Steeds vaker hoor en zie je informatie over het opnieuw inrichten van werkplekken op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten. Niet zonder reden, want hoe beter de werkplek is afgestemd op de mensen die er moeten werken, hoe beter dat is voor de gezondheid van die mensen. Een slechte werkplek kan mensen letterlijk ziek maken, dus elke werkgever zou eens wat kritischer moeten kijken naar de wijze waarop de bedrijfsruimte is ingericht. Het kan geen kwaad om op dat vlak wat deskundig advies in te winnen, want het komt de productiviteit van de medewerkers, dus in feite ook de omzet, ten goede.
Een relatief eenvoudige proef, die door Roger Ulrich in 1984 werd uitgevoerd, toont aan hoe belangrijk het is om in een aangename omgeving te verblijven. Ulrich observeerde een groep patiënten die allen aan de galblaas waren geopereerd. De helft van de testpersonen mocht na de operatie herstellen in een kamer met uitzicht op de natuur, de andere helft moest het stellen met een blinde muur als uitzicht. Dat leverde een interessant resultaat op. De patiënten die de natuur zagen bleken sneller te herstellen en minder pijnstillers nodig te hebben. Ook waren ze meer tevreden over de zorg die aan ze werd verleend. Op basis van deze conclusie zijn vervolgstudies verricht, die in de loop der jaren al hebben geleid tot een nieuwe manier om ziekenhuizen in te richten. In de detailhandel is het al jaren gebruikelijk om de winkels zo goed mogelijk in te richten, met als doel het verblijfscomfort te verhogen. Immers, hoe langer een klant in de winkel blijft, hoe groter de kans is dat er ook daadwerkelijk iets aan deze klant wordt verkocht. Helaas is het optimaal inrichten van bedrijfsruimtes echter nog lang niet overal prioriteit nummer één. Dat is jammer, want een gezondere werkomgeving kan leiden tot een productiviteitswinst van wel vijf tot tien procent.
De juiste temperatuur, de beschikbaarheid over direct daglicht in de ruimte, de akoestiek en de ergonomische kwaliteit van het meubilair, het speelt allemaal een rol bij ons welbehagen op het werk. Hoe beter we ons voelen, hoe creatiever, geconcentreerder en productiever we worden. Er is dus de werkgever veel aan gelegen om de zaken zo goed mogelijk op orde te hebben, zou je zeggen. Toch laat dat in veel gevallen nog wel te wensen over. Er wordt wel goed gekeken naar het optimaliseren van arbeidsprocessen, maar vaak veel minder naar de kwaliteit van de werkplek en de direct omgeving daarvan. En zelfs wanneer de werkplek wel in orde is, gaat het vaak nog steeds mis. Voor een gezonde werksituatie is namelijk meer nodig dan alleen een goede werkplek. Ook de sfeer in het bedrijf is van groot belang. Hoe is de omgang met collega's...? Hoe hoog is de werkdruk...? Hebben de medewerkers voldoende autonomie...? Al deze zaken hebben te maken met de mate van plezier die we beleven aan onze baan. Bij een fulltime dienstverband besteden we pakweg een kwart van onze totale tijd aan onze werkgever. Als er sprake is van een ongezonde werkomgeving, liggen allerlei psychische en fysieke klachten op de loer. Denk je dat het op je eigen werkplek beter kan...? Praat erover met je werkgever, in jullie beider belang...!