Het klinkt niet heel logisch, maar wel veelbelovend. Er wordt gewerkt aan een pil die ons moet beschermen tegen gehoorschade. Steeds meer mensen lopen blijvende schade aan het gehoor op doordat ze hun oren te vaak en te lang blootstellen aan te veel lawaai. Met name bij feesten en concerten staat de geluidsinstallatie vaak zo hard, dat blijvende gehoorschade een reëel gevaar vormt. Jongeren zijn zich daar vaak niet voldoende van bewust en dragen geen beschermende middelen.

Met name dat laatste is een interessant gegeven voor de ontwikkelaars van de pil, want waarom zouden jongeren een pil gaan slikken wanneer ze niet beseffen wat de gevolgen kunnen zijn van een overdosis lawaai...? Om maar eens met dat laatste te beginnen, hoeveel geluid kunnen onze oren eigenlijk verdragen...? Geluidssterkte wordt uitgedrukt in decibel. In principe is er geen gevaar voor gehoorschade wanneer het geluid beneden de 75 decibel blijft. Wanneer je acht uur per dag een geluidsniveau van 80 decibel zou horen, begeef je jezelf op de gevarengrens. Is het niveau bij herhaling 90 decibel of hoger, dan kan er blijvende schade ontstaan. Een volume van 100 decibel of meer doet pijn aan de oren en levert doorgaans schade op aan de zintuighaartjes in de oren. Die schade is niet meer te herstellen. Ter vergelijking, een grasmaaier of kettingzaag levert een volume op dat varieert tussen 90 en 105 decibel. Daarom dragen medewerkers in de bouw en de plantsoenendienst altijd gehoorbeschermers wanneer ze dagelijks met dergelijke apparaten moeten werken. Een complete schoolklas die tegelijk hard begint te gillen, kan een volume produceren van 120 decibel. Dat kan dus voor acute gehoorschade zorgen. Overigens geldt dat hoge tonen over het algemeen meer schade kunnen aanrichten aan ons gehoor dan lage tonen.

Wanneer de zintuighaartjes binnen in ons oor beschadigd zijn, kunnen ze de geluiden in onze omgeving niet meer zo registreren als het hoort. Wellicht ben je ooit geconfronteerd met een luide knal op geringe afstand, bijvoorbeeld door vuurwerk, en herken je de situatie dat je daarna een soort ruis hoorde, die uiteindelijk weer verdween. Ook na een avondje uit in een lawaaiige omgeving, kun je last hebben van een ruis in je oor. Wanneer dat incidenteel gebeurt, zijn de zintuighaartjes nog wel in staat zich te herstellen, maar wanneer dergelijke beschadigingen vaker optreden, resulteert dat in blijvend letsel. Het gevolg is dat je bepaalde geluiden helemaal niet meer kunt waarnemen. Het wordt dan bijvoorbeeld lastig om een gesprek met iemand te hebben in een rumoerige ruimte of om van een theatervoorstelling alles goed te kunnen horen. Maar hoe kan een pil ons nu beschermen tegen geluiden, zou je zeggen. Die geluiden komen immers toch wel op ons af. Toch zijn wetenschappers positief gestemd over de mogelijkheden. Door het toedienen van bepaalde vitaminen en magnesium kun je de cellen in ons lichaam beïnvloeden. Op die manier zouden we voortaan beter bestand moeten zijn tegen luide volumes. Dat dit geen overbodige luxe is, blijkt uit onderzoeksgegevens van enige tijd geleden. Met name jongeren tussen 18 en 30 jaar ervaart in hoge mate gehoorproblemen na het uitgaan. Bijna een op de vijf houdt er volgens schattingen blijvende schade aan over.