Heb je wel eens gehoord van het telefoonbotje...? Men noemt het ook wel elektrisch botje, elektrische knobbel, stroombotje, telegrambotje, tinteldoosje of weduwnaarsbotje, maar de officiële benaming ervoor is epicondylus medialis. Het is het puntje van je elleboog, de plek waar je door de huid heen direct het bot voelt zitten. Iedereen stoot wel eens zijn elleboog tegen een hard oppervlak en ervaart dan een korte, hevige pijnscheut.
Deze pijnscheut doet denken aan de schok die je krijgt wanneer je de elektrische draden van een telefoonbel zou aanraken op het moment dat de telefoon overgaat. Op dergelijke draden staat een wisselspanning van ongeveer 80 tot 90 volt en dat levert een schok op die qua beleving te vergelijken is met het stoten van de elleboog. Dit is dan ook de verklaring voor het feit dat mensen schertsend spreken van het telefoonbotje. De pijn, die je voelt wanneer je de elleboog stoot, veroorzaakt een kort tintelend gevoel dat doorloopt naar de hand en met name naar de ringvinger en/of pink. Soms kun je het gevoel hebben dat je arm of hand heel kort verdoofd is. Deze heftige reactie wordt veroorzaakt door het feit dat je bij het stoten een zenuw raakt, die vlak onder de huid ligt. Onze elleboogzenuw (nervus ulnaris) loopt namelijk precies op dat punt, langs het uitstekende bot. Waar zenuwen vaak worden beschermd door spierweefsel of botten, is dat hier dus niet het geval. Daardoor is deze plek extra gevoelig.
Het stoten van de elleboog kan iedereen overkomen, het is niet gevaarlijk als dat een keer gebeurt. Er bestaan echter situaties waarbij mensen voortdurend een gevoel van pijn of tinteling in de onderarm ervaren, evenals in de ringvinger en/of pink. In dat geval is er mogelijk sprake van een nervus ulnaris die geïrriteerd is of beklemd ligt. Deze zenuw loopt door een soort groef in het bot, die we de cubitale tunnel noemen. Daarom wordt deze aandoening het cubitale tunnelsyndroom genoemd. Meerdere oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Een te langdurige, te hoge druk op de elleboog kan het probleem zijn, maar ook een val, waarbij acuut sprake is van een hoge belasting van de elleboog, kan deze aandoening veroorzaken. Bekend is dat bij mensen die de elleboog vaak buigen, de aandoening vaker voorkomt. In sommige gevallen verdwijnt het cubitale tunnelsyndroom al wanneer ze de elleboog ontlasten en intensieve bewegingen vermijden. In andere gevallen is een operatieve ingreep nodig, waarbij de zenuw wordt verlegd.