Prostitutie wordt ook wel het oudste beroep ter wereld genoemd. Al zolang we ons kunnen herinneren zijn er mensen die zich laten betalen om anderen seksueel aan hun gerief te laten komen. De meningen zijn er nogal over verdeeld. Waar het voor de een al taboe is om er over te praten, strijdt de ander juist voor versterking van deze branche. Velen menen ook dat prostitutie de uitlaatklep is die velen nodig hebben om erger te voorkomen. Zo wordt wel gesteld dat het aantal aanrandingen en verkrachtingen hoger zou liggen als er geen prostituees zouden bestaan.

Hoewel er ook vrouwen zijn die bereid zijn om een man te betalen voor seks, richt het overgrote deel van de sekswerker zich op mannelijke clientèle. Mannen zijn van nature veel gemakkelijker in het loskoppelen van seksualiteit en liefde en/of relatie. Voor een man stelt het bezoeken van een prostituee in emotioneel opzicht meestal niet zo veel voor. Zoals hij kan kiezen voor een avondje naar de bioscoop of het café, zo kan hij ook kiezen voor een bezoek aan een dame van lichte zeden. Het kan voor een man een goede manier zijn om aan seks te komen wanneer hij er niet in slaagt om een vrouw aan zich te binden, maar er zijn ook heel wat mannen die een prostituee bezoeken terwijl ze een vrouw thuis hebben zitten. Die vrouwen zijn meestal des duivels wanneer ze dit ontdekken, maar die reactie is vaak gebaseerd op onjuiste conclusies. Een vrouw is al snel geneigd te denken dat ze niet voldoet, dat de relatie op instorten staat of dat hij verliefd is geworden op de prostituee. Met vreemd gaan heeft dit echter meestal weinig te maken. Je zou het in zekere zin zelfs als een opluchting kunnen ervaren dat hij er niet voor heeft gekozen om iets aan te leggen met een andere vrouw, maar dat hij iemand uit de seksbranche heeft betaald voor een moment van plezier.

Dat is namelijk in de meeste gevallen precies waar het om gaat. Even een lolletje willen hebben buiten de deur, zonder hun eigen partner te willen belazeren. Soms wordt het gedaan als leuke afsluiting van een avondje stappen, soms is het een heimelijk verlangen van de man om ooit in zijn leven zoiets een keer gedaan te willen hebben. Een andere reden die mannen vaak opgeven voor het bezoeken van een prostituee is dat ze een bepaald seksueel verlangen hebben waaraan hun eigen partner niet in voldoende mate kan of wil voldoen. Zo zijn er vrouwen die een zodanige afkeer van pijpen hebben, dat ze dit nooit doen. Als de man graag gepijpt wil worden, kan hij dit tegen betaling laten regelen. Het komt ook voor dat er in een relatie helemaal geen sprake meer is van seks. Er wordt wel gesteld dat veel relaties in feite gered zijn doordat de man van een betaald alternatief gebruik heeft kunnen maken. Andere redenen voor een man om een prostituee te bezoeken zijn het opkrikken van zijn zelfvertrouwen (zij zal hem immers nooit afwijzen of commentaar leveren op zijn prestaties) en om te kunnen genieten van het moment zonder gedoe achteraf. Hij weet immers (vrijwel) zeker dat er geen sprake zal zijn van eventuele gevoelens van verliefdheid, die zaken onnodig ingewikkeld kunnen maken.

De grote vraag is natuurlijk hoeveel mannen nu eigenlijk gebruik maken van de mogelijkheid om een prostituee te bezoeken. Dat is vrij lastig in te schatten, omdat men er meestal niet zo graag voor uit komt. Toch zijn er in de loop der jaren wel onderzoeken gedaan, die een goede indicatie geven. Het aantal mannen dat wel eens heeft betaald voor seks, zou tussen de 15 en 20 procent liggen. Er is zelfs een onderzoek van Rutgers, waaruit blijkt dat het om een kwart van alle mannen zou gaan. Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen 'wel eens' en 'regelmatig'. Zou je de cijfers met betrekking tot één jaar bekijken, dan blijkt het te gaan om ongeveer 5 procent van de mannen. Nederland lijkt dan wel een grote reputatie te hebben op het gebied van sekswerkers, met name door het befaamde 'red light district' in Amsterdam, toch steken we niet boven de middelmoot uit wat betreft het aantal werknemers in deze branche. In Duitsland en Slovenië ligt dat aantal bijvoorbeeld op ruim het dubbele. Zweden is in Europa het land met het laagste percentage sekswerkers in de beroepsbevolking. En dames, voor het geval jullie nu denken 'Mijn partner doet zoiets niet', misschien heb je daar gelijk in, maar weet wel dat ongeveer driekwart van alle hoerenlopers gewoon een partner thuis heeft...!