichaam in de nachtelijke uren wat ruimte te gunnen, zodat schimmelinfecties kunnen worden voorkomen. Ook de geslachtsdelen zelf zijn gebaat bij wat frisse lucht. Mannen die hun testikels altijd verpakken in strak ondergoed, kunnen daardoor de kwaliteit van het sperma negatief beïnvloeden. Ruimte en koelte zorgen ervoor dat het mannelijk zaad verbetert. Voor vrouwen geldt dat een vaginale schimmelinfectie minder snel ontstaat. Schimmels gedijen het best in een warme, vochtige omgeving, dus als je de zaak 's nachts goed lucht, bereik je daarmee dat je langer gevrijwaard blijft van dergelijke kwaaltjes. Slaap je samen met je partner, dan zorgt naakt slapen bovendien voor meer huidcontact, waardoor het knuffelhormoon oxytocine wordt aangemaakt. Het gevolg is een beter seksleven en minder stress.