Wil je stoppen met roken...? Doe dat dan niet geleidelijk, maar doe de sigaret radicaal in de ban. Mensen die van het ene op het andere moment geen sigaret meer aanraken, hebben volgens deskundigen een aanzienlijk hogere kans om het roken definitief vaarwel te zeggen. Het geleidelijk afbouwen van de verslaving klinkt misschien logischer, maar is het niet. Mensen die kiezen voor een geleidelijke vermindering van het aantal sigaretten komen vaak niet van het roken af, terwijl van de radicale stoppers een hoger percentage het stoppen weet vol te houden.

De effecten van de verschillende methodes om te stoppen met roken zijn onderzocht door wetenschappers aan de universiteit van Oxford. Bij dat onderzoek waren 700 rokers betrokken die ieder tenminste vijftien sigaretten per dag rookten. Deze groep mensen werd in tweeën gesplitst, de ene helft kreeg de opdracht om het aantal sigaretten geleidelijk af te bouwen naar een bepaalde datum. Vanaf die datum mocht helemaal niet meer worden gerookt. De andere helft van de groep rookte door tot aan die datum en stopte vanaf dat moment abrupt. Van deze mensen wist bijna de helft zo van het roken af te komen. In de andere groep lag dat percentage aanmerkelijk lager, namelijk op 39 procent. Een gegeven dat nog eens extra voor de abrupte methode pleit is dat de meeste rokers aan deze variant zelf niet de voorkeur gaven, maar desondanks werden er betere resultaten mee bereikt. Op het moment dat iemand besluit om geleidelijk steeds wat minder te gaan roken, komen er allerlei andere zaken om de hoek kijken. De sigaretten die op dat moment nog wel worden gerookt, worden als het ware steeds meer op een voetstuk gezet. De roker leeft nog meer dan voorheen toe naar het moment waarop die spaarzame sigaret dan uiteindelijk alsnog mag worden genoten, met als gevolg dat het juist lastiger wordt om ook daarvan uiteindelijk afscheid te gaan nemen.

De onderzoekers keken niet alleen naar de situatie kort na de stoppoging, maar een half jaar later werd opnieuw de balans opgemaakt. Van de groep abrupte stoppers was toen nog steeds 22 procent helemaal van het roken af, terwijl de andere groep een percentage van slechts 16 scoorde. Op zich niet zo vreemd, wanneer men zich bedenkt dat de abrupte stoppers alleen maar te maken hebben met de zware eerste periode direct na de stoppoging, terwijl de mensen die het roken geleidelijk afbouwen eerst al moeite hebben met minderen en daarna ook nog eens die extra drempel van het geheel stoppen over moeten. Er zijn in ons land diverse vormen van begeleiding mogelijk om het stoppen met roken zo goed mogelijk te laten verlopen. Rookstopcoaches zorgen ervoor dat de rokers inzicht krijgen in het waarom van de rookverslaving en in de effecten ervan op het menselijk lichaam. Ze zorgen er na het stoppen bovendien voor dat de deelnemers niet van de regen in de drup belanden door na het stoppen met roken meer te gaan snoepen en daardoor meer lichaamsgewicht te krijgen. Overigens is er goed nieuws voor de mensen die in de toekomst willen stoppen met roken, want het lijkt erop dat Amerikanen erin zijn geslaagd om een vaccin te ontwikkelen dat de behoefte aan een sigaret wegneemt. Het vaccin zorgt ervoor dat nicotine in het lichaam wordt aangevallen door antilichamen, waardoor het effect van de nicotine op de hersenen aanzienlijk afneemt.