Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar je voeten zijn een bijzonder onderdeel van je lichaam. Ze dragen dagelijks je hele lichaamsgewicht en vangen als eerste de klappen op tijdens het lopen. Bovendien zijn ze bepalend voor het evenwicht in je lichaam. Afwijkingen aan de voeten kunnen zorgen voor een verstoring van de houding. Tegelijk is het zaak om de voeten niet aan overbelasting bloot te stellen, aangezien dit vervelende en vooral pijnlijke gevolgen kan hebben.
De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een hamerteen of een jubelteen, maar wat wordt hier nu eigenlijk precies mee bedoeld en hoe ontstaan dergelijke afwijkingen eigenlijk...? Een mens heeft aan elke voet vijf tenen. Die tien tenen bestaan elk weer uit een aantal delen, kootjes genaamd. De grote tenen hebben elk twee kootjes, de andere tenen hebben er elk drie. Niet bij iedereen hebben die kootjes dezelfde stand ten opzichte van elkaar. Wanneer het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen is, waardoor de teen in een neerwaarts gebogen stand staat, spreken we van een hamerteen. Een logische benaming, want de teen hamert letterlijk tegen de ondergrond waarop gelopen wordt. Dit verschijnsel kan zich voordoen bij de middelste tenen, niet bij de grote of kleine teen. De aandoening kan vrij pijnlijk zijn en verstoren het evenwicht tijdens het lopen. Wanneer een teen juist omhoog wijst, in plaats van omlaag, spreken we van een jubelteen, door sommigen ook wel hallelujateen of hoerateen genoemd. Soms is een operatie nodig om het probleem op te lossen, maar soms kan worden volstaan met het gebruiken van opzetstukjes of speciale zooltjes.
Over het ontstaan van een dergelijke afwijking is niet zoveel bekend. Het kan komen doordat mensen bij het staan standaard een verkeerde houding aannemen, maar ook verkeerd schoeisel kan de boosdoener zijn. Een aandoening die vaak met hamertenen wordt verward is de klauwteen, die daar weliswaar nauw aan is verwant, maar in feite een voorstadium van de hamerteen is. Waar het bij een hamerteen niet mogelijk om de kootjes in de normale positie terug te duwen, kan dat bij een klauwteen nog wel. In dat geval zit er nog voldoende beweging in de tussenliggende gewrichten. Een andere, vaak voorkomend probleem aan de voeten is een scheefstaande grote teen, waarbij de teen enigszins naar binnen wijst en het gewricht in de teen juist naar buiten steekt, met als gevolg dat er een knobbel ontstaat in de voet. Wanneer iemand te krappe schoenen draagt, wordt de teen voortdurend naar binnen gedrukt, maar bij deze afwijking, die 'hallux valgus' wordt genoemd, speelt ook erfelijkheid een rol. In veel gevallen is het mogelijk om de stand van de grote teen door middel van bijvoorbeeld tape of spalkjes te corrigeren.